Ο ιός αντέχει, οριακή η κατάσταση λένε οι επιστήμονες: 6 μέτρα στην Αττική, μάσκα σχεδόν παντού

Αστυνομικός μοιράζει ενημερωτικό υλικό στους μαθητές που προσέρχονται φορώντας μάσκες στο σχολείο τους κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, στο 1ο Δημοτικό σχολείο Ναυπλίου, Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020. Ένα διαφορετικό «πρώτο κουδούνι» χτυπάει σήμερα στα σχολεία. Η πανδημία του κορονοϊού έφερε νέα δεδομένα και έτσι, το παζλ της λειτουργίας των σχολείων φέτος συνθέτουν κομμάτια από μία μακρά λίστα μέτρων πρόληψης, βασικότερα εκ των οποίων η υποχρεωτική χρήση μάσκας, ο σχολαστικός καθαρισμός χεριών, αιθουσών και εξοπλισμού. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Σε ισχύ είναι από σήμερα το πρωί τα οριζόντια μέτρα για την αντινετωπιση του κορωνοϊού τα οποία θα ισχύσουν έως και τις 30 Σεπτεμβρίου,ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν για οριακή κατάσταση.

Τα μέτρα αφορούν μεταξύ άλλων αναστολή λειτουργίας όλων των καταστημάτων με ζωντανή μουσική, μάσκες παντού, ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους, όριο πληρότητας 50% για τις συναυλίες σε ανοιχτούς χώρους, με ταυτόχρονη απαγόρευση του αλκοόλ και του καπνίσματος, καθώς και 60% σε κινηματογράφους.

Παράλληλα, υπάρχει ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες άνω των 65 ετών, στην Αττική αλλά και σε όλη τη χώρα, για γενική χρήση μάσκας, καθώς και να αποφεύγουν δημοσίους και ιδιωτικούς χώρους υψηλής συνάθροισης, δημόσιες υπηρεσίες, ΔΕΚΟ, τράπεζες, ΜΜΜ.

Τα μέτρα στην Αττική

Με βάση την υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα της Αττικής, μετά από τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, η κυβέρνηση προχωρά στην ενίσχυση των περιοριστικών μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί, ως εξής:

1. Σε όλες τις συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους τίθεται όριο πληρότητας 50% και υποχρέωση για παρακολούθηση αποκλειστικά από καθήμενους. Επίσης, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και απαγορεύεται το αλκοόλ και το κάπνισμα.

2. Σε ό,τι αφορά τα κέντρα διασκέδασης που παρέχουν ζωντανή μουσική και τις κλειστές αίθουσες συναυλιών, η λειτουργία τους αναστέλλεται για 14 ημέρες.

3. Όσον αφορά στη λειτουργία θερινών και χειμερινών κινηματογράφων και θεάτρων τίθεται όριο πληρότητας 60% και είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά την είσοδο και έξοδο όπως και κατά τη διάρκεια της παράστασης από τους θεατές.

4. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς) και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων (όπως πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα κ.λπ) όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας του 1,5 μέτρου. Απευθύνουμε ισχυρή σύσταση σε όλους τους συμπολίτες μας στην Αττική για χρήση μάσκας σε όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς χώρους.

5. Σχετικά με τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τους παραγωγούς και τους καταναλωτές. Επίσης, στις λαϊκές αγορές θα συμμετέχει το 50% των πωλητών ανά κατηγορία πωλητών και πρέπει να υπάρχει απόσταση 3 μέτρων μεταξύ των πάγκων, ενώ υπάρχει δυνατότητα για παράλληλη λειτουργία της λαϊκής αγοράς στην ίδια περιοχή εντός της ίδιας εβδομάδας εφ’ όσον είναι εφικτό.

6. Στα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέριες κλπ) καθορίζεται ανώτατο όριο 6 ατόμων.

Επιπλέον, ο κανόνας των 50 ατόμων σε όλες τις συναθροίσεις παραμένει σε ισχύ όπως και το άνοιγμα λιανεμπορίου στις 10.00 πμ με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τους φούρνους, τα καταστήματα τροφίμων κλπ. Ενώ η τήρηση των μέτρων θα ελέγχεται συστηματικά από το συντονιστικό κέντρο ελέγχων κατά του covid.

Ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι τα μέτρα στην Αττική δεν μπορεί να είναι κάθετα στους δήμους που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς ο πληθυσμός κινείται και εκτός των δήμων αυτών , γι’ αυτό λαμβάνονται σε όλο το λεκανοπέδιο.

Χαρ. Γώγος: Είμαστε οριακά

«Ο συγχρωτισμός είναι κάτι το αναπόφευκτο. Τα ΜΜΜ είναι πρόβλημα, είναι εστία υπερμετάδοσης, πάντα υπάρχει σύσταση να υπάρχει αραίωση του κόσμου, όχι μόνο στις στάσεις, αλλά και μέσα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να φοράμε μάσκες ασυζητητί» ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαρ. Γώγος που συνιστά ιδιαίτερη προσοχή  στις ευπαθείς ομάδες.

«Πρέπει οι άνω των 65 να προσέχουν και να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα, φορέστε παντού τη μάσκα, κρατήστε τις αποφάσεις. Όλοι οι ευαίσθητοι να πάρουν περαιτέρω μέτρα» είπε.

Αναφερόμενος στα σχολεία ο καθηγητής λοιμωξιολογίας τόνισε: «Θα πρέπει να δούμε το θέμα των κρουσμάτων σε μαθητές, έχουμε δώσει οδηγίες. Μετά από 10 μέρες και τα ασυμπτωματικά άτομα δεν μεταδίδουν. Το καλύτερο θα ήταν να υπήρχε μικρότερος αριθμός παιδιών στις τάξεις. Όπου μπορεί να γίνει να γίνει».

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη γιατί είναι η φάση της ανόδου της επιδημίας. Θα μπούμε σε κλειστούς χώρους, θέλει τεράστια προσοχή. Παλεύουμε να κατεβάσουμε το RT, είμαστε οριακά και δεν θέλουμε».

Γκ. Μαγιορκίνης: Ανησυχητική η αντοχή της επιδημίας παρά τα μέτρα

Σημεία αντοχής εμφανίζει η πανδημία στη χώρα μας παρά τα μέτρα που συνεχίζουν να λαμβάνονται επισήμανε χθες ο αναπληρωτής καθηγητής ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η επιδημία δείχνει σημεία ανησυχητικής αντοχής στα μέτρα πρόληψης που έχουν ληφθεί έναντι του κορονοϊού». Όπως επισήμανε, εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι «αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων και η αυξητική αυτή τάση τις τελευταίες 2 εβδομάδες δεν δείχνει σημεία ανάκαμψης».

Η Αττική, όπως είπε, που έχει το 1/3 του πληθυσμού, καταγράφει εδώ και αρκετές ημέρες, τα περισσότερα από τα μισά κρούσματα που αφορούν στο σύνολο της χώρας. «Τα αστικά κέντρα είναι η Αχίλλειος πτέρνα και αποτελούν μακροπρόθεσμα εκκολαπτήρια για τον νέο ιό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης και εξήγησε πως μόνο με τη μείωση της υπερμετάδοσης μεταξύ αγνώστων, μπορεί να περιοριστεί η υπερμετάδοση και να γίνει ευκολότερη η ιχνηλάτηση.

Η μάσκα έχει αποδώσει ως ένα συγκεκριμένο ποσοστό, συνέχισε ο κ. Μαγιορκίνης «Δεν βλέπουμε την κάμψη της επιδημία που θα επιθυμούσαμε». Η όποια αύξηση του R πάνω από το 1 είναι λογικό να ανησυχεί τους ειδικούς είπε και προσέθεσε: «Η μάσκα έχει αποδώσει, όμως αυτή η αύξηση των κρουσμάτων πιέζει το σύστημα υγείας».

Ερωτηθείς για τον ενδεχόμενο να περιορίσουμε τις επαφές μας σε ένα στενό κύκλο συγγενών και φίλων έκανε λόγο για το φαινόμενο της “κοινωνικής φούσκας”. «Να δημιουργήσουμε “κοινωνικές φούσκες”, να περιορίσουμε γι’ αυτή την περίοδο τον κοινωνικό μας κύκλο. Να συναντάμε μόνο φίλους και γνωστούς και μπορούμε να τους συναντάμε όσο συχνά θέλουμε. Να ζήσουμε σε αυτές τις “κοινωνικές φούσκες” για λίγο καιρό έως ότου έρθουν τα εμβόλια».

Όσον αφορά την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων που καταγράφονται την τελευταία εβδομάδα , τα περισσότερα κρούσματα είναι ηλικίας 25 έως 34 ετών και «αυτοί αποτελούν σήμερα την κορυφή της επιδημίας και εν συνέχεια έχουμε τις ηλικιακές ομάδες 45 έως 54 και 35 έως 44», ανέφερε ο κ. Μαγιοργκίνης.

Τέλος, αναφέρθηκε στο εμβόλιο της Οξφόρδης, λέγοντας πως συνεχίζονται οι δοκιμές, καθώς οι παρενέργειες που εμφάνισε ένας των συμμετεχόντων δεν σχετίζονται με το εμβόλιο.

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΕΛΛΑΔΑ

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, ΑΝΤ1
Αθήνα, Ελλάδα

Ο κύβος ερρίφθη, μάσκα παντού: Τι αλλάζει στη ζωή της Αττικής λόγω του κορωναϊού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: