Πέτσας: Σύντομα θα ανακοινωθεί αύξηση του στόλου των αστικών λεωφορείων

File Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




Μετά τις εικόνες συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε για τα αστικά λεωφορεία κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την αύξηση του στόλου.

Παράλληλα, σημείωσε πως υπάρχει σταθεροποίηση των κρουσμάτων σε υψηλό επίπεδο και η προσπάθεια είναι να μην οδηγηθούμε σε αύξηση.

«Συνεχώς ενισχύονται με κλίνες οι ΜΕΘ»

«Αν το καταφέρουμε δεν θα υπάρχει τέτοια πίεση που θα μας οδηγήσει στην ανάγκη πολύ σκληρότερων μέτρων» υπογράμμισε. Είπε επίσης ότι στην Αττική υπάρχουν πλέον 105 κλίνες ΜΕΘ εκ των οποίων έχουν καταληφθεί οι 65 και συνεχώς το σύστημα υγείας ενισχύεται. «Αν εφαρμόσουμε πιστά τα μέτρα, θα προχωρήσουμε χωρίς την ανάγκη τέτοιων μέτρων με οικονομικό αντίκτυπο» επανέλαβε.

Ειδικά για τις ΜΕΘ με βάση την κατάσταση στον Ευαγγελισμό και το Γενικό Νίκαιας, είπε ότι δεν είναι μόνο δύο νοσοκομεία στο σύστημα υγείας αλλά ένα πλέγμα νοσοκομείων που η κυβέρνηση ενισχύει. Είπε επίσης ότι οι ΜΕΘ συνολικά είναι πάνω από 900, ότι είχαν φτάσει τις 941 και στόχος σύντομα είναι να φτάσουν τις 1200 ενώ ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε προσθήκη άλλων 50 από τη δωρεά της Βουλής των Ελλήνων.

«Δεν θα μιλήσει για lockdown ο πρωθυπουργός»

Ερωτηθείς αν η οικονομία μπορεί να αντέξει ένα lockdown απάντησε με τη λέξη «εμπιστοσύνη». «Όσο διατηρούμε την εμπιστοσύνη των Ελλήνων και των αγορών, ότι κάνουμε το σωστό και το ανθρωπίνως δυνατό, τότε τα πράγματα θα πάνε καλά. Ο κ. Σταϊκούρας είπε χθες ότι τα ταμειακά διαθέσιμα είναι 37,7 δισ. ευρώ γιατί βγήκαμε πολλές φορές στις αγορές και δανειστήκαμε με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας και τον παραγωγικό ιστό της χώρας» ανέφερε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έπειτα από σχετική ερώτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών διευκρίνισε ότι το μήνυμα του πρωθυπουργού σήμερα το απόγευμα θα αφορά τον κορωναϊό, ότι δεν θα πει για lockdown, ότι θα περιγράψει την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα και τί θα γίνει για να κερδίσουμε και αυτό το στοίχημα ώστε να μη χρειαστεί να εφαρμόσουμε αυστηρότερα μέτρα.

«Να είμαστε ξεκάθαροι. Δεν θα μιλήσει για κανένα πρόσθετο μέτρο σήμερα ο πρωθυπουργός», συμπλήρωσε.

Σε άλλο σημείο της ενημέρωσης ο κ. Πέτσας υπενθύμισε ότι πριν από αρκετές ημέρες ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει από τους ειδικούς ένα κατάλογο μέτρων. Υπάρχουν, συνέχισε, πολλές απόψεις που εκφράζονται και δημόσια από τους ειδικούς. «Εμείς έχουμε κάνει σαφή ότι τα μέτρα θα πρέπει να είναι απλά, εφαρμόσιμα και εύκολο να ελεγχθούν. Να μην εφαρμόζονται αλά καρτ. Τα τοπικού χαρακτήρα μέτρα ποτέ δεν έχουν αποκλειστεί αλλά ένα γενικό lockdown δεν είναι στο τραπέζι», σημείωσε.

«Διαψεύδεται ο κ. Τσίπρας»

Σχετικά με τη δήλωση του κ. Τσίπρα ότι τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης είναι 4,6 δισ. ενώ η Κομισιόν τα προσδιόρισε στα 13 δισ. και η κυβέρνηση λέει ότι είναι 24 δισ., ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σταματά τον Αύγουστο. «Το πρόγραμμά μας είναι δυναμικό. Το συνολικό πακέτο θα είναι 24 δισ.  Τα μέτρα που αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν φωτογραφία στιγμής μέχρι τον Αύγουστο. Σίγουρα πάντως διαψεύδεται ο κ. Τσίπρας», δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά στις καταλήψεις σε σχολεία, τόνισε πως θα πρέπει όλοι να τηρούν τη νομιμότητα και πως δεν πρέπει οι λίγοι να στερούν το δικαίωμα στη μάθηση τους πολλούς απευθύνοντας έκκληση σε όσους κάνουν καταλήψεις να τις σταματήσουν.

Ερωτηθείς για την κύρωση των μνημονίων που αφορούν τη Βόρεια Μακεδονία και αν η ΝΔ δεν έχει βρει εισηγητή, ο κ. Πέτσας απάντησε: «Είδαμε την αναφορά του κ. Ηλιόπουλου. Δεν μπορούσε κανείς να την καταλάβει. Θα ήθελε να δείξει ότι υπάρχει θέμα στη ΝΔ. Δεν υπάρχει κανένα θέμα στη ΝΔ. Ήταν μια συμφωνία που όταν ήμαστε στην αντιπολίτευση κάναμε ό,τι μπορούσαμε να την αποτρέψουμε. Προειδοποιήσαμε ότι αν κυρωθεί δεν μπορεί να αλλάξει. Και όταν έχεις ως ακρογωνιαίο λίθο το διεθνές δίκαιο, δεν μπορείς να το επικαλείσαι αλά καρτ. Οι συμφωνίες προχωρούν και η μία από αυτές αφορά τον έλεγχο του FIR της Β. Μακεδονίας από την ελληνική αεροπορία».

Σε ερώτηση ειδικά για τη στάση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις εν λόγω ψηφοφορίες, απάντησε πως δεν έχει προσδιοριστεί η ημερομηνία για τη ψήφιση αυτών των συμφωνιών. «Όταν γίνει αυτό θα δείτε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Δεν μπορούμε να πούμε αν θα παραστεί κάποιος όταν δεν έχουμε ημερομηνία» συμπλήρωσε.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία» δήλωσε μετά από σχετική ερώτηση ενώ σημείωσε πως δεν έχει τεθεί θέμα επικοινωνίας του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο ή πρόσκλησης του Ταγίπ Ερντογάν στην επικείμενη σύνοδο κορυφής. «Δεν ξέρουμε αν θα τεθεί στο μέλλον. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αντιμετωπίζει το σύνολο των ευρωτουρκικών σχέσεων», πρόσθεσε.

«Η αξιοπιστία κερδίζεται, δεν χαρίζεται», ήταν επίσης το μήνυμά του προς την Άγκυρα ενώ είπε για τις διερευνητικές ότι κινούμαστε στο πλαίσιο των γύρων όπως είχαν σταματήσει το Μάρτιο του 2016 με περιεχόμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και δεν υπάρχει κάτι άλλο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ν. Αρμένης

Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεοπτικό μήνυμα Μητσοτάκη στις 6 το απόγευμα μετά τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: