Απαράδεκτος χάρτης του Guardian εμφάνιζε τα κατεχόμενα ως δήθεν κρατική οντότητα: Αλλαξε μετά την κατακραυγή

Ο χάρτης του Guardian όπως διορθώθηκε μετά την κατακραυγή. Πηγή: Ιστοσελίδα Guardian




Σε αλλαγή του άκρως απαράδεκτου χάρτη της Κύπρου, (ο οποίος  συνόδευε διαδικτυακό δημοσίευμα για τις αντιδράσεις που προκαλεί στο νησί η εμπλοκή της βάσης Ακρωτηρίου στον πόλεμο στη Γάζα), προχώρησε ο Guardian.

Ο αρχικός χάρτης ανέγραφε τους όρους «Κύπρος» και «Βόρεια Κύπρος», εμφάνιζε δηλαδή τα κατεχόμενα τμήματα της Κύπρου από τους Τούρκους εισβολείς, ως κρατική οντότητα.

Με τη διόρθωση, μετά από επισημάνσεις και αντιδράσεις, ο προσδιορισμός των κατεχόμενων εδαφών άλλαξε στη διατύπωση «υπό τουρκική κατοχή βόρεια Κύπρος».

  • Ως προς το δημοσίευμα: Σημειώνει τις αντιδράσεις και ανησυχίες Κυπρίων ακτιβιστών για τη χρήση των βάσεων αναφορικά με τη σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

 

Επισημαίνονται με δηλώσεις εκπροσώπου τους οι ανησυχίες για πιθανή στοχοποίηση της Κύπρου μετά από την επιχείρηση βρετανικών αεροσκαφών από το Ακρωτήρι κατά των Χούθι στην Υεμένη, αλλά και για πιθανή χρήση των βάσεων για αποστολή όπλων στο Ισραήλ, τόσο από τη Βρετανία όσο και από τις ΗΠΑ – ανησυχίες που όπως σημειώνει το δημοσίευμα δεν έχουν επιβεβαιωθεί από Λονδίνο και Ουάσινγκτον.

Ως προς τη συμμετοχή των βρετανικών Typhoon στις επιθέσεις κατά των Χούθι, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως τόσο ο Αμερικανός Πρέσβης όσο και ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στο νησί είχαν ενημερώσει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επικείμενη στρατιωτική δράση πριν την έναρξη της επιχείρησης.

Επίσης, το δημοσίευμα επικαλείται έναν διπλωμάτη της ΕΕ στη Λευκωσία που λέει πως «αν κοιτάξεις πάνω από το φράκτη στο Ακρωτήρι θα δεις αμερικανικά αεροσκάφη παρακολούθησης και άλλα».

Mε πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Αθανάσιος Γκαβός
Λονδίνο, ΗΠΑ

Αξιόπιστη επιλογή η αξιοποίηση του θαλάσσιου διαδρόμου για τη Γάζα λέει ο Κύπριος ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κόμπος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: