«Νιώθω υπέροχα» λέει ο καθηγητής Ιστορίας που έκανε εθελοντικά το εμβόλιο της Pfizer

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη του Isaacson στο CNBC




Καθηγητής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Tulane, και πρώην αρθρογράφος στο περιοδικό TIME, o Walter Isaacson  ήταν ένας από τους εθελοντές που συμμετείχαν στη δοκιμή του εμβολίου των Pfizer και Biontech για τον κορωναϊό.

Μιλώντας στο CNBC, o Αμερικανός συγγραφέας, δημοσιογράφος και καθηγητής, που έχει διατελέσει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του CNN και συντάκτης του Time, δήλωσε ενθουσιασμένος που έμαθε τα ευχάριστα νέα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, τα οποία ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου.

«Αισθάνομαι υπέροχα. Και νιώθω πραγματικά υπέροχα για τη χώρα, τον κόσμο και την Pfizer», είπε στο talk show «Squawk Box». «Δεν είχα καμία ανησυχία, όταν πήγαινα για τη δοκιμή, εάν το εμβόλιο θα ήταν ασφαλές», πρόσθεσε στη συνέχεια. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι δεν γνωρίζει εάν έλαβε το κανονικό εμβόλιο ή placebo.

Ο Isaacson ανέφερε ότι υπέβαλε αίτηση μέσω Διαδικτύου το καλοκαίρι, προκειμένου να συμμετάσχει στη δοκιμή εμβολίων της Pfizer. Το ενδιαφέρον του για τη μελέτη προέκυψε, καθώς έγραφε ένα βιβλίο για τη μοριακή βιολογία, εξηγώντας ότι «ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για τα εμβόλια τύπου RNA».

Λίγο μετά την υποβολή αίτησης στο Διαδίκτυο, ο Isaacson ανέφερε ότι επικοινώνησαν μαζί του και πήγε σε νοσοκομείο στη Λουιζιάνα, όπου και έλαβε τη δόση – αν και δεν είναι σίγουρος ότι έλαβε το πραγματικό εμβόλιο ή εικονικό φάρμακο. Η διασφάλιση ότι οι συμμετέχοντες δεν γνωρίζουν είναι ένα κρίσιμο μέρος των διπλών «τυφλών» κλινικών δοκιμών, που αποτελεί και το χρυσό πρότυπο στην επιστήμη.

«Κοίτα με στα μάτια», τον διέταξε μία γιατρός, όπως περιγράφει o Isaacson και σημειώνει η The Washington Post. Λίγες στιγμές μετά εκείνος γύρισε αριστερά και κοίταξε τον άλλον γιατρό που του έκανε την ένεση, στο επάνω μέρος του ώμου του. «Οχι», του φώναξε η γιατρός, «κοίταξε με!», πρόσθεσε. Μετά του εξήγησε…

Επειδή ήταν μέρος σε μια διπλή «τυφλή» κλινική δοκιμή ενός πειραματικού εμβολίου κορονοϊού, έπρεπε να βεβαιωθούν ότι δεν έχω στοιχεία σχετικά με το εάν έλαβα δόση του κανονικού εμβολίου ή απλώς ένα εικονικό φάρμακο από αλατούχο διάλυμα. «Δεν θέλουμε να ξέρετε εάν έχετε πάρει το κανονικό ή το placebo. Δεν θέλουμε να επηρεάσει τη συμπεριφορά σας. Μου είπε ότι “δεν είμαι σίγουρη εάν θα μπορούσατε να βρείτε τη διαφορά, θέλουμε απλώς να είμαστε σίγουροι”», ανέφερε.

«Δεν είχα καμία σημαντική αντίδραση, ωστόσο, στο τηλέφωνό μου… κάθε λίγες ημέρες κρατούσα ένα ημερολόγιο εμβολίου που αποστέλλεται στη Pfizer, ώστε να καταγράφουν τα αποτελέσματα», ανέφερε.

Pfizer και BioNTech πρέπει ακόμη να κάνουν αίτηση για άδεια έκτακτης ανάγκης στους ρυθμιστές των ΗΠΑ, οι οποίες στη συνέχεια θα επέτρεπαν τη χορήγηση του εμβολίου της σε άτομα εκτός κλινικής δοκιμής. Εάν δοθεί αυτή η έγκριση, σύμφωνα με τον Isaacson, του είπαν ότι οι συμμετέχοντες στη δοκιμή θα ενημερώνονταν εάν έλαβαν το κανονικό εμβόλιο ή το placebo. Όσοι έλαβαν το εικονικό φάρμακο θα λάβουν το εμβόλιο, είπε. «Αυτό είναι για να βεβαιωθούμε ότι οι άνθρωποι θα συμμετάσχουν στις δοκιμές».

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Με πληροφορίες από Εθνος

Ο Δρ. Φάουτσι δεν πείθεται: Προειδοποιεί ότι η εξέλιξη της πανδημίας μπορεί να γίνει ακόμη «χειρότερη»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: