Τα Rafale στο μικροσκόπιο του Κλάδου Υποστήριξης της Π.Α.: Αναμένονται υπογραφές πριν τα τέλη του 2020

Εικόνα του Γαλλικού RAFALE που μέσα στο 2021 θα βαφτεί στα χρώματα της Γαλανόλευκης. Πηγή: Υπουργείο Άμυνας Γαλλίας




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Καταιγισμός ερωτημάτων από τον Κλάδο Υποστήριξης της Πολεμικής Αεροπορίας προς τους Γάλλους για τα Rafale
-Rafale με +/-1000 ώρες πτήσης
-Οι Τεχνικοί της ΠΑ ξεψαχνίζουν τα στοιχεία των μεταχειρισμένων
-Κατάλογος και για την μελλοντική υποστήριξη
-Στόχος για Αθήνα και Παρίσι οι υπογραφές μέχρι το Δεκέμβριο

Τα επόμενα 24ωρα επανέρχονται στο τραπέζι της Πολεμικής Αεροπορίας οι Γάλλοι, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες πήραν ιδιαίτερα μεγάλο κατάλογο ερωτημάτων, παρατηρήσεων και αποριών από τον Γ’ Κλάδο του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, σ’ ότι αφορά τεχνικά ζητήματα που αφορούν τα επόμενα μαχητικά της HAF.

Στόχος και των δυο πλευρών είναι να μην ξεφύγουν από τα χρονοδιαγράμματα, τα οποία θέλουν τις υπογραφές για τα Rafale να μπαίνουν πριν φύγει το 2020, ώστε μέσα στους πρώτους μήνες του νέου έτους να ξεκινήσουν οι πολυπόθητες αφίξεις στην Τανάγρα. Αυτό όμως για την Πολεμική Αεροπορία δεν σημαίνει ότι ως χρήστης, θα παραλάβει χωρίς να ελέγξει…

Ο Κλάδος Υποστήριξης του Επιτελείου, με ιδιαίτερα μεγάλη εμπειρία και βιβλιογραφία παρατηρήσεων από την εποχή των F1 και των Mirage 2000, αλλά και όλα τα «παθήματα» με τις FOS (Follow On Support) που είχαν να κάνουν με την υποστήριξη των Γαλλικών μαχητικών, έθεσε μια σειρά ερωτημάτων προς τα στελέχη της Γαλλικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών (DGA) που βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο ΓΕΑ και για τα μεταχειρισμένα Rafale.

Oι Γάλλοι δεσμεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα ν’ απαντήσουν στην επανέναρξη των συνομιλιών, εντός των επόμενων ημερών εφόσον πρώτα έρθουν σε επαφή με την Γαλλική Πολεμική Αεροπορία αλλά και την κατασκευάστρια εταιρία.

  • Περίπου 1000 ώρες το κάθε μεταχειρισμένο Rafale

Δεν είναι παράλογο όπως σημειώνουν πηγές από την Πολεμική Αεροπορία ο έλεγχος από τον Κλάδο Υποστήριξης του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας να είναι κάτι παραπάνω από εξονυχιστικός κυρίως σ’ ότι αφορά τα δώδεκα μεταχειρισμένα μαχητικά αεροσκάφη RAFALE.

Επιθεώρηση αεροσκάφους Mirage 2000-5 της 331 Μοίρας, μετά από εκπαιδευτική πτήση. Πηγή: Hellas Journal

Από τα βασικά στοιχεία λένε οι ίδιες πηγές που παρουσίασαν οι Γάλλοι, φαίνεται ότι οι ώρες πτήσης ορισμένων μεταχειρισμένων αεροσκαφών κυμαίνονται γύρο στις 1000 με μικρές αποκλίσεις.

Κατά συνέπεια μια πλειάδα ερωτημάτων εστιάστηκαν στο όριο ζωής των μαχητικών που πρόκειται να ενταχθούν στον αεροπορικό στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι πληροφορίες λένε ότι το όριο των Rafale φτάνει στις 5000 ώρες χωρίς την παράταση αυτής.

Οι Επιτελείς του Τεχνικού Επιτελείου ψάχνουν ένα προς ένα τα μητρώα των μεταχειρισμένων μαχητικών ακόμη και για τον αν τα Rafale έχουν χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με τα Νατοϊκά πρότυπα εκπαίδευσης, δηλαδή ετησίως 180 πτητικές ώρες ανά μονάδα.

  • Η συζήτηση ανάμεσα στις δυο πλευρές θα συνεχιστεί με βάση τις απαντήσεις που φέρνουν μαζί τους οι Γάλλοι και φυσικά την επαναλαμβανόμενη εντολή του Εμμανουέλ Μακρόν, να παραδοθεί στην Ελλάδα ότι καλύτερο διαθέτει η Γαλλική Πολεμική Αεροπορία κι όχι «κουρασμένα» μαχητικά.

Επιτελείς της Τεχνικής Υποστήριξης σημειώνουν ότι ο έλεγχος για κάθε αεροσκάφος δεν μπορεί να μην είναι ενδελεχής διότι η κατάσταση του κάθε αεροσκάφους φέρνει κι άλλα δεδομένα όπως, του τι απαιτείται ανά μονάδα κι αυτό προσδιορίζει τον βαθμό της μελλοντικής επιχειρησιακής ικανότητας.

Αναλόγως της πτητικής κατάστασης έρχεται και η συνάρτηση της ζήτησης των ανταλλακτικών λένε με νόημα οι ίδιοι άνθρωποι.

Οι Τεχνικοί στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα έχουν τεράστιο έργο μπροστά τους, να μάθουν το νέο μαχητικό της ΠΑ, RAFALE στη μια πολεμική μοίρα αλλά και να βάλουν τα δυνατά τους ώστε μόλις ξεκινήσει η διάθεση ανταλλακτικών των Mirage 2000-5, να δώσουν μεγαλύτερες διαθεσιμότητες των αεροσκαφών. Πηγή: Hellas Journal

Και εδώ έχουμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή με έναν εντελώς νέο τύπο αεροσκάφους που ναι μεν υπάρχει η εμπειρία του Γαλλικού μοντέλου, αλλά δεν παύει να είναι ένα νέο «αντικείμενο» κι αυτό αποτελεί επιχειρησιακή πρόκληση.

  • Στόχος η διατήρηση της αεροπορικής υπεροπλίας

Στον Γ’ Κλάδο δεν είναι λίγοι όσοι λένε για δύσκολη, αλλά όχι άλυτη εξίσωση γι’ αυτό ότι «χτιστεί» τώρα μαζί με τους Γάλλους, με γερά θεμέλια δεν θα’ χει μελλοντικούς κραδασμούς. Στόχος του Επιτελείου είναι να επιτευχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο υποστήριξη σε βάθος ετών με εγγυημένη υποστήριξη.

Η λίστα επιθυμιών της ΠΑ για τα Rafale, σημειώνουν Επιτελείς, ότι συντάσσονται πολύ στοχευμένα με το τι θα χρειαστεί η υποστήριξη στο μέλλον, με βάση πάντοτε το χρονικό διάστημα που προσδιορίζει το Επιτελείο για την επιχειρησιακή αξιοποίηση της νέας αεροπορικής πλατφόρμας η οποία θα προσφέρει την πλήρη αεροπορική υπεροχή από ιδιαίτερα μεγάλες αποστάσεις.

Και όταν λέμε ότι τα πάντα εξετάζονται και αφορούν τον στόλο των μεταχειρισμένων Rafale, εννοούμε όλα, ότι αφορά ένα μαχητικό αεροσκάφος ώστε να παραμένει διαθέσιμο. Κινητήρες, ηλεκτρονικά, υδραυλικά, σύστημα πέδησης, ηλεκτρικά, ραντάρ, αισθητήρες, συστήματα υποστήριξης χειριστηρίου και πολλά άλλα…

Όλα τα παραπάνω σχετίζονται με τις άμεσες διαθεσιμότητες, με την υποστήριξη στο μέλλον και πάντα σε σχέση με τα κονδύλια που είναι ή και θα είναι διαθέσιμα γι’ αυτή την πολύτιμη υποστήριξη.

Ιπτάμενος της 331 Μοίρας “Θησέας” μαζί με τον “υπόλογο”- τεχνικό πριν από την απογείωση για αναχαίτιση. Πηγή: Hellas Journal

Η Πολεμική Αεροπορία, τώρα που  ξεκινά η υλοποίηση του προγράμματος, δεν θέλει σε καμία περίπτωση να βρει μπροστά της παθογένειες του παρελθόντος με τα Mirage, που οδήγησαν σε οδυνηρές συνέπειες για τις διαθεσιμότητες τους.

Κι επειδή αναφερόμαστε στο μείζων θέμα της υποστήριξης να σημειώσουμε κάτι βασικό που μεταφέρετε από τεχνικούς της ΠΑ. Ότι στο εγγύς μέλλον η αεροπορική βάση της Τανάγρας θα έχει δυο εντελώς διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών, με διαφορετικούς κινητήρες κι όλα τα αεροπορικά δεδομένα να κινούνται με δυο ταχύτητες.

Δεκαοκτώ Rafale από τη μια και είκοσι τέσσερα Mirage 2000-5, με τεχνικό προσωπικό εξειδικευμένο για διαφορετικούς τύπους αλλά και τον προς το παρόν μειωμένο αριθμό εισακτέων τεχνικών στις παραγωγικές σχολές, μια πηγή για την ανάγκη της υποστήριξης που σίγουρα πρέπει ν’ αυξηθεί…

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΔΩ

Νέα αντι- Navtex από την Τουρκία: Ζητεί την αποστρατιωτικοποίηση και της Λήμνου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: