Τα τουρκικά παρακλάδια των μισθοφόρων τρομοκρατών από τη Συρία στο Αζερμπαϊτζάν

File photo: Σύροι τζιχαντιστές που υποστηρίζονται από την Τουρκία στην περιοχή της Ιντλίμπ, Συρία . EPA, YAHYA NEMAH




Η επανάληψη της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ στις 27 Σεπτεμβρίου συνοδεύτηκε, παρά την επίσημη άρνηση του Προέδρου Erdogan, από την ταχεία ανάπτυξη περισσότερων από 1.500 Σύρους μισθοφόρους στο Αζερμπαϊτζάν, γραφει στην εφημερίδα Le Monde ο Jean-Pierre Filiu.

Η Τουρκία, στέλνοντας αυτά τα βοηθητικά τάγματα, κατάφερε να περιορίσει την άμεση συμμετοχή της στην κρίση, ενώ αυτή η ένταξη των μισθοφόρων, πέρα ​​από τον αντίκτυπό της στις δύο συνεχιζόμενες συγκρούσεις, Συρία και Λιβύη, αποτελεί μια νέα πρόκληση σε μια Μέση Ανατολή, που έχει ήδη αποσταθεροποιηθεί από τη συσσώρευση κρίσεων.

Η ταχύτητα της ανάπτυξής τους στο μέτωπο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ καταδεικνύει επίσης την κοινοτυπία από το τουρκικό γενικό επιτελείο αυτής της δέσμευσης μέσω αντιπροσώπου. Μετά τη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν, αυτοί οι μισθοφόροι θα μπορούσαν να τεθούν σε δράση στο βόρειο Ιράκ, όπου οι επιδρομές τουρκικών δυνάμεων εναντίον των ανταρτών του PKK, είναι ανεκτές από τις τοπικές κουρδικές αρχές, αλλά καταδικάζονται από την κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη.

Η συμμετοχή στο Αζερμπαϊτζάν στο πλευρό ενός σιιτικού πληθυσμού και ενός μετα-σοβιετικού κοσμικού καθεστώτος, προκαλεί σοβαρές συζητήσεις στο ισλαμικό κίνημα.

Προκειμένου να μην επιδεινωθεί αυτή η αναταραχή, η τουρκική προπαγάνδα επιβάλλει διακοπή στις πωλήσεις όπλων του Ισραήλ στο Αζερμπαϊτζάν, που προκάλεσαν την ανάκληση του πρέσβη των Αρμενίων στο Τελ Αβίβ.

Στο Αζερμπαϊτζάν, οι αρμένιοι αυτονομιστές υποστηρίζονται από μαχητές της διασποράς (ο ειδικός απεσταλμένος της εφημερίδας Le Monde στο Στεπανακέρτ είδε εκεί Αρμένιους στρατιώτες από το Λίβανο), ένα φαινόμενο, του οποίου η έκταση είναι αδύνατο να εκτιμηθεί. .

Όσον αφορά στα εκατομμύρια των Σύρων, που ήδη θρηνούν για την επανάστασή τους, τώρα πρέπει να ανεχτούν ένα μιλιταρισμό με τη μπότα της Τουρκίας, που ισχυρίζεται, ότι είναι «εθνικός στρατός» και πολεμά ως τον Καύκασο.

ΠΗΓΗ: Le Monde η Jean-Pierre Filiu, Les filières turques de mercenaires syriens en Azerbaïdjan

Οι Γάλλοι εναντίον του Ισλάμ: Επίθεση στην ίδια την ύπαρξη του έθνους μας και του πολιτισμού μας…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: