Το άσπρο μαύρο θέλουν να κάνουν οι Τούρκοι απαξιώνοντας τις ορθές Ελληνικές θέσεις για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο

File Photo: Μια φωτογραφία που διατέθηκε από το γραφείο Τύπου του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών δείχνει τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu (Δ) και τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια (Α) στη διάρκεια του Φόρουμ Ασφαλείας GLOBSEC στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, 08 Οκτωβρίου 2020. EPA, TURKISH FOREIGN MINISTRY PRESS OFFICE HANDOUT
Με μια νέα προσπάθεια προβοκάτσιας της Άγκυρας, το Τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι είναι αβάσιμη η ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας σε σχέση με την επέκταση της περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, έπειτα από τη δημοσίευση του σχετικού χάρτη από τον Τούρκο Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών. Υποστηρίζει ότι οι περιοχές έρευνας και διάσωσης δεν αποτελούν περιοχές κυριαρχίας και δεν υπάρχει παραβίαση των δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, έκανε μια αβάσιμη δήλωση σήμερα (18 Οκτωβρίου) σχετικά με την επέκταση της περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. “Οι περιοχές έρευνας και διάσωσης δεν αποτελούν περιοχές κυριαρχίας, αλλά περιοχές παροχής υπηρεσιών. Από αυτή την άποψη, ο ισχυρισμός της Ελλάδας, η οποία θεωρεί ως παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων σε αυτή την περιοχή την έρευνα και διάσωση της ανθρώπινης ζωής, παρόλο που δεν περιλαμβάνεται στα χωρικά της ύδατα, απέχει πολύ από το δίκαιο και την ανθρώπινη διάσταση”, αναφέρει.

“Το τυπικό επιβάλλει την επικαιροποίηση με βάση τις σημερινές συνθήκες των περιοχών που η χώρα μας παρέχει υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης επί του παρόντος. Η περιοχή ευθύνης για την έρευνα και διάσωση της χώρας μας έχει επεκταθεί για να διασφαλίσει την ασφάλεια των δραστηριοτήτων στην υφαλοκρηπίδα μας στην Ανατολική Μεσόγειο”, προσθέτει.

Η Τουρκία, αναφέρει περαιτέρω, “με τις επιτυχημένες δραστηριότητες έρευνας και διάσωσής της, που διεξάγει στις γύρω θάλασσες, κινείται εντελώς με ανθρώπινη διάσταση, αντίθετα με την Ελλάδα που κινείται με πολιτικά κίνητρα. Από την άλλη μεριά, η Ελλάδα συνεχίζει να αφήνει αναπάντητα τα αιτήματα της χώρας μας για συνεργασία και συντονισμό, σύμφωνα με τις διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης για τη Θαλάσσια Έρευνα και Διάσωση του Αμβούργου το 1979, σχετικά με τις επικαλυπτόμενες περιοχές ευθύνης έρευνας και διάσωσης των δύο παράκτιων χωρών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο”.

Επιπλέον, υποστηρίζει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας, “ισχυριζόμενη ότι οι εν λόγω περιοχές είναι εντός της κυριαρχίας της, η Ελλάδα δεν δίστασε να θέσει την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής σε δεύτερη μοίρα και να δείξει αυτή τη στάση της με την απάνθρωπη μεταχείριση στους παράτυπους μετανάστες στο Αιγαίο, οι οποίοι βρίσκονταν σε δύσκολη θέση”.

Τέλος, ισχυρίζεται ότι η μόνη χώρα με επιχειρησιακές δυνατότητες να παρέμβει σε οποιοδήποτε περιστατικό στην περιοχή, που μπορεί να ενέχει κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή είναι η Τουρκία. “Σε αυτό το πλαίσιο, η επέκταση της περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης της χώρας μας είναι ένα σημαντικό βήμα που έγινε για να καταστεί το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος, μία από τις περιοχές με την υψηλότερη θαλάσσια και εναέρια κυκλοφορία στον κόσμο, ασφαλέστερη για την ανθρώπινη ζωή”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.


Με πληροφορίες ΚΥΠΕ της Άννας Ανδρέου
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Η Τουρκία έβλαψε την εμπιστοσύνη που δημιούργησε η γερμανική Προεδρία, δηλώνει ο Χάικο Μάας

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required