Μάλλον ο Πόντιος Πιλάτος …”γεννήθηκε” ή στην Αμερική ή στη Γερμανία: Τραμπ και Μέρκελ “χορεύουν” με τον Ερντογάν…

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην αίθουσα συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου, στο Λευκό Οίκο. EPA, JIM LO SCALZO




ΕΛΛΑΔΑ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Σύμφωνα με επίσημη πληροφόρηση, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο, συναντήθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι (ώρα Ουάσιγκτον) -στη διάρκεια γεύματος- με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναμενόταν να ενημερώσει τον Αμερικανό Πλανητάρχη για τα σοβαρά διεθνή θέματα, που απασχολούν την Αμερική. Και αυτά τα θέματα είναι πολλά το τελευταίο διάστημα. Όπου στραφεί το μάτι των διπλωματών, συναντά μόνο κρίσεις και εκρηκτικές καταστάσεις.

Τούτη τη φορά, το σκηνικό είναι πολεμικό σε μία περιοχή, που στο παρελθόν χαρακτηριζόταν από ηρεμία. Όχι πιά. Από το Ιράκ, τη Συρία, την Κύπρο μέχρι την Ελλάδα και τη Λιβύη, τα τύμπανα του πολέμου ηχούν.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, ο ισλαμιστής ταραξίας της γειτονιάς μας, απειλεί να βάλει φωτιά στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο. Και δεν τον ενοχλεί κανείς εκτός της Γαλλίας, η οποία δείχνει αποφασισμένη. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι στην περίπτωση που τα πολεμικά της βρεθούν ξανά απέναντι στα τουρκικά και προκληθούν, η απάντηση θα είναι σκληρή.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, ανάμεσα στα διεθνή ζητήματα, που επρόκειτο να συζητήσουν οι κ. Τραμπ και Πομπέο ήταν η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, μετά τα νέα δεδομένα.
  • Και όταν λέμε νέα δεδομένα, αναφερόμαστε προφανώς στη συμφωνία του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στις νέες συμμαχίες που κυοφορούνται στην ευρύτερη γειτονιά -και ειδικά στον Περσικό Κόλπο, και βεβαίως στην επιθετικότητα της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

Δυστυχώς, η Αμερική εξακολουθεί να παριστάνει πως δεν βλέπει και δεν ακούει… Πρόκειται για θλιβερή διαπίστωση πολλών σημαντικών ανθρώπων. Ας ελπίσουμε, ότι «το παιγνίδι θα αλλάξει» τις επόμενες ημέρες. Αλλά για να συμβεί αυτό, η Αμερική έχει υποχρεώσεις, που πρέπει να υλοποιήσει. Οι άνθρωποι στην Ελλάδα και την Κύπρο, δικαιολογημένα, έχουν χάσει την υπομονή τους και την εμπιστοσύνη τους προς τη Δύση.

Η Αμερική, αλλά και η Γερμανία της Καγκελαρίου Μέρκελ παίζουν τον ρόλο του “Ποντίου Πιλάτου” ξεπερνώντας κάθε όριο ντροπής. Καλύπτουν ένα σχιζοφρενή ηγέτη, που στην πραγματικότητα στοχεύει στις αξίες της Δύσης. Διότι είναι ένας κλασικός εθνικο-ισλαμιστής με γραβάτα…

Να θυμίσουμε, λοιπόν, διότι έχουν μεγάλη σημασία μερικά γεγονότα, ότι ο κ. Πομπέο συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στη Βιέννη και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Σάντο Ντομίνγκο, και βεβαίως, συνομίλησε μόλις την Τρίτη με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως είχαμε σημειώσει σε τούτη την ιστοσελίδα, ο κ. Πομπέο είχε πληροφορήσει τον κ. Δένδια ότι με την επιστροφή του στην Αμερική, θα ενημερώσει πλήρως τον πρόεδρο Τραμπ για την τουρκική παραβατικότητα.

Τα πράγματα δεν έγιναν όπως τα σχεδίασε. Η αμερικανική διπλωματία θεώρησε καλό να προτείνει στον πρόεδρο Τραμπ να επικοινωνήσει άμεσα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, ελπίζοντας ότι θα επιτύγχανε την αποκλιμάκωση. Απέτυχε.

  • Απ’ εδώ και πέρα, το βασικό ερώτημα που τίθεται, είναι ποια θα είναι τα επόμενα βήματα των Αμερικανών. Γνωρίζουμε με ακρίβεια τι ζητούν. Το υπογράμμισε ξανά την Τετάρτη ο κ. Πομπέο. Θέλουν αποκλιμάκωση. Θέλουν και διάλογο. Η ελληνική κυβέρνηση απάντησε θετικά και ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε αρνητικά.

Ο κ. Τραμπ παραμένει εκτεθειμένος διότι κόμπαζε ότι μόνο αυτός έχει την ισχύ να μιλήσει στον Ερντογάν και αυτός να τον ακούσει. Αποδείχθηκε στην πράξη ότι αυτό σίγουρα δεν ισχύει, με δεδομένη την αρνητική απάντηση του προέδρου της Τουρκίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εισέπραξε το τουρκικό όχι και ήταν όλο …δικό του! Αν κανείς γνωρίζει πως σκέφτεται και δρα η αμερικανική διπλωματία, το δίλημμα είναι αυτό, τούτη τη στιγμή: Θα διακινδυνεύσουν οι Αμερικανοί ένα δεύτερο τουρκικό όχι στον Πρόεδρο Τραμπ; Ή θα χρησιμοποιήσουν άλλο κανάλι;

Η κατάσταση δεν είναι καλή και ο καθένας το βλέπει, το νοιώθει και το καταλαβαίνει. Η Τουρκία δεν προκαλεί μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά όλους τους παίκτες στην περιοχή. Το γεγονός ότι στρέφουν τα πυρά τους και προς τη Γαλλία τις τελευταίες 48 ώρες οφείλεται σε πολλούς παράγοντες.

Ο πρώτος και βασικός είναι ότι η Γαλλία πουλά και όπλα και προστασία. Και ο δεύτερος είναι ότι ο κ. Μακρόν έχει ενημερώσει την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες ότι θα προασπίσει τα συμφέροντά της.

Το καλύτερο για την Αμερική αυτή τη στιγμή είναι να υποστηρίξει τη γερμανική προσπάθεια και αν υπάρξει ακτίδα ελπίδας, ο κ. Πομπέο να επαναφέρει στο προσκήνιο τον κ. Τραμπ.

Αλλά όχι όπως την προηγούμενη φορά, που άκουσε το όχι του Ερντογάν, και σιώπησε… Ή θα είναι …Τραμπ, ή θα είναι κότα!

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Οι Τούρκοι τύλιξαν τους Ρώσους σε μία κόλλα χαρτί με την υπόθεση των navtex. Αυτή είναι η αλήθεια για το “ξανθό γένος”. Πουλάνε όπλα και προστασία στον αυταρχικό Ερντογάν για να τα χρησιμοποιήσει εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Και ζητούν και τα ρέστα. Τα συγχαρητήρια μας… Όσον αφορά την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είχε την τόλμη να ομολογήσει ότι η Ρωσία απευθύνθηκε απευθειας στο Navarea III που είναι το συντονιστικό όργανο του Παγκόσμιου Υδρογραφικού Οργανισμού για την περιοχή της Μεσογείου. Η Μόσχα ΔΕΝ ενημέρωσε τη Λευκωσία ότι ήθελε να δεσμεύσει θαλάσσια περιοχή στην Ανατολική Μεσόγειο. ΔΕΝ απέστειλε αίτημα στο “Κύπρος Ράδι﨔 με το αίτημα της για να εκδοθεί η σχετική Navtex. Όλα τα υπόλοιπα είναι κουβέντες του καφενε…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

“Τελεσίγραφο” από την Ουάσιγκτον: Όλοι να κάνουν πίσω, άμεση αποκλιμάκωση και διάλογος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: