Και ο Ερντογάν αναγνώρισε τη νίκη Μπάιντεν: Έστειλε συγχαρητήρια, πρόδωσε τον Τραμπ

O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Photo Turkish Presidency @trpresidency




Συγχαρητήριο μήνυμα στον εκλεγμένο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν έστειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με καθυστέρηση αρκετών ημερών, σύμφωνα με το πρακτορείο AFP.

Πιστεύεται ότι κάποιου είδους μήνυμα θα έστειλε και στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος άλλωστε τον εξυπηρέτησε απόλυτα τα τελευταία 2 χρόνια σε σημείο άνευ προηγουμένου πρόκλησης.

Με τον τρόπο αυτό γίνεται ένας από τους τελευταίους ηγέτες που αναγνωρίζει τη νίκη του Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ κάτι το οποίο προσπάθησε να αποφύγει με κάθε δυνατό τρόπο, αλλά προφανώς εκτιμήθηκε ότι περαιτέρω καθυστέρηση θα δημιουργούσε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στις σχέσεις του με τις ΗΠΑ και τον επόμενο πρόεδρό της.

Στο μήνυμά του προς τον εκλεγμένο πρόεδρο ο Ερντογάν μιλά για «αποφασιστικότητα της Άγκυρας να συνεργαστεί στενά με την κυβέρνηση των ΗΠΑ» την προσεχή περίοδο, προσθέτοντας ότι «η ισχυρή συνεργασία και συμμαχία» μεταξύ των δύο χωρών θα συνεχίσει να συμβάλλει στην παγκόσμια ειρήνη»!

Όπως είναι γνωστό οι σχέσεις του Ερντογάν με τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχαν προσωπική χροιά, βασιμένη πάνω σε κοινά συμφέροντα.

Ως εκ τούτου η ήττα Τραμπ δημιουργεί εντελώς νέα δεδομένα καθώς η Τουρκία θα πρέπει ή να αναπροσανατολίσει ριζικά τη στρατηγική της στο σύνολο της εξωτερικής της πολιτικής ή να προσπαθήσει να πείσει τον Τζο Μπάιντεν να ακολουθήσει την πολιτική του προκατόχου του.

Το τελευταίο θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο καθώς το μόνο που δεν φαντάζεται κάποιος στην Ουάσιγκτον είναι να μην υπάρξουν οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία εφόσον επιμείνει στους  S-400 ή να μην διερευνηθούν διάφορες υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται ο γαμπρός του Ερντογάν Μπεράτ Αλμπαϊράκ, έως πριν λίγες ημέρες υπουργός ΟΙκονομικών.

 

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Οι ηγέτες που δεν συνεχάρησαν τον Μπάιντεν και ο φόβος Ερντογάν ότι η «λευκή επιταγή» τελειώνει

Ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε τον “πόλεμο”: Και ένα υστερόγραφο για τον διεφθαρμένο γαμπρό του Ερντογάν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: