Η τουρκική οικονομία έχει απέναντι της τον ασταθή και αυταρχικό Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνουν οι FT

File Photo: Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του προέδρου της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. EPA, ERDEM SAHIN




Κύριο άρθρο δημοσιεύει η εφημερίδα Financial Times με τον τίτλο “η

Το δημοσίευμα αναφέρεται στις πρόσφατες αλλαγές του διοικητή της κεντρικής τράπεζας και του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ καθώς και στην άνοδο της τουρκικής λίρας που σημειώθηκε τη Δευτέρα.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται, οι νέοι κάτοχοι των θέσεων αυτών δε θα χρειαστεί μόνο να χειριστούν μια νομισματική κρίση και την οικονομική ύφεση από την πανδημία αλλά και τον «ασταθή και αυταρχικό κ. Ταγίπ Ερντογάν». Υπάρχει μικρή προοπτική ανεξάρτητης νομισματικής πολιτικής όσο αυτός είναι αποφασισμένος να ακολουθεί ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές.

Ο τούρκος πρόεδρος Erdogan αντιτίθεται στην ορθόδοξη γραμμή οικονομολόγων ότι η αύξηση των επιτοκίων θα ήταν ο κατάλληλος τρόπος αντιμετώπισης του χρόνιου πληθωρισμού και έχει υιοθετήσει μια ριζοσπαστική θεωρία, σύμφωνα με την οποία ο πληθωρισμός προκαλείται από τη σφιχτή νομισματική πολιτική.

Η υιοθέτηση τέτοιων θεωριών αντανακλά εν μέρει την όλο και πιο βραχυπρόθεσμη οπτική του ενόψει των συνεχών εκλογών. Η τουρκική οικονομική ανάπτυξη από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 στηρίζεται εν μέρει σε μια άνθιση του κατασκευαστικού τομέα, η οποία υποστηρίζεται από «ζεστό χρήμα» καθώς οι επενδυτές πλούσιων χωρών αναζητούν αποδόσεις.

Μακροπρόθεσμες άμεσες ξένες επενδύσεις για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών αποτρέπονται από τον υφέρποντα αυταρχισμό. Το μείγμα πολιτικής καθιστά την Τουρκία ευάλωτη. Το πλήγμα στον τουριστικό τομέα από την πανδημία καθώς και η διακοπή των ροών κεφαλαίου συνέβαλαν στην απότομη πτώση της λίρας.

Παρά την άνοδο της Δευτέρας, το νόμισμα έχει σημειώσει πτώση έναντι του δολαρίου σχεδόν κατά 25% από την αρχή του χρόνου. Οι φιλοδοξίες του Erdogan να αποκαταστήσει την Τουρκία στη δίκαιη, όπως ο ίδιος θεωρεί, θέση της ως κυρίαρχης περιφερειακής δύναμης δεν βοηθούν.

Οι δραστηριότητες αναζήτησης φυσικού αερίου σε ελληνικά και κυπριακά ύδατα και οι προηγούμενες απειλές του να στείλει άλλο ένα κύμα μεταναστών στην Ευρώπη έχουν πλήξει σοβαρά τις σχέσεις με την ΕΕ, τη μεγαλύτερη αγορά της Τουρκίας.

Επενδυτές ελπίζουν ότι η παραίτηση του Albayrak και ο διορισμός ενός επικριτή των πολιτικών του στη θέση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας αποτελούν παραδοχή ήττας εκ μέρους του Erdogan. 

Τελικά η μακροχρόνια ευημερία της Τουρκίας θα εξαρτηθεί από την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και την περαιτέρω ενσωμάτωσή της στην τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε.

ΠΗΓΗ: Financial Times 

Οι αποδόσεις της Ελλάδας σε βραχυπρόθεσμα ομόλογα έπεσαν κάτω από το μηδέν, γράφει η WSJ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: