Βρετανία για Ανατολική Μεσόγειο: Να ληφθεί υπόψη το Δίκαιο της Θάλασσας

File photo: Το τουρκικό Oruc Reis. EPA, TOLGA BOZOGLU




Την ανησυχία της βρετανικής Κυβέρνησης «για τη συνεχιζόμενη αστάθεια εντός της Ανατολικής Μεσογείου» εξέφρασε η Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για την Ευρωπαϊκή Γειτονιά, Γουέντι Μόρτον.

Απαντώντας σε ερώτηση του ανεξάρτητου Ουαλού βουλευτή Τζόναθαν Έντουαρντς για τις συζητήσεις που έχει κάνει ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών αναφορικά με τις εντάσεις στην περιοχή, η κα Μόρτον επανέλαβε την πάγια θέση ότι το Λονδίνο «προτρέπει όλες τις εμπλεκόμενες χώρες να αποκλιμακώσουν (την ένταση) και να συμμετάσχουν σε διάλογο».

Η Βρετανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε ότι ο πολιτικός προϊστάμενός της Ντόμινικ Ράαμπ έχει συζητήσει το θέμα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για εξωτερικές υποθέσεις και πολιτική ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ, καθώς επίσης με τους ομολόγους του Υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Τουρκίας.

Η ίδια η κα Μόρτον έχει θίξει το ζήτημα τις τελευταίες εβδομάδες με ομολόγους της από την Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η Βρετανίδα Υφυπουργός έκανε παράλληλα ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη να ληφθεί υπόψη στην επίλυση της διένεξης το Δίκαιο της Θάλασσας των Ην. Εθνών, σύμβαση την οποία δεν έχει υπογράψει η Τουρκία.

«Πιστεύουμε ότι είναι κρίσιμο για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο οι διαφωνίες να επιλύονται μέσω εποικοδομητικού διαλόγου σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένου του πώς αυτό ανακλάται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας», ανέφερε στη δήλωσή της η κα Μόρτον.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός
Βρετανία/Λονδίνο

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΚΟΣΜΟΣ 

Ηχηρό μήνυμα Μακρόν στον Ερντογάν, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση με Μητσοτάκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: