Οι ηγέτες που δεν συνεχάρησαν τον Μπάιντεν και ο φόβος Ερντογάν ότι η «λευκή επιταγή» τελειώνει

File Photo: Ο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν. EPA/MURAT KULA/TURKISH PRESIDENTIAL PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Ο Ερντογάν δεν είναι ο μόνος ανάμεσα στη -μικρή μερίδα- ηγετών που δεν έχουν ακόμη συγχαρεί τον Τζο Μπάιντεν.

Φαίνεται όμως να είναι ο μόνος, όπως προκύπτει από τα σχόλια μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων, για τον οποίο η αλλαγή ηγεσίας στο Λευκό Οίκο θα έχει τις πιο άμεσες και «προσωπικές» επιπτώσεις στις σχέσεις της χώρας του με την υπερδύναμη.

To CNN σημειώνει: Ο Τραμπ είχε εγκωμιάσει τον Ερντογάν για τον τρόπο που χειρίστηκε την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Παρά τις πιέσεις για κυρώσεις στην Τουρκία, κυρίως για τους S-400, ο Τραμπ είχε αφήσει ελεύθερο το πεδίο (»λευκή κάρτα») στον Τούρκο πρόεδρο να πράττει ό,τι θέλει. Αυτό θα αλλάξει με τον Μπάιντεν την ώρα που η Τουρκία δηλώνει πως θα τοποθετηθεί μόλις υπάρχει επίσημο αποτέλεσμα για τις εκλογές, παρακολουθώντας μάλλον αμήχανα τις εξελίξεις.

Το CNN θυμίζει επίσης ότι ο Ερντογάν έχει ρισκάρει πολλάκις την σχέση του με το ΝΑΤΟ και παραπέμπει στις πλαιότερες δηλώσεις Μπάιντεν που είχε τονίσει πως ο Ερντογάν «θα πληρώσει το τίμημα για τις πράξεις του» μην αποκλείοντας και ένα εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Αγκυρα.

Επίσης, το Bloomberg, που συγκαταλάγει τον Ερντογάν στους ωφελημένους της διακυβέρνησης Τραμπ σχολιάζει: «Ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει ακόμη συγχαρεί τον Τζο Μπάιντεν, αφήνοντας απλώς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να επισημάνει ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την νέα αμερικανική κυβέρνηση. Ο Ερντογάν προς το παρόν έχει αποφύγει τις κυρώσεις για την αγορά των ρωσικών S-400, ενώ έπεισε τον Τραμπ να αποσύρει αμερικανικά στρατεύματα από κουρδικές περιοχές στη Βόρεια Συρία- μία κίνηση που σόκαρε στρατιωτικούς παρατηρητές και επέτρεψε στην Τουρκία να στείλει τις δικές της δυνάμεις. Ο Ερντογάν δεν θα πρέπει να περιμένει ανάλογη στάση από τον Μπάιντεν».

Οι υπόλοιποι ηγέτες με τα… χαλαρά ανακλαστικά συγχαρητηρίων είναι οι εξής:

Βλαντιμίρ Πούτιν: Παγερή υποδοχή;

Τέσσερα χρόνια πριν ο Πούτιν ήταν ανάμεσα στους πρώτους που έσπευδαν να συγχαρούν τον Ντόναλντ Τραμπ. Σήμερα όμως, επισήμως, η απάντηση του Κρεμλίνου για την απουσία συγχαρητηρίων είναι η εξής: «Πιστεύουμε ότι πρέπει να περιμένουμε το επίσημο εκλογικό αποτέλεσμα».

Ωστόσο όπως σημειώνεi o ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα, υπάρχει υποψία ότι η απουσία συγχαρητηρίων αντανακλά στο γεγονός ότι η Μόσχα δεν έχει ενθουσιαστεί με το αποτέλεσμα.

Γιάνεζ Γιάνσα: Τα συγχαρητήρια της γκάφας και ο παράγων Μελάνια

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός  δεν έκρυψε ποτέ την υποστήριξή του προς τον Τραμπ, έσπευσε μάλιστα να συγχαρεί τον Τραμπ ενώ ακόμη η ροή των αποτελεσμάτων έτρεχε.  Το Σάββατο προσπάθησε πάντως να τα γυρίσει με τα τετριμμένα: «Η Σλοβενία είναι στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ» κλπ. Ο Γιάνσα είναι επικεφαλής του ακροδεξιού  αντιμεταναστευτικού Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος και στενός σύμμαχος του Βικτορ Ορμπάν. Λεπτομέρεια που δεν θεωρείται άσχετη για τη στάση του Γιάνσα είναι η σλοβενική καταγωγή της Μελάνια Τραμπ.

Θα περιμένει πολύ ο Μπολσονάρο

Και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο και στενός σύμμαχος του Ντόναλντ Τραμπ, θα συγχαρεί «εν ευθέτω χρόνω» τον υποψήφιο «που θα εκλεγεί» πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρός του Χάμιλτον Μουράο, χωρίς να αναφέρει το όνομα του Τζο Μπάιντεν. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν μάλιστα ότι ο Μπολσονάρο θα περιμένει ακόμη και την κατάληξη της νομικής μάχης που φέρεται διατεθειμένος να δώσει ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος.

Ο αδιάφορος Κιμ

Τους… ωραίους χαρακτηρισμούς που είχαν ανταλλάξει («αλήτης», «βλάκας με χαμηλό IQ») διαδέχθηκαν κάποια στιγμή  οι τρεις κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους, που είχαν ως αποτέλεσμα να σταματήσουν οι μεταξύ τους προσβολές και να αρχίσουν θερμές χειραψίες και επιστολές. Ωστόσο η απουσία συγχαρητηρίου τηλεγραφήματος/μηνύματος από τον Κιμ προς τον Μπάιντεν δεν πρέπει να εκπλήσσει. Σύμφωνα με το Bloomberg μία αναζήτηση στα αρχεία των κρατικών μέσων από το 1996 αποκαλύπτει ότι δεν υπάρχει ποτέ βορειοκορεατική αναφορά στον νικητή των αμερικανικών εκλογών.

Ο Μεξικανός πρόεδρος Μανουελ Λόπεζ Ομπραδόρ είναι ένας ακόμη λατινοαμερικανός ηγέτης που δεν θέλει να βιαστεί. «Δεν θέλουμε να δράσουμε με ελαφρότητα», είπε προσθέτοντας ότι το Μεξικό διατηρεί καλέςς σχέσεις και με τους δύο υποψηφίους.  Στη χορεία των ηγετών με την κάπως ψυχρή υποδοχή κατατάσεται και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου όχι επειδή δεν συνεχάρη τον Μπάιντεν αλλά επειδή από τη διπλωματική φρασεολογία που χρησιμοποίησε απουσίαζαν λέξεις όπως «President elect» – Εκλεγμένος  Πρόεδρος. Τέλος ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ που το 2016 είχε συγχαρεί τον Τραμπ την επομένη της εκλογικής νίκης, προς το παρόν, «αναμένει τα επίσημα αποτελέσματα».

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΚΟΣΜΟΣ

Με πληροφορίες από BBC, CNN, Bloomberg

Μετά την εκλογή Μπάιντεν ο Ερντογάν χάνει «τον φίλο του στην άλλη πλευρά της τηλεφωνικής γραμμής»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: