Η Κίνα “αλώνει” και τον ΟΗΕ: Αυξάνει την επιρροή της εκμεταλλευόμενη το “κενό” από την πολιτική του Τραμπ

File Photo: Οι σημαίες των χωρών-μελών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. UN Photo, Milton Grant




Με τίτλο “China expands its UN cloutone vote at a time” εκτενής ανάλυση των Yaroslav Trofimov, Drew Hinshaw και Kate OKeeffe στη Wall Street Journal (έντυπη έκδοση και ηλεκτρονικά), αναφέρεται στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στους θεσμούς και τα όργανα του ΟΗΕ.

Και το επιχειρεί σε συνδυασμό με την τακτική αποστασιοποίησης-αποχώρησης της κυβέρνησης των ΗΠΑ υπό τον Πρόεδρο Trump -όπως για παράδειγμα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας- αφήνει το πεδίο ελεύθερο στο Πεκίνο για να προωθήσει τη δική του ατζέντα.

Η Κίνα φέρεται να προωθεί τους υπαλλήλους της αλλά και εκείνους των ‘πελατών και εταίρων της’ σε κρίσιμα πόστα των θεσμών και των οργάνων του ΟΗΕ που καθορίζουν διεθνή πρότυπα, σε θέματα από τις αερομεταφορές και τις τηλεπικοινωνίες, έως την αγροτική ανάπτυξη. Η αύξηση της επιρροής της στον ΟΗΕ, επιτρέπει στην Κίνα να υπονομεύει τις έρευνες που σχετίζονται με την συμπεριφορά της στο εσωτερικό της αλλά και στο εξωτερικό.

Τον περασμένο Μάρτιο, η Κίνα κέρδισε μια έδρα σε πενταμελή επιτροπή που επιλέγει τους εισηγητές του ΟΗΕ για θέματα παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι εισηγητές αυτοί πολλές φορές στο παρελθόν εγκαλούσαν το Πεκίνο για τη φυλάκιση άνω του ενός εκατομμυρίου Ουιγούρων σε στρατόπεδα αναμόρφωσης στην περιοχή Xinjiang.

Η Ουάσιγκτον δεν μπόρεσε να έχει λόγο στην επιλογή των εισηγητών επί θεμάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς η κυβέρνηση Trump είχε ανακοινώσει το 2018 την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, επικαλούμενη  ‘μονομερή κριτική κατά του Ισραήλ’.

Επίσης για παρόμοιους λόγους, οι ΗΠΑ αποχώρησαν το επόμενο έτος (2019) προβάλλοντας παρόμοιες αιτιάσεις, και από τον Οργανισμό του ΟΗΕ για την Παιδεία, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (UNESCO).

Η αύξηση της επιρροής της Κίνας στον ΟΗΕ, απογοητεύει τα έθνη που προσδοκούσαν ότι έπειτα από τη κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ο Διεθνής Οργανισμός θα προωθούσε τη Δημοκρατία και θα προστάτευε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η αυξανόμενη επιρροή του Πεκίνου βοηθά πλέον στην παγίωση της αντίληψης ότι η Κίνα είναι σημαντικότερη εναλλακτική σε σχέση με τις δυτικές Δημοκρατίες.

Όπως αναφέρει και ο σύμβουλος πολιτικής του Υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας, Ashok Malik, «όποιος ελέγχει καίριες θέσεις τέτοιων Οργανισμών, επηρεάζει νόρμες, νοοτροπίες, τρόπους σκέψης, και επιβάλλει τον δικό του τρόπο σκέψης στη διεθνή πολιτική».

Σημειώνεται επίσης ότι η κυβέρνηση Trump κατακερματίζει το σύστημα του ΟΗΕ σε δύο τμήματα, σε ‘εκείνα που μπορεί να αποπειραθεί να διορθώσει’ και σε ‘εκείνα που θεωρεί ότι δεν επιδέχονται διόρθωσης’.

Τον περασμένο Ιούλιο, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν την αποχώρησή τους από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΕ – WHO), καταγγέλλοντας την ‘υποταγή του στην Κίνα’ που είχε σαν συνέπεια, την παγκόσμια εξάπλωση του κορονοϊού. 

Πολλοί σύμμαχοι των ΗΠΑ θεωρούν ότι η κίνηση αυτή που αφήνει θεσμούς όπως τον ΠΟΕ, ‘στο έλεος της Κίνας’, συνιστά ένα στρατηγικό δώρο προνομιακής δράσης για το Πεκίνο, το οποίο και σπεύδει αμέσως να καλύψει το κενό που δημιουργεί η αποχώρηση των ΗΠΑ.

Η  Κίνα ηγείται και  στον Οργανισμό Διεθνούς Πολιτικής Αεροπορίας-ICAO ενώ ο Κινέζος Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (International Telecommunication Union), υποστήριξε την κινεζική Huawei Technologies Co., στη διαμάχη της με τις ΗΠΑ, προωθώντας το νέο πρωτόκολλο διαδικτύου το οποίο σύμφωνα με τις δυτικές κυβερνήσεις, θα επιτρέπει μεγαλύτερο έλεγχο και λογοκρισία.

Από τα 15 ειδικευμένα όργανα, υπηρεσίες και ομάδες του ΟΗΕ, η Κίνα ηγείται τώρα τεσσάρων, καθώς επικράτησε και στον Οργανισμό Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων (FAO), ενώ λόγω των συντονισμένων ενεργειών των ΗΠΑ και συμμάχων τους, δεν κατόρθωσε -την τελευταία στιγμή- να αποκτήσει τον έλεγχο και στον Οργανισμό Παγκόσμιας Πνευματικής ιδιοκτησίας (WIPO). Κανένα άλλο έθνος δεν έχει υπηκόους του στην ηγεσία άνω του ενός οργάνου στον ΟΗΕ.

Επίσης περί τις 30 υπηρεσίες και θεσμοί των ‘Ηνωμένων Εθνών’, έχουν υπογράψει μνημόνια υποστήριξης της διεθνούς Κινεζικής επενδυτικής πρωτοβουλίας «Belt and Road», μεταξύ των οποίων και ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ανάπτυξης του ΟΗΕ (U.N. Industrial Development Organization) που και αυτός από το 2013, είναι υπό κινεζική ηγεσία.

Αποτέλεσμα είναι η Κίνα να προβάλλει την (κρατική) της πρωτοβουλία «Belt and Road» -που ευνοεί τις κινεζικές κρατικές εταιρείες και πολλές φορές προκαλεί χρέη σε φτωχές χώρες- ως μιας εγκεκριμένης από τον ΟΗΕ βοήθειας. «Είναι συστηματική  η κινεζοποίηση του ΟΗΕ», τονίζει και ο Moritz Rudolf, ιδρυτής της γερμανικής εταιρείας συμβούλων ‘Eurasia Bridges’, η οποία μελετά την Κινεζική πρωτοβουλία «Belt and Road».

ΠΗΓΗ: Wall Street Journal

Το βρώμικο παιγνίδι του Έντι Ράμα εναντίον της Ελλάδας με τους Τσάμηδες: Το τσιράκι του Ερντογάν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: