Η Άγκυρα ποδοπατεί τις πολιτικές του κατευνασμού, αλλά αναμένει κι άλλα δώρα από την Ε.Ε.

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η κατοχική Τουρκία έχει ποδοπατήσει την πολιτική του κατευνασμού, έστειλε την Ευρωπαϊκή Ένωση αδιάβαστη και στην Αθήνα και τη Λευκωσία ένα σαφές μήνυμα: Θα προχωρεί στην επιβολή τετελεσμένων μέχρι να αρχίσει συζήτηση για την αποδοχή τους.

Η Άγκυρα προχωρεί σε σταδιακό άνοιγμα της περίκλειστης περιοχή της Αμμοχώστου, λίγα 24ωρα μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να μην υιοθετήσει την πρόταση της Λευκωσίας για επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας.

  • Η αποχώρηση του γεωτρύπανου «Γιαβούζ» από το θαλασσοτεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ παρουσιάσθηκε από την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, ως «κίνηση καλής θέλησης» από μέρους του Ερντογάν. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Το γεωτρύπανο είχε ολοκληρώσει- και μάλιστα ανεπιτυχώς- τη γεώτρηση του και απεχώρησε. Κάποια στιγμή θα επανέλθει σε άλλη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ. Την ίδια ώρα έχει στείλει το «Όρουτς Ρέις» στην περιοχή του Καστελόριζου και το «Μπαρμπαρός» στα θαλασσοτεμάχια 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο λεγόμενος διεθνής παράγοντας, που παρακολουθεί εκ του μακρόθεν τις εξελίξεις, ενίοτε ανασύρει μια συνταγή, «ασπιρίνη» για κάθε… πονοκέφαλο. Να κλείσουν τα προβλήματα με μια διαδικασία εξπρές. Τόσο τα ελληνοτουρκικά όσο και το Κυπριακό. Και είναι σαφές πως όσο η Τουρκία κινείται και επιβάλλει τετελεσμένα τόσο ένας διάλογος θα είναι κομμένος ραμμένος στα μέτρα της.

  • Ο Ερντογάν παραδίδει… μαθήματα

Ο Τούρκος Πρόεδρος μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του, έστειλε προειδοποιήσεις προς την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες θεωρούνται και απειλές.

«Θα δώσουμε στο πεδίο της δράσης την απάντηση που αξίζει στην Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους», ανέφερε παραπέμποντας στην Ανατολική Μεσόγειο και σημειώνοντας πως αποτρέψει τα σχέδια τους. Κατηγόρησε δε Αθήνα και Λευκωσία ότι δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους «στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Ο Ερντογάν έστειλε και ένα μήνυμα σε σχέση με την Αμμόχωστο. Μήνυμα που παραπέμπει σαφώς στο γεγονός ότι έγινε ένα πρώτο βήμα και θα συνεχίσει. Είπε συγκεκριμένα: «Το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων αποτελεί σημείο ιστορικής καμπής για την Κύπρο. Υπάρχουν εκείνοι που ενοχλούνται. Η Δύση, η Ελλάδα, η νότια Κύπρος ενοχλούνται. Και στο εσωτερικό υπάρχουν εκείνοι που ενοχλούνται. Αυτοί πραγματικά μας στεναχωρούν. Η περίκλειση πόλη των Βαρωσίων ανήκει στους Τούρκους της βορείου Κύπρου».

  • Μία εβδομάδα προθεσμία

Την ίδια ώρα, Γαλλία και Γερμανία έστειλαν χθες προειδοποιητικές βολές, μεταθέτοντας το χρόνο για αποφάσεις για μια ακόμη εβδομάδα. Αυτά βλέπει η Άγκυρα και δεν κάνει πίσω.

«Είναι ξεκάθαρο σε εμάς ότι η Τουρκία προβαίνει διαρκώς σε προκλητικές ενέργειες οι οποίες είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Πολωνίας.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή της Άγκυρας, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αλλάξει την ισορροπία ισχύος, αν η Τουρκία δεν επιστρέψει στον διάλογο.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ερωτηθείς για την πιθανότητα να αποφασισθούν κυρώσεις από την ΕΕ, ο Μάας δήλωσε πως η Ένωση θα περιμένει μια εβδομάδα για να αποφασίσει πώς θα αντιδράσει.

«Είναι δύο φορές που δεν έγιναν συνομιλίες οι οποίες αναμένονταν και δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν», δήλωσε. «Πρέπει να περιμένουμε για να δούμε αν υπάρξει πρόοδος σε μια εβδομάδα και μετά θα δούμε ποια στάση θα πρέπει να υιοθετηθεί από την ΕΕ».

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Μόνο ο λαός μπορεί να καθαρίσει τον Στάβλο του Αυγεία! Οι ευθύνες του Αναστασιάδη, της Βουλής και των ΜΜΕ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal