H στάση της Άγκυρας, βήμα-βήμα δείχνει ότι στέλνει για «περίπατο» τις διερευνητικές επαφές

File Photo: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και τους συνεργάτες τους. Φωτογραφία ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

  • Σπριντ συντήρησης των υλικών και μέσων στις Ένοπλες Δυνάμεις
  • Εξετάζονται πληροφορίες και σε εγρήγορση τ’ αντανακλαστικά

Πυρπολεί η Τουρκία τις προσπάθειες που γίνονται ώστε να ξεκινήσει ο διερευνητικός διάλογος ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα, γεγονός που ευαισθητοποιεί ιδιαίτερα και τα αντανακλαστικά του Ελληνικού Επιτελείου.

Την σκυτάλη απ’ ότι έχει φανεί κρατά ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος ο οποίος χρησιμοποιεί τα τελευταία 24ωρα τη γνωστή εμπρηστική ρητορική, μιλώντας προκλητικά, ακόμη και για την επιβολή των θελήσεων της Τουρκίας δια των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ασπαζόμενος τη γνωστή πολιτική των κανονιοφόρων.

Ο κος Ερντογάν όμως δεν σταμάτησε μόνο εκεί. Παρά το γεγονός ότι δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις στην Άγκυρα, έσπευσε να κάνει παράπονα στην Καγκελάριο της καρδιάς του, Άγκελα Μέρκελ, για την στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  • Και όσο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει σε κάθε τόνο και προς πάσα κατεύθυνση ότι οι διερευνητικές συζητήσεις και ο όποιος διάλογος προκύψει ανάμεσα στις δυο πλευρές- ακόμη και ενώπιον του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γιένς Στόλτεμπεργκ- αφορούν μονάχα την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, τόσο ο Τούρκος πρόεδρος όσο και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της γείτονος, ανεβάζουν τους τόνους, αντιλαμβανόμενοι ότι η Αθήνα αντιστέκεται σθεναρά στις αξιώσεις που θέτει η Άγκυρα.

Βέβαια η έλευση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ στην Αθήνα συνοδεύτηκε και με την παραβατική παρουσία της γείτονος στον ουρανό του Αιγαίου, απ’ όπου δηλαδή είχε ταξιδέψει ο κος. Στόλτεμπερκ μετά τις επαφές που είχε εκεί με τον Τούρκο πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μια κίνηση η οποία έχει ιδιαίτερη σημειολογία καθώς η παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου και η αερομαχία, έγινε την ώρα των κοινών δηλώσεων του πρωθυπουργού με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ.

  • Εξετάζονται πληροφορίες και σε εγρήγορση τ’ αντανακλαστικά

Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος όπου τ’ αντανακλαστικά των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικά στο Επιτελείο, παραμένουν σε ιδιαίτερη εγρήγορση.

Ήδη τα μηνύματα με τις ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, αποστέλλονται και αποτελούν μηνύματα ψυχραιμίας, διαρκούς ετοιμότητας αλλά και αποτροπής καθώς δείχνουν ότι ύστερα από την «μπουνάτσα» των προσπαθειών για διερευνητικές επαφές επέρχεται και πάλι η αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα…

Παράλληλα στις Ένοπλες Δυνάμεις βλέπουν και τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, στην κατεχόμενη Κύπρο και την απόφαση για το άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων.

Και φυσικά όλα αυτά εν όψει της επικείμενης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας την Πέμπτη, μια συνάντηση η οποία έως αυτή την ώρα είναι αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθεί ή αν τελικά γίνει, το κλίμα δεν θα είναι το προσδοκώμενο σε μια περίοδο «προ διερευνητικών» επαφών.

Από την άλλη πλευρά στον καθαρά στρατιωτικό τομέα Στρατός Ξηράς, Πολεμική Αεροπορία και ιδιαίτερα το Πολεμικό Ναυτικό, έχουν επιδοθεί σ’ έναν αγώνα δρόμου για τη συντήρηση και την πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση του υφιστάμενου υλικού, με το οποίο όλο το προηγούμενο διάστημα οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν δράσει στον δικό τους αγώνα της υπεράσπισης των Εθνικών συμφερόντων.

  • Σπριντ συντήρησης των υλικών και μέσων στις Ένοπλες Δυνάμεις

Παράλληλα το Επιτελείο ήδη έχει βάλει μπροστά τις έκτακτες προμήθειες υλικών για τα οπλικά συστήματα που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, ώστε πρώτα αυτά να φτάσουν το ταχύτερο δυνατό στην επιχειρησιακή φαρέτρα.

  • Πάντως οι Επιτελείς και ενώ υπάρχει σε σχέση με το παρελθόν πολύ χαμηλή ένταση στο Αιγαίο, σε ουρανό και θάλασσα, παραμένουν ανήσυχοι διότι ακόμη και τώρα υπό αυτές τις συνθήκες το παραμικρό αν γίνει, γνωρίζουν οι πάντες ότι θα σπεύσουν οι γείτονές μας να το εκμεταλλευτούν.

Άλλωστε ακόμη και στην πρόσφατη κρίση εκείνο που είδαν όλοι είναι πως ακόμη και σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης η Τουρκία είχε στρατευμένες αποστολές με ακταιωρούς και μόνη εντολή στα πληρώματά της για την παρενόχληση και τη δημιουργία ενός ατυχήματος, ένα ατύχημα που μεγάλο χρονικό διάστημα το ψάχνει η Τουρκία διαρκώς αλλά οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν της κάνουν αυτό το «δώρο»…

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΔΩ

Rafale και Spectra κατατροπώνουν τους S-400 του Ερντογάν: Το πλεονέκτημα στην Πολεμική Αεροπορία

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: