Το μεγαλύτερο ξύλινο κτίριο της Ευρώπης: Εργασίες συντήρησης του Ορφανοτροφείου Πριγκήπου

Από τη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου. Φωτογραφία Νίκος Μαγγίνας, Οικουμενικό Πατριαρχείο




Με τίτλο «Διασώζεται μετά από 55 χρόνια: ξεκίνησε η προετοιμασία συντήρησης για το Ρωμαίικο Oρφανοτροφείο Πριγκήπου», η εφημερίδα Independent Türkçe (Melike Çapan) σημειώνει πως το μεγαλύτερο ξύλινο κτίριο της Ευρώπης και το δεύτερο μεγαλύτερο του κόσμου, αποτελεί για πάνω από 100 χρόνια ένα από τα πιο σημαντικά σύμβολα μνήμης της Κωνσταντινούπολης.

Το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου που παραμένει κενό από το 1964, απέκτησε τίτλους ιδιοκτησίας το 2010, βάσει απόφασης του ΕΔΑΔ και περιήλθε στην ιδιοκτησία του «Ρωμαίικου Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης».

Και μετά από 55 χρόνια ξεκίνησαν τα πρώτα βήματα για την συντήρηση του.

Ο διαχειριστής του έργου, Λάκης Βίγκας, ανέφερε πως υπάρχουν καθυστερήσεις οι οποίες οφείλονται κυρίως στο ότι το κτίριο είναι ξύλινο, μεγάλο, καθώς και στο ότι η συντήρηση του έχει σημαντικό οικονομικό κόστος.

Όπως επισήμανε «για τις καθυστερήσεις εκτός από τους φορείς που λαμβάνουν αποφάσεις, έχουμε και εμείς ευθύνη», ενώ τόνισε την ευαισθητοποίηση του κοινού, καθώς και την συμβολή των ΜΚΟ και ιδιαίτερα της Europa Nostra Τουρκίας, στο να ξεκινήσει το έργο.

«Τόσο η αρχιτεκτονική όσο και η ιστορία του μνημείου είναι σημαντική. Από εδώ και πέρα θα δοθεί η πρέπουσα σημασία στην αρχιτεκτονική του δομή, σημασία που δεν είχε δοθεί στο παρελθόν. Έχει επιλυθεί το νομικό ζήτημα με το Συμβούλιο Μνημείων», δήλωσε ο Λάκης Βίγκας, που συμπλήρωσε πως στο έργο συμμετείχαν ακαδημαϊκοί, ειδικοί στην επεξεργασία του ξύλου και στην στατική μελέτη, από την Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα.

Παράλληλα, η ομάδα BİMTAŞ που βασίζεται σε εθελοντές (και είναι θυγατρική του Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης) ανέλαβε την ψηφιακή καταγραφή του έργου.

Σύμφωνα με τον Βίγκα σε έξι μήνες θα παραδοθεί στο Συμβούλιο Μνημείων ο ολοκληρωμένος φάκελος του έργου.

Τρεις οι βασικοί στόχοι. Πρώτον να παρθούν επείγοντα μέτρα που αφορούν στην είσοδο του κτηρίου και στη αίθουσα τελετών. Να υπάρξει ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης και τέλος να ορισθεί το μοντέλο διαχείρισης.

Εάν τα επιμέρους έργα εγκριθούν μέχρι το τέλος του 2021, θα είναι σαφής το 2022 η διαδικασία συντήρησης του κτιρίου.

Ορισμένα από τα μέρη του ορφανοτροφείου χρήζουν όχι απλής συντήρησης, αλλά ανοικοδόμησης.

Ο Λάκης Βίγκας ανέφερε πως ο βασικός λόγος καθυστέρησης είναι οικονομικός, καθώς δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια, και πρόσθεσε πως πρόκειται για ένα μεγάλο πρότζεκτ σε μια περιοχή 20.000 τμ, γεγονός που στη σημερινή οικονομική συγκυρία δεν βοηθά ιδιαίτερα, ωστόσο «θα κάνουμε ότι μπορούμε για το κτίριο».

Ο αρχιτέκτονας Απόστολος Πορίδης, υπεύθυνος του τεχνικού γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έκανε λόγο για την τεκμηρίωση που γίνεται με ψηφιακή τεχνολογία, καθώς και για το ότι πρώτος στόχος είναι να αναστηλωθεί και να σταθεί όρθιο το κτίριο και μετά να γίνουν εργασίες συντήρησης, καθώς έχουν προκληθεί σημαντικές φθορές με το πέρασμα του χρόνου.

Για τον αρχιτέκτονα Korhan Gümüş η στατική μελέτη –την οποία και έχει αναλάβει τμήμα του δήμου- είναι πολύ σημαντική για τα έργα αναστήλωσης – ενώ επισήμανε πως πρέπει να υπάρξουν και διεθνείς αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί.

Στην ιστορική αναδρομή που ακολουθεί, αναφέρεται πως κατόπιν αγωγής του Οικουμενικού Πατριαρχείου το 2005, το Ορφανοτροφείο επέστρεψε στην ιδιοκτησία του το 2010, βάσει απόφασης του ΕΔΑΔ, ενώ καταβλήθηκε και χρηματική αποζημίωση 6 εκ. ευρω από το τουρκικό κράτος προς το Πατριαρχείο. Το 2017, το Ορφανοτροφείο Πριγκήπου περιλήφθηκε στο πρόγραμμα του Europa Nostra Τουρκίας «Επτά πολιτιστικές κληρονομιές που απειλούνται», ενώ στις 15 Μαρτίου του 2018 εντάχθηκε στην τελική λίστα του προγράμματος.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Independent Türkçe (Melike Çapan)

Τι λέει ο Πομπέο για τη συνάντησή του με τον Ελπιδοφόρο: Υποστήριξη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: