Ξεκάθαρος o Σύψας: Αν σε 10 – 15 μέρες τα μέτρα δεν αποδώσουν το lockdown είναι αναμφίβολο

Συνδυασμός φωτογραφιών που εικονίζουν το γεμάτο από κόσμο Σύνταγμα (27/7/2017) (Α) και άδειο λόγω του κορονοϊού στις 30/3/2020 (Δ) . Η πανδημία του κορονοϊού άλλαξε ριζικά τον τρόπο ζωής όλων αλλά και την εικόνα των πόλεων παγκοσμίως. Σήμερα συναντάμε σημεία που έσφυζαν πάντα από πολυκοσμία ενώ τώρα λόγω της πανδημίας, δείχνουν μια πρωτόγνωρη απόκοσμη όψη. Μεγάλη Τετάρτη, 15 Απριλίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας




Σοβαρές ανησυχίες για την εξέλιξη της επιδημίας εξέφρασε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής για την παρακολούθηση της πανδημίας, Νίκος Σύψας, προειδοποιώντας ότι εάν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες δεν αποδώσουν στις επόμενες 10 έως 15 μέρες, τότε το επόμενο βήμα θα είναι ο περιορισμός της κυκλοφορίας.

«Η κατάσταση δεν εξελίσσεται καλά. Η ανοδική τάση της επιδημίας είναι πολύ έντονη και αυτό φαίνεται κυρίως στις διασωληνώσεις. […] Αν αφήσουμε αυτή την κατάσταση να συνεχίζεται χωρίς δραστικά μέτρα, τότε θα πιεστεί πολύ το σύστημα Υγείας. Δεν θέλουμε να ξεφύγει η επιδημία» ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, οι επιστήμονες που απαρτίζουν την επιτροπή θα δώσουν περιθώριο 10 ημέρες ή δύο εβδομάδες στα νέα μέτρα που ελήφθησαν για να διαπιστωθεί αν θα αποδώσουν. «Αν συνεχιστεί η ανοδική τάση, τότε ενδεχομένως να πάμε στο ακραίο μέτρο», ανέφερε.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι τυχόν νέο lockdown «θα είναι μικρότερης διάρκειας», πιθανώς μίας εβδομάδας.

Γι’ αυτό, πρόσθεσε, «απευθύνω έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια. Είναι ο καιρός για να το κάνουμε, όχι για να είμαστε χαλαροί. Τα πράγματα σοβαρεύουν».

Ο κ. Σύψας ερωτήθηκε για τα κρούσματα κορωναϊού στα σχολεία και είπε:

«Το κυρίως πρόβλημα είναι οι καθηγητές. Αυτή είναι η ομάδα που κινδυνεύει περισσότερο λόγω κίνησης στα ΜΜΜ. Ερευνες από την Αγγλία έδειξαν ότι οι εκπαιδευτικοί είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Υπάρχει, ωστόσο, σαφές πρωτόκολλο διαχείρισης κρουσμάτων κορωνοϊού. Τα σχολεία θα είναι τα τελευταία που θα κλείσουν, θέλουμε να συνεχίσουν να λειτουργούν. Γι’ αυτό πρέπει καθηγητές και μαθητές να τηρούν τα μέτρα».

Δείτε εδώ τη συνέντευξη του κ. Σύψα στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1    

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE 

Κλειστά μέχρι και την Παρασκευή τα σχολεία στη Λέσβο λόγω αυξημένων κρουσμάτων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: