Θα πάρει η Ελλάδα τα F-35 που προορίζονταν για την Τουρκία; Τα 6 πρώτα φτάνουν το 2022;

FILE PHOTO: Φωτογραφία του μαχητικού F-35 της Τουρκίας, όπως την έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία Λόκχιντ Μάρτιν. Τα τουρκικά F-35 αγοράστηκαν από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία, αλλά δεν παραδόθηκαν ποτέ. Η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα τελείωσε… Φωτογραφία via Twitter, @thef35




Στο δημοσίευμα της ιστοσελίδας National Interest (κείμενο Peter Suciu) αναφέρεται ότι σύμφωνα με διαδικτυακές αναφορές τα έξι (6) F-35 που προορίζονταν για την Τουρκία, θα γίνουν ελληνικά.

Ως γνωστό, η Τουρκία αποκλείστηκε από το πρόγραμμα για τα F-35 ύστερα από την αγορά των ρωσικών S-400, τους οποίους αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ θεωρούν ασύμβατους με τα συστήματα ασφαλείας της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Παράλληλα, η αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από τη Τουρκία θεωρείται ότι υπονομεύει την ασφάλεια των συμμαχικών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ κρατών.

Σύμφωνα με αναφορές ελληνικών μέσων ενημέρωσης, που υιοθετεί η ιστοσελίδα, η Ελλάδα θα πάρει 20 αεροσκάφη τύπου Stealth, τα έξι (6) πρώτα από τα οποία θα τα έχει στη διάθεσή της μέχρι το 2022.

Αυτή η πρώτη παρτίδα παραλαβής των Stealth θα συμπέσει με την παραλαβή από την ελληνική πολεμική αεροπορία έξι (6) αεροσκαφών τύπου Rafale από τη Γαλλία. Παράλληλα, υπάρχουν πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν την απόσυρση τους από την αεροπορική βάση Incirlik της Τουρκίας και τη δημιουργία νέας βάσης στην Κρήτη.

Σημειώνεται σχετικά: “Σύμφωνα με διαδικτυακές αναφορές, τα έξι F-35 που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν προς την Αθήνα θα είναι βαμμένα” με μπλε και άσπρο “και είναι τα ίδια αεροσκάφη που προορίζονταν αρχικά για την Τουρκία.”

Η ιστοσελίδα αναφέρει:

“Έχει επίσης αναφερθεί ότι εκτός από την πώληση και την τελική παράδοση των F-35 στην Ελλάδα, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν ακόμη και να επανατοποθετήσουν την παρουσία τους μακριά από την αεροπορική βάση Incirlik στην Τουρκία σε μια αεροπορική βάση στο ελληνικό νησί της Κρήτης.

Οι Γερμανοί νομοθέτες πρότειναν την απόσυρση στρατευμάτων και όπλων από τη βάση και τον Σεπτέμβριο του 2017 ο γερμανικός στρατός εγκατέλειψε την Τουρκία και επανατοποθετήθηκε σε μια αεροπορική βάση κοντά στο Azraq στην Ιορδανία”.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, η αμερικανική κυβέρνηση θα πωλούσε τα μαχητικά F-35 στην Ελλάδα αν υπήρχε το σχετικό ενδιαφέρον.

ΠΗΓΗ: National Interest, Peter Suciu, Will Greece Get the F-35 Instead of Turkey?, Greek City Times, Εστία

Συναγερμός στο Αιγαίο: Η Τουρκία παρουσίασε πολεμικό, εξοπλισμένο, θαλάσσιο σκάφος drone

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: