Καλή η ομοβροντία καταδίκης, αλλά δεν… ιδρώνει τον Ερντογάν: Η Ελλάδα ζητά κυρώσεις – Θα τις πάρει;

O Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Photo via Twitter, T.C. Cumhurbaşkanlığı @tcbestepe




Ρεπορτάζ Hellas Journal

Στη δίνη ενός κυκλώνα που έχει δημιουργήσει μόνη της με την άκρως προκλητική της στάση βρίσκεται πλέον η Τουρκία.

Δέχεται καθημερινά επικρίσεις από κυβερνήσεις και ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο. Την καλούν να σταματήσει τις προκλήσεις και να προσέλθει σε τραπέζι του διαλόγου με βάση το διεθνές δίκαιο. Να μην προβάλει απαιτήσεις επί θεμάτων που έχουν λυθεί εδώ και δεκαετίες και να διεκδικήσει όσα πιστεύει ότι της ανήκουν μέσα από συντεταγμένες διαδικασίες και όχι με τη στρατηγική των κανονιοφόρων που ανήκουν πλέον στο παρελθόν.

Από τις ΗΠΑ ως τη Σουηδία, και από τη Γαλλία ως τη Γερμανία, η πρακτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκαλεί εκνευρισμό και θυμό ακόμη και σε όσους έχουν την αρχική πρόθεση να τον βοηθήσουν να πέσει στα… μαλακά.

Κι όμως κλιμακώνει την πρόκληση

Κι όμως, η Τουρκία κλιμακώνει ώρα με την ώρα το νέο της παράνομο σχέδιο για να γκριζάρει και την αιγιαλίτιδα ζώνη των 12 μιλίων στην περιοχή του Καστελόριζου.

  • Όπως αποδεικνύεται πλέον, αυτό ήταν από την αρχή το σχέδιο του Ερντογάν που επί μήνες τώρα δοκιμάζει άμυνες, αντοχές και διαθέσεις. Όχι μόνον της Ελλάδας, αλλά κυρίως των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Τουρκία παρά τις φραστικές απειλές μεμονωμένα της Γαλλίας και χλιαρά της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ προφανώς έκρινε ότι μπορεί να κάνει ένα ακόμη βήμα.

Η εξωφρενική navtex με την οποία επισήμως πλέον διεκδικεί όχι μόνο την ελληνική υφαλοκρηπίδα αλλά κυρίως την έμπρακτη ακύρωση του αναφαίρετου ελληνικού δικαιώματος να αυξήσει την αιγιαλίτιδα ζώνη από τα 6 στα 12 μίλια, δίνει στην Τουρκία και επισήμως τον τίτλο του πειρατή.

Παράλληλα, θυμώνει πραγματικά τόσο τις ΗΠΑ όσο και τη Γερμανία που έως τώρα τηρούσαν μια διαλλακτική στάση προσπαθώντας να συμβιβάσουν τα ασυμβίβαστα.

Οι παρεμβάσεις του State Department και οι δηλώσεις του Χάικο Μάας είναι όντως ασυνήθιστα σκληρές και δηκτικές απέναντι στην Τουρκία. Το ζήτημα είναι όμως ότι ο Ερντογάν δείχνει ότι δεν προτίθεται να σταματήσει με φραστικές επισημάνσεις όσο σκληρές κι αν είναι.

Το ζήτημα είναι αν ΗΠΑ και ΕΕ είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο. Των κυρώσεων.

Πέτσας Θα ζητήσουμε τις κυρώσεις τώρα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, την ώρα που ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ έλεγε ότι οι έρευνες του Oruc Reis άρχισαν, ανακοίνωνε ότι η Ελλάδα θα θέσει αύριο Πέμπτη (15/10) στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το θέμα της τούρκικης παραβατικότητας και θα ζητήσει την ενεργοποίηση των κυρώσεων.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε σοβαρότατη κλιμάκωση το γεγονός ότι το Oruc Reis πηγαίνει τόσο κοντά στο Καστελόριζο και είπε: «έπεσε πολύ στενός ο κορσές του προσφάτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην Άγκυρα, και προσπαθεί να τον βγάλει».

Αρνήθηκε πάντως, να σχολιάσει την δήλωση που έκανε νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, ότι το ερευνητικό σκάφος έφτασε χθες στο σημείο των ερευνών και σήμερα αρχίζει έρευνες.

«Δε θα σχολιάζουμε κάθε δήλωση τούρκου αξιωματούχου… Ακολουθούμε τη σταθερή μας πολιτική με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, με βάση και το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. Η σταθερή μας θέση είναι η καταδίκη των παρανόμων ενεργειών και η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Όπως υπογράμμισε, κάνουμε κάθε ενέργεια για να καταδείξουμε την τούρκικη παραβατικότητα… Και στο επιχειρησιακό πεδίο θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Οι Αμερικανοί βγήκαν μπροστά και καταγγέλλουν την Τουρκία: Ο Ερντογάν φοβάται μόνο τις κυρώσεις…

Παρέμβαση ΗΠΑ για αποκλιμάκωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά – Αδιαφορεί για τις κυρώσεις η Τουρκία

Το Ορούτς Ρέις ξεκινά σήμερα σεισμικές έρευνες λέει ο Τούρκος Υπ. Ενέργειας

Ο Ερντογάν θέλει με θερμό επεισόδιο να μας ωθήσει σε διάλογο εφ’ όλης της ύλης, εκτιμά ο Συρίγος

Τα έξι μεγάλα ψέματα της Τουρκίας: Έωλοι ισχυρισμοί για την επιστροφή του Oruc Reis στο Καστελόριζο

Που βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό; Έχει ποντίσει καλώδια; Ξεκίνησε τις έρευνες το Oruc Reis;

O Μάας “καρφώνει” για την Τουρκία: Όσα κάνει αντίκεινται στο πνεύμα όσων συμφωνήσαμε…

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: