Δικαστής ματαιώνει πρωτοβουλία του Τραμπ για να περισταλεί πρόγραμμα προστασίας νεαρών μεταναστών

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. EPA, Chris Kleponis, POOL
Ομοσπονδιακός δικαστής τάχθηκε χθες Σάββατο εναντίον της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει δραστικούς περιορισμούς στο πρόγραμμα που προστατεύει ανθρώπους που μετανάστευσαν παράτυπα στις ΗΠΑ ενώ ήταν ανήλικοι.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού χορηγούνται άδειες νόμιμης παραμονής σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες νέους στις ΗΠΑ, χωρίς ωστόσο να τους ανοίγεται δρόμος προς την απόκτηση της υπηκοότητας, με προϋπόθεση ότι δεν παραβαίνουν τον νόμο.

Η χθεσινή απόφαση διατηρεί σε ισχύ το πρόγραμμα της εποχής του Μπαράκ Ομπάμα, γνωστό με το ακρώνυμο DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals), το οποίο τέθηκε σε ισχύ το 2012 και προστατεύει τους επονομαζόμενους «Ονειροπόλους» (Dreamers), παράτυπους μετανάστες που μπήκαν στη χώρα όταν ήταν παιδιά.

Οι περιορισμοί στο πρόγραμμα που επέβαλε ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Τσαντ Γουλφ χαρακτηρίστηκαν άκυροι από τον δικαστή Νίκολας Γκάραφις της Νέας Υόρκης, ο οποίος βάσισε την απόφαση αυτή στο γεγονός ότι Γουλφ παραμένει στο αξίωμα με έκνομο τρόπο.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο των ΗΠΑ είχε ήδη κρίνει ότι ο Γουλφ βρίσκεται στο αξίωμα παράτυπα.

Η κυβέρνηση Τραμπ είχε προσπαθήσει νωρίτερα φέτος να τερματίσει το πρόγραμμα, αλλά εμποδίστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο τον Μάιο.

Έπειτα από την εξέλιξη αυτή ο Γουλφ ανέστειλε την αποδοχή νέων αιτήσεων για την ένταξη στο πρόγραμμα τον Ιούλιο και ανήγγειλε ότι η ανανέωση των αδειών παραμονής των δικαιούχων θα διαρκεί έναν χρόνο, αντί για δύο.

Πληροφορίες από dpa μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, United States

Απέτυχε η διαδήλωση: Οι χιλιάδες των οπαδών που ανέμενε ο κ. Τραμπ στην Ουάσιγκτον αποδείχθηκαν …άνθρακες!

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal