Από τον Ουάσινγκτον στον Τραμπ: Τι προβλέπει το Σύνταγμα των ΗΠΑ όταν ο Πρόεδρος αρρωσταίνει βαριά

Ο Λευκός Οίκος το βράδυ. Φωτογραφία via Twitter, @Scavino45




Σύμφωνα με την 25η τροπολογία του Αμερικανού Συντάγματος, Πρόεδρος ο οποίος θα καταστεί ιατρικώς ανίκανος, έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει προσωρινά τα καθήκοντά του στον αντιπρόεδρο  και να επανακτήσει την εξουσία του όποτε κρίνει τον εαυτό του σε θέση να τα ασκήσει ξανά.

Από την κύρωση της συγκεκριμένης τροποποίησης το 1967, τρείς φορές μόνο χρειάστηκε Πρόεδρος των ΗΠΑ να μεταβιβάσει, προσωρινώς, την εξουσία του.

Η πρώτη ήταν το 1985 όταν ο Πρόεδρος Ρήγκαν υπεβλήθη σε κολονοσκόπηση, παραδίδοντας για λίγο τα καθήκοντά του στον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζορτζ Μπους, παρότι δεν επικαλέστηκε ανοιχτά την Τροποποίηση.

Σε αντίστοιχες επεμβάσεις για κολονοσκόπηση, ο Πρόεδρος Μπους ο Πρεσβύτερος είχε μεταβιβάσει την εξουσία του στον Αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι το 2002 και το 2007.

Σε περίπτωση που τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο Αντιπρόεδρος καταστούν ανίκανοι να ασκήσουν τα καθήκοντά τους, τότε η πρόεδρος αναλαμβάνει η Νάνσι Πελόζι ως Πρόεδρος της Βουλής  των Αντιπροσώπων.

Η ιστορία των Αμερικανών Προέδρων που αρρώστησαν σοβαρά κατά τη διάρκεια της θητείας τους είναι μακρά και περιλαμβάνει και μερικούς που προσεβλήθησαν κατά τη διάρκεια πανδημίας.

Ο George Washington πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ (1789 – 1797) έφτασε κοντά στον θάνατο κατά τη διάρκεια επιδημίας γρίπης στο δεύτερο έτος της θητείας του, ενώ ο Γούντροου Γουίλσον (1913–1921) αρρώστησε σοβαρά κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών συνομιλιών των Παρισίων μετά τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τέσσερις Πρόεδροι έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια της θητείας τους από φυσικά αίτια:

– Ο Ουίλιαμ Χένρι Χάρισον (4 Μαρτίου 1841 – 4 Απριλίου 1841)
– Ο Ζάκαρι Τέιλορ,  (4 Μαρτίου 1849 – 9 Ιουλίου 1850_
– Ο Γουόερν Χάρντινγκ  (4 Μαρτίου 1921 – 2 Αυγούστου 1923)
– Φράνκλιν Ντελάνο Ρούζβελτ (4 Μαρτίου 1933 –  12 Απριλίου 1945)

Επίσης ο Ντουάιτ Αιζενχάουερ είχε υποστεί καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του και εγκεφαλικό στη δεύτερη.

Τέσσερις άλλοι πρόεδροι δολοφονήθηκαν ενώ ασκούσαν τη θητεία τους: ο Αβραάμ Λίνκολν, ο Τζέιμς Γκάρφιλντ, ο Ουίλιαμ ΜακΚίνει και ο Τζον Κένεντυ.

Με πληροφορίες από New York Times 

Ακολουθήστε το  HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

 

Τραμπ, Τζόνσον, Μπολσονάρου: Οι τρεις αρνητές, οι μόνοι ηγέτες που κόλλησαν covid-19

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: