Το πικνίκ του Ερντογάν και ο «γελωτοποιός» του Παλατιού: Το σχέδιο για έλεγχο όλης της Κύπρου

Στιγμιότυπο από την πομπώδη τελετή με την οποία ο Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε τον παράνομο ψευτο-“πρόεδρο” του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ στην Άγκυρα στις 26 Οκτωβρίου 2020. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η θεατρική παράσταση στο παλάτι της Άγκυρας  με μόνο πρωταγωνιστή τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε δίπλα του τον «γελωτοποιό» του «σουλτάνου», Ερσίν Τατάρ, δόθηκε για να στείλει μηνύματα.

Διά της επανάληψης των γνωστών θέσεων της Άγκυρας, για δυο κράτη, η κατοχική Τουρκία επιχειρεί να διαμορφώσει την εντύπωση πως θα προσέλθει σε μια Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό με αυτή και μόνο τη θέση.

Δυο κράτη, βέβαια, είναι και η συνομοσπονδία. Κι αυτό θέλει η Άγκυρα, για να μπορεί να ελέγχει ολόκληρο το νησί, σε ξηρά και θάλασσα. Συνομοσπονδία είναι, λίγο πολύ κι αυτό που συζητείται εδώ και χρόνια, πλην όμως η ταμπέλα φέρει άλλο όνομα.

  • Ο Ερντογάν προτάσσοντας τα δυο κράτη, απορρίπτοντας, όπως εξήγησε, το μοντέλο της ομοσπονδίας, δίνει το στίγμα των διαχρονικών προθέσεων του.

Θέλει να προσέλθει σε μια ενδεχόμενη Πενταμερή Διάσκεψη προετοιμάζοντας τους εμπλεκόμενους τι δέχεται και τι απορρίπτει. Και στο κρίσιμο σημείο να δείξει, δήθεν, ευελιξία και να εξασφαλίσει όλα εκείνα που επιδιώκει, που είναι ο στρατηγικός έλεγχο του νησιού, η φιλανδοποίηση της Κύπρου.

Την ίδια ώρα, στον πηγαιμό προς μια νέα Διάσκεψη, η τουρκική πλευρά επιβάλλει τετελεσμένα. Κι αυτό το κάνει εδώ και καιρό στη θάλασσα, πεδίο το οποίο ενδιαφέρει πολύ την Άγκυρα, λόγω του φυσικού αερίου, αλλά και στην Αμμόχωστο.

Μετά από πολλά χρόνια ο Ερντογάν θα βρεθεί στα κατεχόμενα για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Φέτος θα βρίσκεται, στις 15 Νοεμβρίου, στα κατεχόμενα για να πάρει μέρος στα πανηγύρια. Και θα συνδυάσει αυτή την κάθοδο με… πικνίκ στην Αμμόχωστο.

«Λέω μπορούμε να κάνουμε ένα πικνίκ στα περίκλειστα Βαρώσια. Υπάρχει κάτι να μας εμποδίζει;», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος και πρόσθεσε: «Είναι χρήσιμο να κάνουμε πικνίκ εκείνη τη μέρα… Οι πύλες έχουν ανοίξει, τώρα ας ανοίξουμε και τους δρόμους εκεί. Αφήστε τους Κύπριους αδελφούς μας να δουν τα βήματα που πρέπει να γίνουν και να ζήσουν».

  • Το νήμα για εποικισμό της Αμμοχώστου ξετυλίγεται. Θα το κάνει σιγά-σιγά, μέχρι να αναγκάσει την ελληνική πλευρά να συρθεί σε ένα διάλογο στη βάση των δικών του όρων. Πιέζει χρησιμοποιώντας το θέμα της Αμμοχώστου. Θα κάνει πίσω; Σύμφωνα με την τουρκική λογική, όπου δημιουργείται τετελεσμένο δεν αλλάζει.

Ο αείμνηστος Νεοκλής Σαρρής, επικαλούμενος τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Τουράν Γκιουνές, με τον οποίον είχε κατ΄ ίδια συζήτηση, ανέφερε πως η Άγκυρα, «στοχεύει στον έλεγχο ολοκλήρου της Κύπρου». Η πρόθεσή της αυτή δεν έχει άμεση σχέση με την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων, αλλά σχετίζεται με τα ευρύτερα συμφέροντά της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σημείωνε δε σε άρθρο του, ο Νεοκλής Σαρρής- που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2010- πως ο Γκιουνές του εξήγησε επί μακρών τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία φοβάται και προσπαθεί όπως αποφύγει τη διχοτόμηση στην Κύπρο. Όπως του είπε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, σε περίπτωση διχοτόμησης, στις ελεύθερες περιοχές θα εγκαθίσταντο ενδεχομένως από την Ελλάδα βαλλιστικά οπλικά συστήματα τα οποία να απειλούσαν και την κεντρική ακόμη Μικρά Ασία…

Η Τουρκία έχει ξεκάθαρους στόχους ως προς τι επιδιώκει στην Κύπρο. Όπως έχει, επίσης, σαφείς επιδιώξεις στο Αιγαίο. Ο Νεοκλής Σαρρής, σημείωνε το 2010 σε σχέση με το Αιγαίο, πως «κάτω από το πρόσχημα της χάραξης της υφαλοκρηπίδας του (στο οποίο με τον χρόνο προστέθηκαν και οι θεωρίες των «γκρίζων» ζωνών) υπέβοσκε η ίδια με την Κύπρο στοχοθεσία: μια ιδιότυπη ελληνοτουρκική συγκυριαρχία με βαρύνουσα σ’ αυτήν την τουρκική επικυριαρχία επί του συνόλου, κατά τον τύπο ‘’τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά μας’’».

  • Όσα έλεγε ο Γκιουνές ισχύουν σήμερα. Στη βάση εκείνων διαμορφώθηκε και η θεωρία του Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος ναι μεν έχει εκπαραθυρωθεί από τον Ερντογάν, ο σχεδιασμός του, ωστόσο,  παραμένει επίκαιρος και συνιστά τη στρατηγική επιδίωξη της κατοχικής Τουρκίας. Αυτά, λοιπόν, που έλεγε ο Γκιουνές ισχύουν, σε μια επικαιροποιημένη, ενδεχομένως, εκδοχή.

Η τουρκική πολιτική είναι ξεκάθαρη. Σε μεγάλο βαθμό και η τακτική, που θα ακολουθηθεί για την υλοποίηση της. Είναι εκπληκτικό που κάποιοι «αιφνιδιάζονται» και «σοκάρονται» από τις παραφωνίες Ερντογάν και Τατάρ, για δυο κράτη.

Ο «αιφνιδιασμός» και τα… μοιρολόγια είναι το άλλοθι, που δεν διαμορφώθηκε μέχρι στιγμής πολιτική ανάσχεσης και αποτροπής στους τουρκικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Προσβλητικός και νταής δεν έγινε μόνος του ο Ερντογάν: Αθήνα-Λευκωσία απαντούν με επιστολές και διαμαρτυρίες!

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal