Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

efimerides

File Photo: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ
Η παραίτηση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, οι διεργασίες των κομμάτων για εκλογή νέου Προέδρου της Βουλής με το όνομα του Βουλευτή του ΑΚΕΛ Αδάμου Αδάμου να βρίσκεται πρώτο στην ατζέντα των συζητήσεων.

Ακολουθεί η εκτίναξη των ημερήσιων κρουσμάτων κορωναϊού στο ρεκόρ των 104 περιστατικών, είναι τα θέματα που προβάλλονται κυρίως σήμερα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Η «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πώς τα φέρνει ο χρόνος» αναφέρεται σε «μεγάλη πτώση μετά από 29 χρόνια στη Βουλή» του παραιτηθέντα Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη και στην επιστροφή στην Προεδρία του Σώματος του Βουλευτή του ΑΚΕΛ Αδάμου Αδάμου μετά από 4 χρόνια όταν τον είχε προτείνει για την Προεδρία το ΔΗΣΥ στο ΑΚΕΛ. Αλλού γράφει ότι ξεφεύγει επικίνδυνα η κατάσταση των κρουσμάτων από κορωνοϊο καθώς χθες σπάσαμε όλα τα ρεκόρ με 104 κρούσματα. Επίσης γράφει ότι την Κυριακή 25 Οκτωβρίου τα ρολόγια θα πάνε μια ώρα πίσω.

Ο «Πολίτης» με τίτλο στο κύριο του θέμα «Οι πολίτες του έδειξαν την έξοδο» και γράφει ότι ο κ. Συλλούρης αποχώρησε αμετανόητος και χωρίς ίχνος αίσθησης της ευθύνης του για τον διεθνή διασυρμό της Κύπρου. Αλλού γράφει πως οι Υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας διεμήνυσαν στην Άγκυρα πως έχει μία εβδομάδα για να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της και να επανέλθει στον διάλογο για τα ελληνοτουρκικά. Επίσης αναφέρει ότι το ΔΗΚΟ ζητά από την Κυβέρνηση να δώσει πλήρη πρόσβαση στον Γενικό Ελεγκτή σε όλους τους φακέλους πολιτογραφήσεων διαφορετικά θα καταψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο στο κύριο του θέμα «Ανοίγει ο φάκελος Τζιοβάνη» γράφει ότι τον φάκελο Τζιοβάνη ανοίγει η Αστυνομία εστιάζοντας εκεί τις έρευνες της αναφορικά με την πολύκροτη υπόθεση των «χρυσών» διαβατηρίων και το σάλο τον οποίο προκάλεσε η προβολή του βίντεο από τον Αλ Τζαζίρα. Αλλού γράφει ότι συναινετικά θέλουν να προχωρήσουν τα κόμματα για την Προεδρία της Βουλής μετά από την παραίτηση Συλλούρη με το όνομα του Βουλευτή του ΑΚΕΛ Αδάμου Αδάμου να κερδίζει έδαφος. Επίσης κάνει λόγο για μεγάλο όφελος της Κύπρου από συμφωνίες Ισραήλ και αραβικών χωρών καθώς αυξάνονται κάθετα κίνηση και έσοδα στο FIR Λευκωσίας.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Χρυσά ξεπουλήματα με σλόγκαν περί τελευταίας ευκαιρίας» γράφει ότι το παραθυράκι το οποίο άφησε ανοικτό η Κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ για συνέχιση της υποβολής αιτήσεων μέχρι την 1η Νοεμβρίου πριν τερματιστεί το πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων έδωσε πάσα σε μεσάζοντες αφού πολλά γραφεία οργάνωσαν διαφημιστική καμπάνια με σλόγκαν τα οποία παραπέμπουν σε ξεπουλήματα των διαβατηρίων όπως «τελευταία ευκαιρία». Αλλού γράφει ότι οι απόψεις για τη στάση που πρέπει να τηρήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σήμερα έναντι της Τουρκίας διίστανται. Επίσης αναφέρει ότι οι αρχές ανακοίνωσαν χθες 104 νέα κρούσματα COVID-19 ενώ εκφράζονται έντονες ανησυχίες από το Υπουργείο Υγείας ότι εφησυχασμός στην κοινότητα που οδηγεί σε διασπορά του ιού.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο στο κύριο της θέμα «Τα ημερήσια περιστατικά Covid-19 ξεπέρασαν τα 100» γράφει πως οι αρχές ανακοίνωσαν αργά την Πέμπτη 11 επιπλέον περιστατικά κορωναϊού μετά τα 93 περιστατικά που ανακοινώθηκαν νωρίτερα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 104 που είναι το υψηλότερο ημερήσιο που καταγράφηκε στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης παραιτήθηκε χθες αλλά επιμένει ότι δεν παραβίασε κανένα νόμο. Επίσης αναφέρεται στην επίσκεψη ομάδας έξι Κυπρίων προσφύγων στην περίκλειστη πόλη της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ο θυμός του κόσμου δεν ξεθυμαίνει» πως η λαϊκή κατακραυγή ανάγκασε τον Δημήτρη Συλλούρη σε παραίτηση. Αλλού γράφει για ωμή παρέμβαση Ερντογάν υπέρ του Ερσίν Τατάρ, ο οποίος ενεργεί ως εντολοδόχος και πειθήνιο όργανο της Άγκυρας και υποστηρίζει λύση δύο κρατών. Αλλού αναφέρει πως η Κυβέρνηση είναι «βουτηγμένη στα σκάνδαλα και τη διαφθορά».

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πάτος» γράφει ότι τα τελευταία γεγονότα με το θέμα των πολιτογραφήσεων στρέφουν την προσοχή της πολιτικής και της κοινωνίας από την επικίνδυνη τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα στην ανάμιξη πολιτειακών παραγόντων στο Επενδυτικό Πρόγραμμα. Αλλού προβάλει δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΕΞ Χάικο Μάας ότι είναι πλέον υπόθεση της Τουρκίας να δημιουργήσει τις συνθήκες για διεξαγωγής των διερευνητικών συνομιλιών. Επίσης γράφει πως το αμερικανικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει προκλητική και αντιπαραγωγική την απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει την παραλία των Βαρωσίων.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Κώστας Σταυρινός

Λευκωσία, Κύπρος

H επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required