Οι αποδόσεις της Ελλάδας σε βραχυπρόθεσμα ομόλογα έπεσαν κάτω από το μηδέν, γράφει η WSJ

File Photo: Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας (Δ) ανταλλάσσει χειραψία με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ (Α). ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Αρνητικές αποδόσεις στα ομόλογα δείχνουν την οικονομική πρόοδο της Ελλάδας σημειώνει η ανταποκρίτρια της Wall Street Journal, Hirtenstein, Anna, ενώ στον υπότιτλο του άρθρου σημειώνεται πως, «Οι αποδόσεις σε βραχυπρόθεσμα ομόλογα έπεσαν κάτω από το μηδέν εν μέσω προσδοκιών για αύξηση της ώθησης από την ΕΚΤ, για έγκριση του εμβολίου και για πιο ευνοϊκές εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ».

Η αύξηση στη ζήτηση βραχυπρόθεσμων ελληνικών κρατικών ομολόγων αυτή την εβδομάδα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των αποδόσεών τους κάτω από το μηδέν για πρώτη φορά, σηματοδοτώντας μια σημαντική στροφή στις αντιλήψεις των επενδυτών για την προθυμία της Ευρώπης να υποστηρίξει την περισσότερο χρεωμένη χώρα της.

Οι αποδόσεις στα τριετή ελληνικά ομόλογα έφτασαν σε αρνητικό επίπεδο τη Δευτέρα, στο –0,037% και στο -0,007% την Τρίτη. Οι αποδόσεις ενός άλλου ομολόγου που λήγει σε δύο περίπου έτη έπεσαν κάτω από το μηδέν την Πέμπτη και ήταν στο -0,013% την Τρίτη.

Οι ειδήσεις της Δευτέρας σχετικά με την πρόοδο στην ανάπτυξη εμβολίου από την Pfizer ώθησαν τους επενδυτές να στραφούν σε μετοχές που αναμένεται να ωφεληθούν περισσότερο από το άνοιγμα του κόσμου, μεταξύ άλλων σε ελληνικό χρέος και ομόλογα αεροπορικών εταιριών και εταιριών που οργανώνουν κρουαζιέρες.

Οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων είχαν φτάσει στο 3,5% κατά τη χειρότερη αναταραχή των αγορών των Μάρτιο, ενώ πριν το ξέσπασμα της πανδημίας τον Φεβρουάριο ήταν πιο κοντά στο 0,35%. Έκτοτε οι επενδυτές σε ομόλογα ποντάρουν ότι ο κίνδυνος δανεισμού στην Ελλάδα έχει εν πολλοίς μειωθεί. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο μαζικό πρόγραμμα ώθησης που προσφέρει η ΕΚΤ και στις προσπάθειες υποστήριξης των αγορών στην περιοχή.

«Η ΕΚΤ έχει αφαιρέσει τον κίνδυνο και αναμένεται να συνεχίσει να το κάνει», δήλωσε ο James Athey, διευθυντής επενδύσεων της Aberdeen Standard Investments. Η Ελλάδα έχει πουλήσει και στο παρελθόν ομόλογα με αρνητικά επιτόκια. Αλλά είναι η πρώτη φορά που οι αποδόσεις έπεσαν κάτω από το μηδέν στα διετή και τριετή κρατικά ομόλογα, επισημαίνει η Tradeweb.

Η μείωση των αποδόσεων των ομολόγων δείχνει και την ταχεία σύγκλιση του κόστους δανεισμού διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών φέτος. Αρκετές χώρες -ιδίως οι πιο πλούσιες- σημείωναν εδώ και καιρό αρνητικές αποδόσεις στην έκδοση χρέους. Ωστόσο η Ελλάδα επλήγη σκληρά από τους περιορισμούς στα ταξίδια κατά την κρίση του κορωνοϊού, λόγω της εξάρτησής της από τον τουρισμό.

Μπήκε σε δεύτερο lockdown το Σάββατο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το χρέος της χώρας θα φτάσει πάνω από το 200% του ΑΕΠ ως τα τέλη του χρόνου. Παρόλα αυτά, επενδυτές και αναλυτές είναι όλο και πιο άνετοι με τα ελληνικά ομόλογα. Την Παρασκευή η Moodys αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.

Το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών θεωρείται επίσης θετικό για την Ευρώπη, σύμφωνα με τον Athey. «Ο Biden πιθανότατα θα είναι συνεργάσιμος, γεγονός που απομακρύνει έναν πιθανό αρνητικό κίνδυνο, καθώς η Ευρώπη στηρίζεται έντονα στο εμπόριο».

ΠΗΓΗ: Wall Street Journal, Hirtenstein, Anna

Στην Wall street η συνεδρίαση έκλεισε με μικτές τάσεις: Θετικό πρόσημο μόνο ο Dow Jones

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: