Ο Economist τελειώνει το μύθο για το κοίτασμα στη Μαύρη Θάλασσα: Δεν δικαιολογεί τον ενθουσιασμό του Ερντογάν

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Photo via Twitter, T.C. Millî Savunma Bakanlığı @tcsavunma
Άρθρο του περιοδικού The Economist αναφέρει ότι η ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα από την Τουρκία δεν δικαιολογεί τον ενθουσιασμό του Ταγίπ Ερντογάν, και δεν πρόκειται να χαρίσει ενεργειακή αυτονομία στην Τουρκία ενώ η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο θα παραμείνει τεταμένη.

Οι αναλυτές έχουν σοβαρές αμφιβολίες τόσο για το αν το μέγεθος του εν λόγω κοιτάσματος είναι τόσο μεγάλο όσο με ενθουσιασμό περιέγραψε ο πρόεδρος Ερντογάν, δεδομένου ότι αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα.

Επιπλέον, αμφισβητείται η ικανότητα της Τουρκίας να καταφέρει να εξορύξει σε τρία χρόνια καθώς και η συνολική εμπορική βιωσιμότητα του έργου. Οι εξορύξεις είναι δαπανηρές και η αγορά της ενέργειας έχει δεχθεί πλήγμα λόγω της πρόσφατης πτώσης της ζήτησης και της ταυτόχρονης υπερβολικής προσφοράς αερίου, με αποτέλεσμα την πτώση της τιμής του.

Αν και ένα κοίτασμα 320 δις κ.μ αποτελεί ένα «αξιοπρεπές απόθεμα», ικανό να ικανοποιήσει τις ενεργειακές ανάγκες της Τουρκίας για μία επταετία, η Τουρκία θα συνεχίσει να εξαρτάται από την εισαγωγή φυσικού αερίου.

Οι επενδυτές δεν φαίνονται να συμμερίζονται επίσης τον ενθουσιασμό Ερντογάν. Η τουρκική λίρα συνέχισε να χάνει την αξία της έναντι του δολαρίου, ακόμα και μετά την ανακοίνωση Ερντογάν, όταν έγινε σαφές ότι οι προβλέψεις ήταν υπερβολικές.

Πέραν τούτου, η ανακάλυψη εξακολουθεί να είναι σημαντική. Οι συμβάσεις της Τουρκίας με τους ρωσικούς και ιρανικούς παρόχους λήγουν τα επόμενα χρόνια.

Το κοίτασμα της Μαύρης Θάλασσας θα δώσει στην Τουρκία ένα διαπραγματευτικό ατού στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις. Η Τουρκία έχει ήδη μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία, η οποία παρείχε στην Τουρκία μόλις το 21% των αναγκών της σε φυσικό αέριο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 (έναντι 52% το 2017).

Αντί αυτού, η Τουρκία έχει στραφεί στην εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν.

Οι ελπίδες, τέλος, ότι η εν λόγω ανακάλυψη θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν ήδη διαψευστεί, σχολιάζει ο αρθρογράφος απαριθμώντας τις καθημερινές εξελίξεις στην περιοχή.

Τα νερά της Ανατολικής Μεσογείου είναι εξίσου εύφλεκτα με τον υποθαλάσσιο ορυκτό πλούτο της, καταλήγει, θυμίζοντας τη δήλωση του Γερμανού ΥΠΕΞ ότι «μια σπίθα» μπορεί να οδηγήσει στην «καταστροφή».

ΠΗΓΗ: Turkey’s Black Sea gas find does not match its president’s hype

Ξύπνησε και ο Σταυρίδης: Ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος είναι ένα σενάριο στη σφαίρα της πραγματικότητας

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal