Ελπίδα ότι ο εφιάλτης φεύγει σιγά σιγά από τη Θεσσαλονίκη: Αλλά και επείγουσα ανάγκη για αίμα

File photo: Φωτογραφία από drone δείχνει σκηνές που στήθηκαν στους εξωτερικούς χώρους του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ καθώς και σε άλλα νοσοκομεία του πολεοδομικού συγκροτήματος, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των υποδομών και κάλυψης των αυξημένων αναγκών που δημιουργούνται λόγω της πανδημίας του Covid19, Θεσσαλονίκη, Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ




Την ελπίδα ότι «με το τέλος της εβδομάδας, αρχές της επόμενης» θα αρχίσει να επιπεδώνεται η καμπύλη των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, εξέφρασε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, ερωτηθείς για τη συνεχιζόμενη έρευνα στα λύματα της πόλης.

Την ίδια ώρα, όμως, τα νοσοκομεία της πόλης κάνουν έκκληση για αιμοδοσία καθώς τα αποθέματά τους φτάνουν μόνον ως το τέλος της εβδομάδας.

«Συνεχίζουμε να μελετάμε, σήμερα θα γνωρίζω τα αποτελέσματα της χθεσινής μέρας. Όμως εκείνο που έχω να πω, είναι ότι όλη την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε αύξηση, η οποία όμως δεν ήταν εκθετική, όπως ήταν πριν από δεκαπέντε μέρες, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Ευελπιστούμε, ότι με το τέλος της εβδομάδας, αρχές της επόμενης, να αρχίσει να επιπεδώνεται η καμπύλη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του ΑΠΘ από το Πολυτεχνείο, όπου κατέθεσε το πρωί στεφάνι.

Ο πρύτανης, ο οποίος θα ενημερώσει το σημερινό δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης για την επιδημιολογική εικόνα της πόλης ανέφερε ακόμη πως «η λήψη των μέτρων δεν είναι δική μας δουλειά, είναι δουλειά της Πολιτείας» εκτιμώντας πως «η Πολιτεία ακούει τους επιστήμονες και γι’ αυτό τον λόγο γίνονται αυτά που γίνονται».

Ο κ. Παπαϊωάννου υπογράμμισε την ανάγκη να τηρούνται τα υγειονομικά μέτρα, ενώ σε ερώτηση εάν χρειάζονται και νέα μέτρα απάντησε:

  • «Η ουσία είναι πώς συμπεριφερόμαστε εμείς, στο όποιο μέτρο. Αν πραγματικά συμπεριφερθούμε στα σημερινά μέτρα σωστά, εκτιμώ ότι δε θα χρειαστούν άλλα».

Αργότερα, στον ίδιο χώρο, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να ζητήσει νέα μέτρα, απάντησε: «Παρακολουθούμε κάθε μέρα τις εξελίξεις, ενημερωνόμαστε κι εμείς για την κατάσταση στην πόλη μας και πιστέψτε με, ό,τι χρειαστεί, εγώ προσωπικά, όπως έκανα πάντα, έτσι και σήμερα και αύριο θα το κάνω, έτσι ώστε η πόλη μας να βγει απ’ αυτή τη δύσκολη κατάσταση, την οποία βρίσκεται σήμερα».

Επείγουσα έκκληση για αίμα από το Παπανικολάου

Για 3-4 ημέρες υπάρχει απόθεμα αίματος στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», η διευθύντρια του τμήματος αιμοδοσίας Μαρία Γκανίδου, καλώντας τους πολίτες να αιμοδοτήσουν πριν δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα, καθώς πολλοί είναι αυτοί που διστάζουν λόγω της πανδημίας Covid-19.

«Έχουμε περίπου 4-5 αιμοδότες καθημερινά και τα αποθέματα αίματός μας είναι για τρεις με τέσσερις ημέρες», επισήμανε και διευκρίνισε πως «σε όλες τις αιμοδοσίες της χώρας οι αιμοδότες είναι λιγότεροι και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο μας, τον Νοέμβριο είναι 58% λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι. Παράλληλα βέβαια έχουν ελαττωθεί οι ανάγκες του νοσοκομείου διότι εξαιτίας της πανδημίας έχουν περιοριστεί κάποιες δραστηριότητες, αλλά υπάρχουν ακόμα ανάγκες».

Η διευθύντρια του τμήματος αιμοδοσίας του Παπανικολάου, υπογράμμισε πως για να αντιμετωπιστεί το σοβαρό αυτό ζήτημα έλλειψης μονάδων αίματος, «από την ερχόμενη Δευτέρα θα υπάρχει μια αίθουσα αιμοδοσίας στον Εύοσμο για μια εβδομάδα». Παράλληλα, όπως είπε, «έχουμε επικοινωνήσει και με τον δήμο Παύλου Μελά έτσι ώστε να μπορούν οι αιμοδότες να έρχονται κι εκεί τρεις φορές την εβδομάδα και να μην χρειάζεται να προσέλθουν στο νοσοκομείο».

«Φοβάμαι ότι δεν θα έχουμε πολλούς αιμοδότες σε αυτή την καραντίνα, διότι πολλοί είναι αυτοί που πλέον νοσούν», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Γκανίδου κι έκανε έκκληση να συνεχίσουν οι πολίτες να αιμοδοτούν.

Υπενθυμίζεται πως το τμήμα αιμοδοσίας στο νοσοκομείο Παπανικολάου λειτουργεί από τις 8:30 έως τις 14:00 τις καθημερινές, ενώ Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή εξυπηρετούνται οι αιμοδότες και τις απογευματινές ώρες, από τις 17:00 έως τις 20:00.

Στον Εύοσμο, η έκτακτη αιμοδοσία θα διαρκέσει από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή, από τις 12:00 μέχρι τις 19:00, για να μπορούν να αιμοδοτήσουν όσοι το επιθυμούν, καθώς όπως διευκρίνισε η κ. Γκανίδου, είναι ένα βολικό ωράριό που ζήτησαν οι ίδιοι οι αιμοδότες.

HJ με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Τα επιδόματα covid είναι ακατάσχετα: Επισημάνσεις της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: