H επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

File Photo: Κυπριακές εφημερίδες. ΚΥΠΕ




Το Κυπριακό και τα επόμενα βήματα ενόψει της συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Ερσίν Τατάρ και υπό το φως των κινήσεων σε Βαρώσι και Ανατολική Μεσόγειο, ζητήματα διαφθοράς και οι σχέσεις Εκκλησίας με τη Μόσχα είναι τα βασικά θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Ποια είναι η περιβόητη ΤΟΚΙ που φέρνει ο Ερντογάν στην Αμμόχωστο» γράφει στο κύριό της θέμα ότι το ίδρυμα οικοδομών ΤΟΚΙ που θα προβεί σε εργασίες στην κατεχόμενη πόλη εμπλέκεται σε πολλά οικονομικά και πολιτικά σκάνδαλα στην Τουρκία και ότι πρόκειται για το μακρύ χέρι του Τούρκου Προέδρου για άλωση πόρων του δημοσίου. Αλλού αναφέρεται στον θάνατο των δύο παιδιών στη Σάμο και την τραγικότητα που περιβάλλει την ιστορία τους. H «Α» σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του Προέδρου του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος για έρευνα διεθνούς ομάδας πλανητολόγων και γεωλόγων στην Κύπρο και σχετίζεται με την αποστολή διαστημικού εξοπλισμού στον πλανήτη Αρη για μέτρηση των πετρωμάτων του κόκκινου πλανήτη.

«Στο στόχαστρο Μόσχας ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα ο «Πολίτης» και γράφει ότι το Πατριαρχείο της Μόσχας εκβιάζει τα μέλη της Ιεράς Συνόδου με μη μνημόνευση με αφορμή απόφαση της Εκκλησίας της Κύπρου να αναγνωρίσει το αυτοκέφαλο της εκκλησίας της Ουκρανίας. Αλλού αναφέρεται στις εκλογές στις ΗΠΑ, το διακύβευμα και τις αναλύσεις πολιτικών επιστημόνων. Ο «Π» σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρει ότι ένα στα έξι ζευγάρια στην Κύπρο έχει πρόβλημα τεκνοποίησης.

Ο «Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριό του θέμα κάτω από τον τίτλο «Φρεσκάρει ‘Γαλάζια Πατρίδα’» και γράφει για κινήσεις εδραίωσης από τον Ερντογάν με περικύκλωση της Κύπρου και πιέσεις στην Ελλάδα. Αλλού γράφει ότι τα ρίχτερ συνεχίζουν να ταρακουνούν το Αιγαίο με θύματα και ζημιές. Ο «Φ»  φιλοξενεί δηλώσεις του Λεόντιου Κωστρίκκη ότι ακόμη δεν φτάσαμε στην κορύφωση της έξαρσης του κορωναϊού.

«Μηδενική ανοχή σε φαινόμενα εκτός ηθικής» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Χαραυγής» που αναφέρεται σε δηλώσεις του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΑΚΕΛ για τα σκάνδαλα διαφθοράς και τους χειρισμούς της Κυβέρνησης. Αλλού αναφέρεται στο σεισμό στο Αιγαίο και τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων. Η «Χ» γράφει ακόμη ότι αργούν τα εμβόλια και δεν θα καλυφθούν ούτε οι μισές ανάγκες.

Η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’ τιτλοφορεί το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «H καλύτερη συγκομιδή εδώ και χρόνια»  και γράφει πως ήταν η καλύτερη σοδειά σε σταφύλια αλλά το κρασί δεν πουλιέται και υπάρχει προβληματισμός για το τι θα γίνουν αυτές οι ποσότητες. Αλλού γράφει ότι μελετώνται νέα μέτρα για μείωσης της διασποράς του κορωνοϊού. Επίσης η εφημερίδα αναφέρεται στη δικαστική μάχη Σκωτσέζων στην Κύπρο.

Η εβδομαδιαία «Καθημερινή» με τίτλο «Οι συνομιλίες να αρχίσουν από το Κραν Μοντάνα» γράφει στο κύριό της θέμα για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό και το στόχο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Αλλού αναφέρει ότι σε βέρτιγκο είναι τα κόμματα λόγω διαφθοράς και ότι ο προεκλογικός θα είναι δύσκολος. Σε άλλο ρεπορτάζ γράφει ότι αναδιοργανώνεται και εκσυγχρονίζεται η Κεντρική Τράπεζα.

Η εβδομαδιαία «Σημερινή» γράφει στο κύριό της θέμα με τίτλο «Πενταμερής: το φύλλο συκής στη διχοτόμηση» για τα επόμενα βήματα στις συνομιλίες ενόψει και της συνάντησης του ΠτΔ με τον Τατάρ. Αλλού αναφορά γίνεται στην αναγνώριση του Αυτοκέφαλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Επίσης προβάλλεται η πανδημία του κορωνοϊού και τα δεδομένα στην Κύπρο.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Κυριακή Χριστοδούλου/ΑΑΡ
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

H επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: