Σαρώνει ακόμη το Ιόνιο ο «Ιανός»: Λεπτό προς λεπτό η εξέλιξη του φαινομένου [videos, live, photos, χάρτες]

Το λιμάνι της Κυλλήνης «κλειστό» από το πέρασμα του Ιανού Φωτογραφία: Hellas Journal




Το πέρασμα της κακοκαιρίας «Ιανός» από την Δυτική Ελλάδα συνεχίζεται, με τον μεσογειακό κυκλώνα στις 6 το πρωί, να βρίσκεται μεταξύ Ζακύνθου και Κεφαλονιάς και να δοκιμάζει τα Επτάνησα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης 17 και νωρίς το πρωί της Παρασκευής 18 Σεπτεμβρίου 2020 ο Μεσογειακός Κυκλώνας “ΙΑΝΟΣ” κινήθηκε προς τη χώρα μας, με το κέντρο του να εμφανίζει “μάτι”, δηλαδή απουσία νεφών σε μια περιοχή ακτίνας περίπου 50 km όπου οι άνεμοι πνέουν θυελλώδεις στην περιφέρειά του και επικρατεί άπνοια στο κέντρο του.

Δορυφορικές εκτιμήσεις της έντασης του ανέμου έδειξαν μέση ένταση ανέμου 90 km/h δυτικά της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου, λίγο πριν ο ΙΑΝΟΣ κινηθεί στο στενό ανάμεσα σε αυτά τα δύο νησιά μετά τις 04:00 ώρα Ελλάδας.

  • Κατά τη διάρκεια αυτής της κίνησης, οι μεγαλύτερες εντάσεις ανέμου έπληξαν την Ιθάκη, την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και την Δυτική Αχαΐα με ριπές που ξεπέρασαν τα 80 km/h. Πλημμυρικά φαινόμενα λόγω έντονης βροχόπτωσης και ανόδου της στάθμης της θάλασσας, καθώς και πτώσεις δέντρων αναφέρονται σε πολλές περιοχές.

Ο χάρτης δείχνει τη δορυφορική εικόνα που λάβαμε και επεξεργαστήκαμε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr το πρωί της Παρασκευής 18/09 στις 07:30 ώρα Ελλάδας και δείχνει το κέντρο του ΙΑΝΟΥ λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Ζακύνθου με την ελάχιστη ατμοσφαιρική πίεση στη μέση στάθμη της θάλασσας να εκτιμάται στα 990 hPa. Επίσης αναφέρονται πάνω στον χάρτη τα μεγαλύτερα ύψη βροχής που καταγράφουμε από το απόγευμα της Πέμπτης 17/09, όμως λόγω εκτεταμένων διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος πολλοί μετεωρολογικοί σταθμοί δεν αναφέρουν νεότερες τιμές από τις 04:00.

“Στροφή” προς τα νότια

Ο «Ιανός», το κέντρο του οποίου νωρίς το πρωί της Παρασκευής στροβιλιζόταν στο Κεντρικό Ιόνιο, αναμένεται αρχικά να κινηθεί προς τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο και στη συνέχεια να στραφεί προς τα νότια, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr. Παραμένει πάντως μια σχετική αβεβαιότητα για την ακριβή πορεία του μεσογειακού κυκλώνα.

Αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής μέσα στο διήμερο Παρασκευής και Σαββάτου κατά το πέρασμα του «Ιανού». Οι περιοχές που θα πληγούν περισσότερο, είναι Ιόνιο, Πελοπόννησος, Κεντρική και Ανατολική Στερεά, Νοτιοανατολική Θεσσαλία και ηπιότερα η Αττική. Ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων στις παραπάνω περιοχές είναι αυξημένος το επόμενο 24ωρο, σύμφωνα με το meteo.

Δύσκολο βράδυ στη Ζάκυνθο

Ένα δύσκολο βράδυ πέρασε η Ζάκυνθος με τους θυελλώδης ανέμους και την πολύ δυνατή βροχή να δημιουργούν ένα τρομακτικό σκηνικό για τους κατοίκους του νησιού.

Από τις τρεις το πρωί της Παρασκευής, οι καιρικές συνθήκες επιδεινώθηκαν με ανέμους που έφταναν 10 με 11 μποφόρ και δυνατή βροχή.

Ζημιές έχουν σημειωθεί στο χωριό Κατάσταρι, όπου ο δυνατός αέρας ξήλωσε στέγη από κατοικιμενο σπίτι, χωρίς ευτυχώς να υπάρχουν τραυματισμοί.

Στο λιμάνι της Ζακύνθου, βούλιαξε ιστιοφόρου που ήταν δεμένο.

Σε όλο το νησί σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων τα οποία ελέγχει η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου. Στο χωριό Λυκουδι έχει πέσει ένα μεγάλο δέντρο κοντά σε παιδικό σταθμό και σπεύδουν συνεργεία ώστε να το απομακρύνουν.

Σημειώνεται τέλος, ότι αρκετές περιοχές της Ζακύνθου είναι βυθισμένες στο σκοτάδι. Καλαμάκι, Αργάσι, Βανάτο, Λαγωποδο, Κατάστάρι, Μουζάκη, Αλυκές είναι χωρίς ρεύμα. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται στις βλάβες και παλεύουν υπό αντίξοες συνθήκες να αναφέρουν την ηλεκτροδότηση.

Ιθάκη: Αγκυροβολημένο ιστιοφόρο παρασύρθηκε από τους ισχυρούς ανέμους

Αγκυροβολημένο ιστιοφόρο σκάφος, σημαίας Ελβετίας, παρασύρθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων και προσέκρουσε σε βραχώδη ακτή στη θαλάσσια περιοχή Σχίνου, ανατολικά της Ιθάκης. Οι δύο επιβαίνοντες του σκάφους αποβιβάστηκαν με ιδία μέσα στην ακτή και είναι καλά στην υγεία τους.

Στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το ιστιοφόρο πνέουν ισχυροί άνεμοι 8 μποφόρ.

Κεφαλονιά: Ζημιές σε ολόκληρο το νησί και προβλήματα ηλεκτροδότησης

Με το πρώτο φως της ημέρας οι κάτοικοι στην Κεφαλονιά μετρούν τις πληγές τους.

Πεσμένα δέντρα στο Αργοστόλι. Photo via kefaloniapress.gr

Μεγάλες ζημιές σε όλο το νησί της Κεφαλονιάς προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας “Ιανός” που έπληξε τις βραδινές ώρες να νησιά του νότιου Ιονίου. Από τις πρώτες πρωινές ώρες υπάρχουν προβλήματα ηλεκτροδοτησης σε πολλές περιοχές, καθώς έχουν σπάσει πυλώνες ρεύματος.

Δέντρα ξεριζώθηκαν από τους δυνατούς ανέμους, ενώ βάρκες αναποδογύρισαν.

Λόγω της σφοδρότητας της κακοκαιρίας δεν είναι εφικτό να προσεγγίσουν τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ στα σημεία όπου υπάρχει πρόβλημα. Επίσης, έχουν σημειωθεί εκατοντάδες πτώσεις δέντρων και κλαδιών δημιουργώντας προβλήματα και στο οδικό δίκτυο του νησιού.

Πεσμένα δέντρα στον Καραβόμυλο Κεφαλονιας. Photo via kefaloniapress.gr
Πεσμένα δέντρα στην Κεφαλονιά. Photo Hellas Journal
Αναποδογυρισμένες βάρκες στον Καραβόμυλο. Photo via kefaloniapress.gr

Εικόνα από το Φισκάρδο Κεφαλονιάς, στην έναρξη της κακοκαιρίας “Ιανός”:

Φισκάρδο Κεφαλονιάς.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται στην Αγία Ευφημια του δήμου Σάμης, όπου η ισχυρή βροχόπτωση σε συνδυασμό με το μεγάλη ένταση των ανέμων δημιούργησε χειμάρρους με λάσπες και φερτα υλικά.

Επίσης στην ίδια περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες από τον δήμο, οι ισχυροί άνεμοι, που κατά την διάρκεια της νύχτας έφθασαν τα 11 μποφόρ, έβγαλαν τρία ιστιοφόρα στη στεριά και μέσα στο λιμάνι έχουν βυθιστεί τουλάχιστον άλλα τέσσερα. Στη Αγία Ευφημια, από τον χείμαρρο που δημιουργήθηκε υπήρξε εισροή υδάτων σε καταστήματα. Σχετική εικόνα:

Η κακοκαιρία ”Ιανός” στο Ληξούρι Κεφαλονιάς. Πηγή: Kefalonia Press

«Αλώβητη» η Κέρκυρα- Κλειστά σχολεία στη Νότια Λευκάδα

«Αλώβητη» παραμένει η Κέρκυρα από την επέλαση του «μεσογειακού κυκλώνα», «Ιανού», που προκάλεσε στο νησί ήπιες βροχοπτώσεις, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν κατά τόπους καταιγίδες, χωρίς να προκαλέσουν ιδιαίτερα προβλήματα. Αυτή την ώρα οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται.

Την ίδια ώρα κλειστά είναι σήμερα, προληπτικά, σχολεία στη Νότια Λευκάδα και συγκεκριμένα της δημοτικής ενότητας Απολλωνίων και της Κοινότητας Καλάμου, μετά από χθεσινή απόφαση του δημάρχου, Χαράλαμου Καλού και των προϊσταμένων της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κακοκαιρία που πλήττει αυτή την ώρα τη Λευκάδα είχε ως αποτέλεσμα να προκαλέσει υλικές ζημιές σε σκάφη, ενώ ιστιοπλοϊκό σκάφος που ήταν δεμένο στο Νυδρί, έχει σχεδόν βυθιστεί.

«Είμαστε σε επιφυλακή και σε πλήρη ετοιμότητα. Ο “Ιανός” φέρεται να μην κατάφερε να πλήξει ιδιαίτερα το νησί, όμως το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή από όλους», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λευκάδας Χαράλαμπος Καλός.

Χωρίς ρεύμα περιοχές στη Ναυπακτία

Προβλήματα και στη Ναυπακτία. Χωρίς ρεύμα ολόκληρη η δημοτική ενότητα Χαλκειας μέχρι και αυτή την ώρα.Τα έντονα καιρικά φαινόμενα «χτυπούν αυτή την ώρα τη Ναυπακτία με έντονη βροχόπτωση καθώς και ισχυρούς ανέμους.

Στην Ηλεία

Περίπου στις 4 τα ξημερώματα ξεκίνησε το έντονο ξέσπασμα της κακοκαιρίας με πολύ έντονη βροχόπτωση σε πολλές παράκτιες περιοχές του νομού.

Ισχυροί άνεμοι και έντονες βροχοπτώσεις κατά διαστήματα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει κυρίως τις παράκτιες περιοχές της Ηλείας.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, «μέχρι σήμερα το πρωί δεν είχε καταγραφεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα στην Ηλεία, παρά μόνο κάποιες πτώσεις δένδρων και κλαδιών στα Λεχαινά, στην κοινότητα, Αρκούδι και σε άλλες περιοχές.»

Μάλιστα όπως προσθέτει, «η πρώτη του δέντρου στο Αρκούδι, προκάλεσε υλικές ζημιές σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο, χωρίς όμως να υπάρξει τραυματισμός.»

Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι σημειώθηκαν μικρές σε χρονική διάρκεια διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της Αμαλιάδας και στην κοινότητα Κουρτέσι.

Παράλληλα, ο Βασίλης Γιαννόπουλος τόνισε ότι όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας εξακολουθεί να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα.

Δείτε video από το κέντρο του Πύργου κατά τη διάρκεια της νύχτας:

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Κλειστές παραμένουν οι γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν και σήμερα σε πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας.

Κλειστή είναι και η πορθμειακή γραμμή Ρίου-Αντιρρίου. Σύμφωνα με την ΕΜΥ οι άνεμοι στα δυτικά πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο 8 με 9 μποφόρ και τοπικά 10 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Δείτε live εικόνα από κάμερες στην Πελοπόννησο:

Δυνατοί άνεμοι στο λιμάνι της Κυλλήνης, καθώς η κακοκαιρία «Ιανός» πλήττει τη Δυτική Ελλάδα. Φωτογραφία Hellas Journal
Ζημιές στην Κυλλήνη από την κακοκαιρία. Photo Hellas Journal

Η πρόγνωση για σήμερα

Σφοδρή κακοκαιρία στο Ιόνιο, στη Νότια Ελλάδα και κατά τόπους σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής χώρας, με ισχυρότατες βροχοπτώσεις κατά τόπους και σποραδικές καταιγίδες . Άνεμοι με εντάσεις που στο Κεντρικό και Νότιο Ιόνιο θα ξεπερνούν τα 10 μποφόρ. Πολύ μεγάλα ύψη κύματος στο Ιόνιο και τα δυτικά παράκτια.

Πιο αναλυτικά, την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020 στο Κεντρικό και Νότιο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο, στην Κεντρική Στερεά θα επικρατήσει σφοδρή κακοκαιρία με πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις και σποραδικές καταιγίδες. Βροχές θα εκδηλωθούν επίσης σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής χώρας, με σχετικά ηπιότερα φαινόμενα, τα οποία όμως κατά τόπους θα είναι ισχυρά..

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 12 έως 29 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 15 έως 32, στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία από 17 έως 28, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 18 έως 30, στα νησιά του Ιονίου από 20 έως 27 βαθμούς, και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από ανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ και από το βράδυ βορειοανατολικοί με εντάσεις έως 8 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν μεταβαλλόμενων διευθύνσεων με εντάσεις που στα κεντρικά και νότια τμήματα θα ξεπεράσουν τα 10 μποφόρ, ενώ το βράδυ θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση.

Στην Αττική έως τις; απογευματινές ώρες αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά περιόδους αλλά και διαστήματα βελτίωσης. Τα φαινόμενα τοπικά θα είναι έντονα. Από το βράδυ ο καιρός θα παρουσιάσει περαιτέρω επιδείνωση με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους και κατά περιόδους . Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ, και τοπικά στο Σαρωνικό 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 27 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη θα επικρατήσουν νεφώσεις, με μικρή πιθανότητα πρόσκαιρων ασθενών βροχών. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 17 έως 30 βαθμούς.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 19-09-2020

Στην Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και έως το μεσημέρι στα νησιά του Ιονίου από Λευκάδα και νοτιότερα, τη Στερεά, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια, βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.Οι άνεμοι θα πνέουν, στα δυτικά και βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ, στα Δωδεκάνησα βορειοδυτικοί 5 με 6 και στις υπόλοιπες περιοχές νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν.Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί 3 με 4 βαθμούς κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Δείτε LIVE την πορεία του “Ιανού” ΕΔΩ

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kefaloniapress και meteo.gr
Π.Τσιριγώτης

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΕΛΛΑΔΑ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Ιθάκη δοκιμάζονται από τον Μεσογειακό κυκλώνα “Ιανό”

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: