Μάθημα των New York Times στον Τραμπ: Η καταμέτρηση όλων των ψήφων είναι αυτονόητο στη Δημοκρατία

FILE PHOTO: Τα γραφεία της εφημερίδας New York Times, στη Νέα Υόρκη. EPA, JUSTIN LANE




“Let the votes be counted” είναι ο τίτλος του κύριου άρθρου της εφημερίδας New York Times. Τονίζεται ότι το θέμα της πλήρους καταμέτρησης των ψήφων στις εκλογές δεν θα έπρεπε να είναι αντικείμενο συζήτησης αλλά αυτονόητο σε μια αντιπροσωπευτική Δημοκρατία.

Είναι λογικό σε μια τυπική εκλογική διαδικασία να απαιτούνται μέρες για την πλήρη καταγραφή των ψήφων, πόσο μάλλον στη συγκεκριμένη περίπτωση όπου παρατηρήθηκε συμμετοχή-ρεκόρ, ενώ -λόγω της πανδημίας του κορονοϊού- ρεκόρ σημείωσε και ο αριθμός των επιστολικών ψήφων, με τις όποιες δυσκολίες κατά τη διαδικασία καταμέτρησης.

Ένας Πρόεδρος υπερασπιζόμενος τη Δημοκρατία, οφείλει να διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι το εκλογικό σύστημα λειτουργεί πλήρως, ωστόσο ο Trump -όπως συνήθως- έπραξε ακριβώς το αντίθετο. Σπέρνοντας αμφιβολίες για το σύστημα καταγραφής στις περιοχές που επικρατεί ο αντίπαλός του, ζήτησε να σταματήσει η καταγραφή, κάνοντας λόγο ακόμη και για απάτη, ενώ ζήτησε επανακαταμέτρηση ψήφων σε περιοχές όπου έχασε, όπως η Πολιτεία του Wisconsin.

Πρόκειται για μια εκ των πλέον επονείδιστων στιγμών της Αμερικανικής κυβέρνησης, τονίζει το κύριο άρθρο. Είναι κατανοητό να θέλουν όλοι να μάθουν το συντομότερο δυνατό τον νικητή των εκλογών, όμως χρειάζεται χρόνος για να καταμετρηθούν 150 εκατομμύρια ψήφοι.

Το κύριο άρθρο καταλήγει ως εξής:

‘Την Τετάρτη ο κ. Trump, έγραψε σε tweet ότι «βρίσκουν ψηφοδέλτια του Biden παντού, στην Pennsylvania, το Wisconsin, και στο Michigan. Τόσο άσχημο για τη χώρα μας». Ναι κε Πρόεδρε, αυτό συμβαίνει όταν καταμετρούνται οι ψήφοι. Πρέπει εμείς οι υπόλοιποι και ειδικά εσείς, να παραμείνουμε ήρεμοι και να αφήσουμε την εκλογική διαδικασία να εξελιχθεί όπως ακριβώς γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια. Όταν ολοκληρωθεί, κάποια κόμματα θα έχουν χάσει και κάποια θα έχουν κερδίσει. Δεν πρόκειται για απάτη. Πρόκειται για τη Δημοκρατία.’

ΠΗΓΗ: New York Times

ΕΞΑΛΛΟΥ: Ρεπορτάζ των New York Times με τίτλο “Exhausted and Anxious, Voters Find the Country More Divided Than Ever”, αναφέρει ότι την επομένη των εκλογών ο Πρόεδρος Trump έκανε λόγο ταυτοχρόνως για νίκη αλλά και για νοθεία, κι ενώ εκκρεμεί η καταμέτρηση εκατομμυρίων ψήφων. Ο Αμερικανικός λαός βρίσκεται διχασμένος και σε κατάσταση φόβου και αβεβαιότητας.

Κανένας από τους δύο υποψηφίους δεν φαίνεται διατεθειμένος να υποχωρήσει και τις επόμενες ημέρες, τα δύο στρατόπεδα είναι έτοιμα για αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων.

Πολλοί από τους υποστηρικτές των δύο κομμάτων περίμεναν ξεκάθαρη νίκη του υποψηφίου τους κάτι το οποίο δεν φάνηκε να επαληθεύεται και που δημιουργεί ανησυχία για την επόμενη ημέρα. Κάποιοι κάνουν λόγο για διαδηλώσεις και κοινωνική αναταραχή στη χώρα, ενώ αρκετοί θεωρούν ότι ο διχασμός αυτός έχει προκληθεί από χάσμα αξιών τόσο βαθύ που οι δύο πλευρές δεν μπορούν να συμφιλιωθούν.

Άλλοι πάλι ψηφοφόροι δεν εγκρίνουν κανένα υποψήφιο, θεωρώντας τον Biden διεφθαρμένο και με μειωμένες νοητικές ικανότητες και τον Trump ακατάλληλο για τους συντηρητικούς. 

 Σε κάθε περίπτωση υπάρχει απογοήτευση στον αμερικανικό λαό και η αίσθηση ότι θα προκληθούν βίαια επεισόδια το επόμενο διάστημα.

ΠΗΓΗ: New York Times, Exhausted and Anxious, Voters Find the Country More Divided Than Ever

Διάγγελμα Τζο Μπάιντεν: Κερδίζουμε τις εκλογές, δεν είμαστε εχθροί (με όσους δεν με ψήφισαν)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: