Η Ελλάδα έσωσε την Ευρώπη από τον μεγαλύτερο τουρκικό εκβιασμό, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας

FILE PHOTO: Ο Υπουργός Εθνικής ’Αμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος. ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ, STR




“Εάν η προσπάθεια παράνομης εισόδου στεφόταν με επιτυχία, θα μπορούσε να είχε προκαλέσει αποσταθεροποίηση της κυβέρνησής μας και να υπονομεύσει την εσωτερική μας ασφάλεια. Η Τουρκία με τον τρόπο αυτό θα κατόρθωνε να εκβιάσει την Ευρώπη για να αποσπάσει περισσότερους πόρους για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών”.

Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, στη διάρκεια συζήτησης που οργάνωσε μέσω Διαδικτύου η δεξαμενή σκέψης German Marshall Fund.

Όπως τόνισε ο Έλληνας υπουργός: “Οι προκλήσεις συνεχίστηκαν με τις εξορμήσεις του Oruç Reis, το οποίο πάντοτε συνοδευόταν από πολεμικά πλοία, “γεγονός που μας υποχρέωνε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κινητοποίηση με την ανάπτυξη δικών μας πλοίων στην περιοχή”.

Στις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στα βήματα που μπορούν να ληφθούν προκειμένου να μειωθούν οι εντάσεις και να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στον ρόλο της Ελλάδας στο πλαίσιο της στρατηγικής του ΝΑΤΟ, επικεντρώθηκε η διαδικτυακή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του German Marshall Fund of the United States Βρυξελλών με φιλοξενούμενο τον Έλληνα Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Έλληνας Υπουργός σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι:

“Είναι όντως μία δύσκολη περίοδος, μία περίοδος γεωπολιτικής ρευστότητας, κατά την οποία αναδύονται νέες προκλήσεις και απειλές σε επίπεδο ασφάλειας.

Η περιοχή μας πάντοτε παρουσίαζε δυσκολίες, αλλά προσφάτως παρατηρείται αλλαγή στάση καίριων δρώντων και δη της Τουρκίας με αποτέλεσμα να επηρεάζεται το συνολικό γεωπολιτικό περιβάλλον, αλλά και η ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Η Τουρκία εμφανίζεται ολοένα με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, γεγονός που δεν είναι αρνητικό αυτό καθεαυτό, αλλά όταν συνοδεύεται από επιθετική ρητορική, συγκρουσιακή διάθεση και αναθεωρητική πολιτική, λαμβάνει διαφορετικές διαστάσεις”.

Τοποθετώντας στις αρχές του περασμένου Μαρτίου το σημείο, από το οποίο ξεκίνησαν να κλιμακώνονται οι εντάσεις με την Τουρκία, ο Υπουργός αναφέρθηκε στην οργανωμένη προσπάθεια παραβίασης των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων από χιλιάδες παράτυπους μετανάστες και στην αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την εισβολή αυτή, αλλά και τις ψευδείς ειδήσεις που τη συνόδευαν.

Δεν παρέλειψε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του για τη συνδρομή άλλων κρατών-μελών.

Σημείωσε σχετικά: “Εάν η προσπάθεια παράνομης εισόδου στεφόταν με επιτυχία, θα μπορούσε να είχε προκαλέσει αποσταθεροποίηση της κυβέρνησής μας και να υπονομεύσει την εσωτερική μας ασφάλεια. Η Τουρκία με τον τρόπο αυτό θα κατόρθωνε να εκβιάσει την Ευρώπη για να αποσπάσει περισσότερους πόρους για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών”.

Οι προκλήσεις συνεχίστηκαν με τις εξορμήσεις του Oruç Reis, το οποίο πάντοτε συνοδευόταν από πολεμικά πλοία, “γεγονός που μας υποχρέωνε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κινητοποίηση με την ανάπτυξη δικών μας πλοίων στην περιοχή”.

Οι έρευνες του εν λόγω πλοίου πραγματοποιήθηκαν εντός της ΑΟΖ μας και σίγουρα εντός της υφαλοκρηπίδας μας, παραβιάζοντας σειρά κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, τόνισε επισημαίνοντας ότι σε δεδομένες χρονικές στιγμές είχαν αναπτυχθεί σε μικρή θαλάσσια περιοχή περισσότερα από 40 πλοία των δύο χωρών. “Τέτοιου είδους κινητοποίηση θα μπορούσε να είχε οδηγήσει σε επικίνδυνη κλιμάκωση”, εξήγησε.

Ο Έλληνας Υπουργός διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα υιοθετεί σταθερά μία συνετή και συγκρατημένη προσέγγιση υπογραμμίζοντας ότι η χώρα αναγκάστηκε να απαντήσει στην κινητοποίηση της Τουρκίας για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Αναφερόμενος στον μηχανισμό αποτροπής συγκρούσεων με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, επισήμανε ότι θέση της χώρας μας είναι ότι αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να υλοποιηθεί σε επίπεδο πολιτικών και διπλωματικών επαφών και όχι από αξιωματούχους των ενόπλων δυνάμεων.

“Καλή τη πίστη καταβάλαμε μέγιστη προσπάθεια για να ξεκινήσει διάλογος με την Τουρκία. Ήμασταν πολύ ξεκάθαροι λέγοντας ότι για να υπάρξει διάλογος θα πρέπει προηγουμένως να απομακρυνθεί το ερευνητικό σκάφος συνοδεία των τουρκικών πολεμικών πλοίων, αλλά η Τουρκία εξέδιδε τη μία navtex μετά την άλλη δηλώνοντας την παρουσία της στην περιοχή και επιδιώκοντας να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν υπήρχε νόημα εμπλοκής μας σε διάλογο”, εξήγησε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Αυτή η στιγμή επικρατεί εκ νέου ηρεμία στο Νότιο Αιγαίο, υπάρχει μικρότερη κινητικότητα πολεμικών πλοίων, “γεγονός που σαφώς είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση”, παρατήρησε ο Υπουργός συμπληρώνοντας ότι ακόμα “απέχουμε από το να εμπλακούμε σε ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία”.

Η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή σε προτάσεις για διάλογο, αλλά αυτό που εκτιμάται ως ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι η αναθεωρητική, επεκτατική και επιθετική θέση της Τουρκίας, “η οποία προφανώς αντιλαμβάνεται τον εαυτό της ως αναδυόμενη υπερδύναμη στην περιοχή, η οποία απομακρύνεται από τη Δύση”.

Η τελευταία θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή σε αυτή την αλλαγή συμπεριφοράς της Τουρκίας, η οποία εκφράζεται με στρατιωτική εμπλοκή σε διάφορες συρράξεις και με άνοιγμα νέων μετώπων, αλλά και με επιθετική ρητορική, όπως τελευταία κατά του Γάλλου Προέδρου, και υπονομεύει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, προειδοποίησε. Εξέφρασε δε την άποψη ότι αυτή η συμπεριφορά δεν πρόκειται να αλλάξει παρά μόνον εάν υπάρξει οργανωμένη αντίδραση.

Στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ η Ελλάδα προσπαθεί να καταδείξει ότι πρόκειται για μονομερείς ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις γειτονίας. “Εμείς πιστεύουμε στις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά φαίνεται ότι η Τουρκία έχει παύσει να πιστεύει σε αυτές”, παρατήρησε. Ανέφερε μάλιστα την επισήμανση ενός ομολόγου του, σύμφωνα με την οποία το μότο της Τουρκίας “μηδενικά προβλήματα με τις γειτονικές χώρες” έχει εξελιχθεί σε “καμία χώρα, με την οποία να μην έχουμε πρόβλημα”.

Στην πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει την αποτρεπτική ισχύ των ενόπλων δυνάμεων, εστίασε στην κατακλείδα της τοποθέτησής του Υπουργός Εθνικής Άμυνας, η οποία θα συνδυαστεί με ενίσχυση ων διπλωματικών προσπαθειών και της έγκυρης ενημέρωσης συμμάχων και όχι μόνο. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για επίτευξη κατανόησης με την Τουρκία τόσο μέσω του ΝΑΤΟ όσο και σε επίπεδο διμερών σχέσεων.

Σε ερώτηση σχετικά με τις διμερείς αμυντικές σχέσεις με τις ΗΠΑοι οποίες είναι σήμερα καλύτερες από ποτέ, ο Υπουργός απάντησε:

Είμαστε σε μία πολύ καλή φάση με τις ΗΠΑ. Κατά την άποψή μου, δύο είναι τα στοιχεία τα οποία λαμβάνουν υπόψη οι ΗΠΑ σχετικά με τις σχέσεις μας.

Πρώτον, πιστεύω πως οι ΗΠΑ δεν βασίζονται τόσο στην Τουρκία και στον στρατηγικό της ρόλο στην περιοχή όσο στο παρελθόν. Κι αυτό είναι το αποτέλεσμα της διαφορετικής συμπεριφοράς της γείτονος, όπως εξήγησα στην τοποθέτησή μου νωρίτερα. 

Δεύτερον, οι ΗΠΑ όλο και περισσότερο συνειδητοποιούν πως η Ελλάδα προσφέρει σταθερότητα στην περιοχή, είναι ένας περιφερειακός δρών ο οποίος θα ήθελε να δει την ειρήνη και τη σταθερότητα να επικρατούν στην περιοχή και είναι καλός εταίρος με κάθε άλλη χώρα που μοιράζεται τος ίδιες αξίες για την περιοχή, για την Ανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο αυτό αξίζει οι ΗΠΑ να επενδύσουν, ώστε να επεκτείνουν και ενδυναμώσουν αυτή τη στρατηγική σχέση. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν γίνει πολλά προς την κατεύθυνση της επέκτασης της στρατηγικής μας σχέσης. Κατ’ αρχάς, τον περασμένο Οκτώβρη είχαμε την ευκαιρία να τροποποιήσουμε τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, παραχωρώντας διευκολύνσεις σε όλη την επικράτειά μας σε δυνάμεις των ΗΠΑ.

Επισκέφτηκα τη Σούδα της Κρήτης πολλές φορές, μία εξ αυτών τον περασμένο μήνα μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, όπου διαπίστωσε και ο ίδιος πόσο πολύτιμη είναι η Σούδα. Σκεφτόμαστε να αυξήσουμε τη διάρκεια της σχετικής συμφωνίας. Υπάρχουν και δύο άλλες τοποθεσίες στην Κεντρική Ελλάδα, όπου έχουν αναπτυχθεί βάσεις, η μία εξ αυτών βάση εκπαίδευσης για ελικόπτερα, όπου ο καλός καιρός επιτρέπει την εκπαίδευση των πληρωμάτων αμερικανικών ελικοπτέρων από κοινού με τους Έλληνες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η δεύτερη τοποθεσία είναι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, με στρατηγική σημασία για τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, λόγω εγγύτητας προς τη Μαύρη Θάλασσα και την Κεντρική Ευρώπη. Αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε είναι η ανάπτυξη κοινών συμφερόντων. Επιλέξαμε να επενδύσουμε σε δομές που χρησιμοποιούνται τόσο από τις ελληνικές όσο και από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Έτσι αναπτύσσεται κοινότητα συμφερόντων με ευεργετική επίδραση προς και τις δύο πλευρές. Αυτό αποδεικνύει τη στρατηγική σημασία της σχέσης μας και αυτό το εκτιμά ιδιαίτερα η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Θα έπρεπε, επίσης, να αναφερθώ στην παρουσία ενός από τα πλέον καινούργια πλοία του αμερικανικού στόλου, καθώς η Σούδα επελέγη για τον μόνιμο ελλιμενισμό του USS HERSHEL “Woody Williams”. Αυτό αποδεικνύει πως η σχέση μας επεκτείνεται και γίνεται καλύτερη με το πέρασμα του χρόνου”.

Σε δεύτερη ερώτηση σχετικά με τον ρόλο της Ρωσίας στην περιοχή, ο κ. Παναγιωτόπουλος, απάντησε:

“Η Ρωσία θα προσπαθεί πάντα να έχει κάποιο ρόλο στην περιοχή. Αν σκεφτόμασταν διαφορετικά, δε θα σκεφτόμασταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Χτες ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας συναντήθηκε με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, και τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε αυτές τις συναντήσεις τονίστηκε πως ότι η Ρωσία θέλει να έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα σεβόμενη τον ρόλο της Ελλάδας ως μέλος του ΝΑΤΟ και ως μέλος της Ε.Ε. Αυτή η τοποθέτηση ήταν αρκετά σαφής. Η Ελλάδα εκτιμά ότι η Ρωσία δεν μπορεί μείνει εκτός γεωπολιτικών υπολογισμών στην περιοχή και πρέπει πάντα να το λαμβάνουμε αυτό υπόψη.

Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί για την απόκτηση των S400 εκ μέρους της Τουρκίας από την Ρωσία. Κατά την άποψή μου, αυτό από μόνο του ήταν αρκετό για να δημιουργήσει αρκετή αγωνία εντός του ΝΑΤΟ και να αποδείξει ότι δυνητικά η Τουρκία είναι πηγή εσωτερικής υπονόμευσης της συνοχής του ΝΑΤΟ. Θεωρώ πως το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ δικαιολογημένα ανησυχούν με αυτές τις εξελίξεις. Κατά την άποψή μου, το σύστημα S400 δεν είναι ακόμη πλήρως ενεργό, ωστόσο έχουν γίνει απόπειρες ενεργοποίησής του.

Γνωρίζω για μια σειρά δοκιμών ενεργοποίησης στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Δεν υπάρχει για διακοσμητικούς σκοπούς, αλλά μου φαίνεται πως η Ρωσία προσπαθεί να υπονομεύσει το ΝΑΤΟ εσωτερικά. Πρόκειται για ένα εξελιγμένο πυραυλικό σύστημα, το οποίο η Τουρκία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα. Αυτό θα έπρεπε να μας απασχολεί όλους, ιδιαίτερα επειδή η Τουρκία ήταν μέλος του προγράμματος F35, από το οποίο οι ΗΠΑ απέκλεισαν την Τουρκία, σε συνέχεια της απόκτησης των S400.

Αυτό αποτελεί ακόμη μία ένδειξη της υπονόμευσης όχι της στρατηγικής σημασίας της Τουρκίας, αλλά της αξιοπιστίας της Τουρκίας απέναντι στους συμμάχους της εντός του ΝΑΤΟ. Δε θεωρώ ότι είμαστε κοντά στο σημείο της ενεργοποίσης του συστήματος από τη δική μας πλευρά στο Αιγαίο. Ωστόσο η απόκτησή του αποτελεί πηγή ανησυχίας για όλους”.

Σε επόμενη ερώτηση κατά πόσο υπάρχει ανησυχία μήπως οι ευρωπαϊκές κυρώσεις προκαλέσουν σκληρότερη αντίδραση από την Άγκυρα και φέρουν κλιμάκωση, ο Υπουργός απάντησε:

“Αντιλαμβάνομαι την ανησυχία κάποιων ευρωπαϊκών κρατών και εταίρων. Θεωρώ ότι αργά ή γρήγορα η Ευρώπη θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, γιατί δεν νομίζω ότι η Τουρκία θα απέχει από την προκλητική της συμπεριφορά – ακόμη και τώρα – αναρωτιέμαι ποιο είναι το όριο.

Επίσης, θα ήθελα να τονίσω το γεγονός ότι, όσο η Ευρώπη απέχει από οποιαδήποτε δράση απέναντι στην Τουρκία, παρόλο που αυτή απειλεί δύο κ-μ της ΕΕ, την Ελλάδα και την Κύπρο, για να μην αναφερθώ και στη συμπεριφορά της απέναντι στη Γαλλία και την εχθρική συμπεριφορά της απέναντι σε κάθε παράγοντα στην περιοχή. Αναρωτιέμαι ποιο είναι το όριο.

Η Ευρώπη πρέπει να δει την πραγματικότητα, ότι δηλαδή κάτι πρέπει να γίνει απέναντι την Τουρκία. Όταν κανείς ασκεί πίεση απέναντι σε χώρα, όπως η Τουρκία, δυστυχώς αυτό εμπεριέχει πάντα το στοιχείο του να μην είσαι ευχάριστος. Δεν μπορείς να ασκήσεις πίεση, παραμένοντας ευχάριστος συνεχώς ή τουλάχιστον παραμένοντας αδιάφορος.

Πρέπει να συμφωνήσω με την προσεχτική διαδικασία (cautious process). Αλλά, αν αυτή η συμπεριφορά συνεχιστεί – και όλα τα στοιχεία δείχνουν πως θα συνεχιστεί – τότε φοβάμαι πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από την λήψη απόφασης για συγκεκριμένο είδος κυρώσεων. Η οικονομία της Τουρκίας βρίσκεται σε μία πολύ εύθραυστη κατάσταση και η επιβολή ποινών θα δημιουργούσε επιπρόσθετη ζημία. 

Επίσης, αντιλαμβάνομαι πως υπάρχουν κοινά συμφέροντα οικονομικής ή επιχειρηματικής φύσης μεταξύ ορισμένων ευρωπαϊκών εταιρειών και Τουρκίας. Σέβομαι την επιφυλακτικότητα αυτών των κρατών. Όμως, φοβάμαι πως, αν δείτε τη μεγάλη εικόνα, θα αντιληφθείτε πως σε κάποιο σημείο κάτι θα πρέπει να γίνει.

Αν δε γίνει τίποτα, τότε η Τουρκία θα έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι μπορούν να συνεχίσουν ανενόχλητοι να επιδεικνύουν επιθετική συμπεριφορά που απειλεί τη σταθερότητα όλης της περιοχής. Ας μην ξεχνάμε αυτό το στοιχείο, όταν κοιτάζουμε τη μεγάλη εικόνα. Η συνολική συμπεριφορά της Τουρκίας αποτελεί μεγάλη απειλή για τη σταθερότητα στην περιοχή και, αν αυτή διαρραγεί, οι επιπτώσεις θα είναι ακόμη πιο σοβαρές για όλους μας, στην Ευρώπη αλλά και πέραν αυτής”.

Στην ερώτηση σχετικά με τα αίτια για τα οποία η Άγκυρα επέλεξε τώρα να προκαλέσει Ελλάδα και Κύπρο, ο Υπουργός απάντησε:

“Αυτή η διαφωνία υπήρξε σταδιακή. Δεν εκδηλώθηκε εν μία νυκτί, αλλά κλιμακώνεται σε επικίνδυνα επίπεδα τους τελευταίους μήνες. Πιστεύω πως η Τουρκία νιώθει αποκλεισμένη από τη γενική προσπάθεια εκμετάλλευσης φυσικών πόρων στη Μεσόγειο και αυτό οδηγεί την ηγεσία της χώρας σε τέτοιου είδους συμπεριφορά.

Σε μεγάλο βαθμό αυτό γίνεται λόγω της απογοήτευσης από τον εν λόγω αποκλεισμό, αλλά πρόκειται για αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Όσο περισσότερο επιδεικνύει η Τουρκία τέτοια συμπεριφορά κατά παράβαση όλων των κανόνων καλής γειτονίας και του διεθνούς διακίου, τόσο περισσότερο αυτο-απομονώνεται στα μάτια όλων των δρώντων στην περιοχή.

Ίσως αυτό σχετίζεται με την έξαρση της αυτοπεποίθησης στην Τουρκία, όσον αφορά στην προβολή της στρατιωτικής της ισχύος, προσπαθώντας να πείσει διά της βίας κάθε παίχτη στην περιοχή, ώστε όλοι να σεβαστούν το γεγονός ότι η Τουρκία θεωρεί τον εαυτό της ως περιφερειακή υπερδύναμη. Ίσως, επειδή πλησιάζει το έτος 2023, το οποίο θα είναι ένα έτος εθνικών εορτασμών για την Τουρκία και κατά το οποίο θα επιδείξουν τον νέο χαρακτήρα της νέας Τουρκίας, η οποία προσπαθεί να μιμηθεί τη δόξα της παλιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Να σας θυμίσω πως όλοι οι δρώντες, οι οποίοι επηρεάζονται από την επιθετικότητα της Τουρκίας τους τελευταίους μήνες και τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν επαρχίες της Οθωμανικής Αυτοκρατορία και ίσως αυτό να λαμβάνει υπόψη του ο Erdogan.

Στην τελευταία ερώτηση κατά πόσο το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης έχει στήσει έναν μόνιμο μηχανισμό συντονισμού ή μια συντονισμένη απάντηση, ο κ. Παναγιωτόπουλος απάντησε:

“Όχι, δεν υπάρχει κάποιος μηχανισμός. Υπάρχουν απλά διαφορετικές χώρες που προσπαθούν να απαντήσουν σε κάτι που αντιλαμβάνονται ως αυξανόμενη απειλή στη γενική σταθερότητα στην περιοχή. Οι Γάλλοι εταίροι μας ήταν οι πρώτοι που το συνειδητοποίησαν, επειδή συνέβη ένα συγκεκριμένο περιστατικό στις ακτές της Λιβύης πριν από μερικούς μήνες.

Κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ένα γαλλικό πλοίο έγινε στόχος ενός τουρκικού πλοίο, τα οποίο πιθανότατα συνόδευσε τουρκικό πλοίο που μετέφερε όπλα στη Λιβύη κατά παράβαση του σχετικού ψηφίσματος του ΟΗΕ. Το ψήφισμα δεν βοήθησε αρκετά, όπως φαίνεται.

Έγιναν δηλώσεις από την Τουρκία και την Κύπρου. Αυτού του είδους η συμπεριφορα έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα την απομόνωση της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή. Όλοι καταδικάζουν τις μονομερείς ενέργειες, τις συνεχιζόμενες σεισμικές δραστηριότητες, όπως ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αλλά και της Ρωσίας πριν από δύο μέρες στην Αθήνα, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, ενώ ο Γ.Γ. ΝΑΤΟ απηύθυνε έκκληση προς την Τουρκία να απέχει από τις μονομερείς ενέργειες. 

Όλοι δείχνουν προς μία κατεύθυνση, αλλά πάντα υπάρχει κάποιος που δεν το αντιλαμβάνεται και πάει προς άλλη κατεύθυνση. Είναι σημαντικό και πρέπει να αντιμετωπιστεί ως πρόβλημα, διότι απειλεί άμεσα τη σταθερότητα στην περιοχή.”

Θα πάρει η Ελλάδα τα F-35 που προορίζονταν για την Τουρκία; Τα 6 πρώτα φτάνουν το 2022;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: