Άλλη μία πρόκληση: Η Τουρκία στέλνει μη επανδρωμένο πλοίο στην ανατολική Μεσόγειο

Photo: an artist’s rendering of the ULAQ, an armed unmanned surface ship made in Turkey. (Ares Shipyard)




Το δημοσίευμα της εφημερίδας Express (συντάκτης: Edward Browne) αναφέρεται στο νέο, μη επανδρωμένο πολεμικό πλοίο της Τουρκίας.

Όπως σημειώνεται, το πλοίο σχεδιάζεται να σταλεί στη Μεσόγειο ήδη από τον επόμενο μήνα και είναι το πρώτο από μια σειρά σκαφών αποκαλούμενων ULAQ, όνομα «που προέρχεται από χαρακτήρα του αρχαίου τουρκικού πολιτισμού».

Η Τουρκία παρουσιάζει μη επανδρωμένο πολεμικό πλοίο που θα μπορούσε να αλλάξει την αντιπαράθεση για πάντα. (Turkey unveils UNCREWED AI controlled warship that could change conflict forever), σημειώνεται. Η Τουρκία έχει παρουσιάσει ένα νέο, μη επανδρωμένο πολεμικό σκάφος εξοπλισμένο με αντιπυραυλικό σύστημα, το οποίο θα μπορεί να ελέγχεται μέσω τεχνητής νοημοσύνης», επισημαίνεται στον υπότιτλο.

Το μη επανδρωμένο πλοίο κατασκευάστηκε από τα ναυπηγεία Ares, σε συνεργασία με την Meteksan Defence. H Ares ισχυρίζεται ότι το πλοίο θα φτάνει ταχύτητες έως και 65 χμ/ώρα.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία «το πλοίο θα μπορεί να πλέει εντελώς αυτόνομα και να εκτελεί νέες αποστολές εντός του 2020.» Είναι εξοπλισμένο με πυραυλικό σύστημα, ενώ θα διαθέτει και συστήματα «ηλεκτρονικού πολέμου». Αν και το πλοίο αναμένεται να πλεύσει στη Μεσόγειο φέτος, οι δοκιμές πυραυλικών συστημάτων θα γίνουν στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου χρόνου.

Το πλοίο παρουσιάζεται ενώ συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για τους υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο. Τον περασμένο μήνα η Ελλάδα άσκησε κριτική στην Τουρκία για την αποστολή του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο. Ελλάδα και Τουρκία αμφισβητούν τα δικαιώματα – η μια της άλλης – στα κοιτάσματα της περιοχής.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η αποστολή του ερευνητικού πλοίου είναι «πλήρως εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας». Αλλά ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η ερευνητική δραστηριότητα συνιστά «μεγάλη κλιμάκωση και άμεση απειλή στην ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή» και κάλεσε την Τουρκία «να ανακαλέσει την απόφασή της» να στείλει το πλοίο.

Το τουρκικό ναυτικό δήλωσε ότι το πλοίο θα παρέμενε στην περιοχή ως τις 22 Οκτωβρίου, αν και τώρα έχει παραταθεί η παραμονή του ως τις 14 Νοεμβρίου, όπως μεταδίδει το SeeNews.

Στο περιθώριο της Τριμερούς: Tετ-α-τετ των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Ισραήλ για τα νέα γκάτζετ των Ενόπλων Δυνάμεων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: