Στο επίκεντρο των στρατηγικών συμφερόντων των ΗΠΑ η Θεσσαλονίκη: Το μήνυμα Πομπέο στη Μόσχα…

File Photo: Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στη δεξίωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Φωτογραφία Δημήτρης Πανάγος




ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Αρκετοί αναγνώστες της ιστοσελίδας μας, αναρωτήθηκαν γιατί ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο, πάει κατευθείαν στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή, και για ποιο λόγο δεν θα κάνει και ένα σταθμό στην Αθήνα.

Είναι όντως ένα θέμα συζήτησης ότι δεν θα επισκεφθεί την ελληνική πρωτεύουσα, αλλά νομίζω ότι στην παρούσα φάση δεν έχει καμία σημασία, διότι αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψή του στην Ελλάδα σε ένα χρόνο. Άλλωστε το υπογράμμισε και ο αξιωματούχος που ενημέρωσε την Παρασκευή τους Έλληνες ανταποκριτές.

Θα παραθέσω μάλιστα μία αναφορά σοβαρής διπλωματικής πηγής για την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, που φτάνει την Κυριακή στη χώρα μας, με πρώτο σταθμό της ευρωπαϊκής περιοδείας του τη Θεσσαλονίκη.

  • Στη συνέχεια θα μεταβεί στη Σούδα και τα Χανιά. Στην Κρήτη υπάρχει η πιο σημαντική, κατά τη γνώμη μου, αμερικανική βάση, η οποία προβλέπω ότι θα βοηθήσει να εξαλειφθεί η όποια «σημαντικότητα» του Ινσιρλίκ. Πρόκειται για μία βάση, η οποία δεν εξυπηρετεί πλέον τους Δυτικούς, καθώς στις πλείστες των περιπτώσεων δεν λαμβάνουν άδεια για τη χρησιμοποιήσουν.

Παλαιότερα, μου είπε η διπλωματική πηγή, όταν ο εκάστοτε Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισκεπτόταν την Άγκυρα και όχι την Αθήνα, εκφράζατε παράπονα.

Τώρα, που ο Πομπέο επισκέπτεται για δεύτερη φορά την Ελλάδα και δεν πάει στην Τουρκία, πάλι εκφράζετε παράπονα. Και στο θέμα αυτό, έχουν δίκιο. Σημειώνω δε ότι επισκέφθηκε και την Κύπρο πριν δύο εβδομάδες, και φώναζαν οι Τούρκοι διότι ο Αμερικανός υπουργός επέλεξε να μην συναντηθεί με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Και η παραπάνω αναφορά γίνεται για τα αρνητικά δημοσιεύματα που προηγήθηκαν της επίσκεψης, παρά το γεγονός ότι στην Ουάσιγκτον θεωρούν ότι ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ ξεκαθάρισε το θέμα του αφοπλισμού των νησιών. Από τη δήλωση του κ. Πάιατ εξάγεται ότι οι Αμερικανοί δεν υπέβαλαν τέτοια πρόταση. Διότι εάν το είχαν πράξει θα ήταν μία αντισυμμαχική ενέργεια εναντίον της Ελλάδας, τη στιγμή που η αποστρατιωτικοποίηση είναι το βασικό αίτημα των Τούρκων αυτή τη στιγμή.

  • Ο κ. Πομπέο επισκέπτεται στη συμπρωτεύουσα για να τονίσει τη στρατηγική σημασία της πόλης, όχι μόνο σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά με τα Βαλκάνια. Δεν είναι μυστικό ότι διεξάγεται ένας υπόγειος πόλεμος μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Μόσχας για το ποιος θα ελέγχει τη Βαλκανική. Μετά την ήττα των ακραίων εθνικιστών στα Σκόπια, η Αμερική έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Η επίσκεψη του κ. Πομπέο είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς τη Μόσχα.

Για τη Θεσσαλονίκη, οι Αμερικανοί δεν κρύβουν τα σχέδια τους. Άλλωστε το δείχνουν και οι συχνές επισκέψεις του Αμερικανού πρέσβη, ο οποίος περισσότερο βρίσκεται στη …Θεσσαλονίκη παρά στην Αθήνα!

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μας είπε ότι η Θεσσαλονίκη «είναι ιστορική πόλη και αποτελεί πύλη προς τα Βαλκάνια όσον αφορά τις επενδύσεις και το εμπόριο».

Στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε, θα δείξουμε πως βρισκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας, επενδύοντας στο μέλλον της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων».

Μεγάλες κουβέντες χωρίς αμφιβολία. Μακάρι να υλοποιηθούν διότι οι Αμερικανοί πρέπει επιτέλους να κάνουν τα λόγια πράξη στο θέμα των επενδύσεων…

Στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Πομπέο θα υπογράψει διμερή συμφωνία για συνεργασία στον επιστημονικό και τεχνολογικό τομέα. Θα έχει συνάντηση με επιχειρηματίες και παράγοντες της πόλης και θα δώσει έμφαση και σημασία στην ενεργειακή διαφοροποίηση και στα έργα ενεργειακής υποδομής. Στρατηγική συνεργασία, Εμπόριο, Ενέργεια και επενδύσεις είναι οι στόχοι του.

Εκεί θα συναντηθεί και με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, για να ασχοληθούν με τα «διπλωματικά». Όλοι Έλληνες αναμένουν τη δήλωση του κ. Πομπέο για την επιθετικότητα της κατοχικής Τουρκίας. Ευχόμαστε και ελπίζουμε να είναι ξεκάθαρη…

  • Η επίσκεψη αποτελεί και στήριξη στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, καθώς πραγματοποιείται σε μία στιγμή που η χώρα δέχεται άνανδρη επίθεση από την Τουρκία. Ο κ. Μητσοτάκης δέχθηκε να εισέλθει στη διαδικασία του διαλόγου, κινδυνεύοντας να εκτεθεί από τις ενέργειες του απρόβλεπτου Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Πομπέο θα φιλοξενηθεί στην οικία του πρωθυπουργού στα Χανιά και θα έχουν την ευκαιρία για πολύωρες συνομιλίες.

Με τον πρωθυπουργό οι συζητήσεις θα αφορούν την ασφάλεια της Ελλάδας και γενικότερα της Ανατολικής Μεσογείου. Και αναμένεται να γίνει συζήτηση για τα θέματα της ενέργειας με αφορμή και το νόμο East Med, που υπερτονίζει τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.

Στο πρόγραμμα, περιλαμβάνεται βεβαίως και η Σούδα. Όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος η επίσκεψη στη Βάση αποτελεί παράδειγμα ότι η σχέση ασφαλείας έχει επεκταθεί μετά την υπογραφή της νέας αμυντικής συμφωνίας.

  • «Οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλό επίπεδο και αυτή η επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών θα υπογραμμίσει μια χρονιά επιτυχιών στη διμερή μας σχέση», υπογράμμισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Δεν θα διαφωνήσει κανείς… Όμως, θα επαναλάβουμε ότι απαιτείται να λάβει η Αμερική σκληρή θέση έναντι της Τουρκίας. Η κατοχική δύναμη είναι αυτή που απειλεί. Η Ελλάδα απλά αμύνεται, όπως οφείλει, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Είναι πολύ ενοχλητική η απόφαση των συνεργατών του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να μην συμπεριλάβουν καμία αναφορά στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Πρόκειται για μέγα λάθος που στέλνει λάθος μηνύματα στον Κυπριακό Ελληνισμό. 

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

Γιατί ο Πομπέο δεν πάει στην Αθήνα; Η Θεσσαλονίκη είναι το “κλειδί” στο νέο στρατηγικό σχεδιασμό…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: