Παρέμβαση ΗΠΑ για αποκλιμάκωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά – Αδιαφορεί για τις κυρώσεις η Τουρκία

File Photo US National Security Advisor Robert O’Brien EPA/Chris Kleponis / POOL




Τηλεφωνική επικοινωνία με τον  εκπρόσωπο της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου είχε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Τραμπ, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν .  

Οι δύο άνδρες συζήτησαν για την έκρυθμη κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την ένταση στις ελληνοτουρκές σχέσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Ιμπραΐμ Καλίν επανέλαβε τη σημασία της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, την οποία έχει προτείνει η Άγκυρα, τονίζοντας πως η Τουρκία με τις καλές διαθέσεις της και την προσέγγισή της με βάση τον διάλογο έχει μειώσει τις εντάσεις στην περιοχή.

Επιπλέον ο Καλίν υπογράμμισε πως η Τουρκία αναμένει από τις ΗΠΑ μία δίκαιη και αμερόληπτη στάση στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν Photo via Turkish Presidency

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ τοποθετήθηκαν χθες με διπλή παρέμβαση για τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδοκιμάζουν την ανακοίνωση που εξέδωσε η Τουρκία στις 11 Οκτωβρίου για την πραγματοποίηση ερευνητικών δραστηριοτήτων κοντά στην περιοχή του Καστελλόριζου, τόνισε  το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ λίγο αργότερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε την Τουρκία να  ανακαλέσει την απόφαση για το άνοιγμα των Βαρωσίων.

«Οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας δεν θα έχουν αποτέλεσμα» δηλώνει ο Καλίν

Εν τω μεταξύ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας δήλωσε ότι «Αν νομίζετε ότι δημιουργώντας πολιτική ένταση, θα στριμώξετε την Τουρκία στη γωνία είναι μάταιη η προσπάθειά σας. Αν σκέφτεστε ότι θα απειλήσετε την Τουρκία με κυρώσεις ή ότι μπορείτε να εκβιάσετε την Τουρκία, και πάλι θα είναι μάταιη η προσπάθεια».

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν συνέχισε σε προκλητικό ύφος να υποστηρίζει ότι η Άγκυρα αδιαφορεί για τις κυρώσεις και μάλιστα είπε ότι ο ίδιος ο Ερντογάν έχει προκαλέσει την ΕΕ να τις επιβάλει αλλά θα ζημιωθεί η ίδια:

«Εξάλλου, ο Τούρκος πρόεδρος το έχει πει πολλές φορές. «Σας προκαλώ», έχει πει. Φέρτε τις κυρώσεις που λέτε, τί θα μας κάνετε; Θα επιβάλλετε κυρώσεις στις ενεργειακές μας εταιρείες, στους μηχανικούς μας. Ορίστε επιβάλετέ τες. Ποιος θα ζημιωθεί εδώ; Από αυτή τη στρατηγική ένταση ποιος θα κάνει πίσω; Ποιο πρόβλημα θα λύσει; Ούτε την Ευρώπη ούτε την Ελλάδα θα ωφελήσει»,

Ο Ιμπραχίμ Καλίν υποστήριξε ότι η Ευρώπη γνωρίζει και η ίδια ότι οι αξιώσεις της Ελλάδας είναι μαξιμαλιστικές και άδικες και ότι η προσπάθεια να στριμώξει την Τουρκία στη γωνία δημιουργώντας πολιτική ένταση, είναι μάταιη.

 “Η Ελλάδα εκμεταλεύεται το Oruc Reis για να κλιμακώσει την ένταση”

«Η  Ελλάδα με την πλάτη της Ευρώπης θα προσπαθήσει να μετατρέψει την επιστροφή του Oruc Reis στη Μεσόγειο σε αφορμή ώστε να κλιμακώσει την ένταση. «Εκείνοι θα μετατρέψουν (την επιστροφή του Ορούτς Ρέις στη Μεσόγειο) σε αφορμή για κλιμάκωση της έντασης. Θα προσπαθήσουν να κλιμακώσουν την ένταση, αλλά, κατ’ εμάς εφόσον υπάρχει ένας χάρτης, που ονομάζεται χάρτης της Σεβίλλης, δεν έχει καμία νομιμότητα. Και δεδομένου ότι οι έρευνες του Oruc Reis διενεργούνται στην περιοχή της υφαλοκρηπίδας μας, κοντά μας, δεν υπάρχει κανένας λόγος αντίδρασης σε αυτό», ισχυρίστηκε ο Ιμπραχίμ Καλίν.

HJ με πληροφορίες από. ethnos.gr (Mαρία Ζαχαράκη) Anadolu, Open TV

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Ο Καλίν φόρεσε το καλό του προσωπείο: Μιλά για αποκλιμάκωση και για πολιτικές δεσμεύσεις…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: