“Τελεσίγραφο” από την Ουάσιγκτον: Όλοι να κάνουν πίσω, άμεση αποκλιμάκωση και διάλογος

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ. EPA, DEBBIE HILL / POOL




ΕΛΛΑΔΑ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Έκανε νέα έκκληση για διάλογο ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο, ο οποίος ζήτησε να “μειωθούν άμεσα οι εντάσεις” στην ανατολική Μεσόγειο. Θα ήταν πιο ορθό βέβαια, να αναφερθεί ονομαστικά μόνο στην Τουρκία, διότι όλα ξεκινούν και καταλήγουν στην επιθετικότητα και την παραβατικότητά της κατοχικής δύναμης.

Το ισχυρό μήνυμα του αναφέρει: Όλοι να κάνουν πίσω… Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως γνωστό, τόνισαν ειδικά στον Ταγίπ Ερντογάν την απόλυτη αντίθεση τους σε κάθε πολεμική ενέργεια στην ανατολική Μεσόγειο.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο κ. Πομπέο ζήτησε να τερματιστεί η κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και ανέφερε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να βοηθήσουν να μειωθούν οι εντάσεις.

  • Θυμίζω ότι το μήνυμα του προέδρου Τραμπ, όταν τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον ταραξία Ταγίπ Ερντογάν ήταν να ξεκινήσει άμεσα η αποκλιμάκωση και να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας.

Ο κ. Μητσοτάκης αποδέχθηκε την αμερικανική εισήγηση, υπό τον όρο ότι ο Ερντογάν θα αποσύρει τις δυνάμεις του από την περιοχή του Καστελορίζου και θα σταματήσει τις προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Και ο ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας, απλά δεν συμφώνησε, προσβάλλοντας έτσι τον κ. Τραμπ, ο οποίος -σημειώνω- ότι τον έχει σώσει από πολύ δυσάρεστες καταστάσεις.

Η στάση αυτή του κ. Ερντογάν έχει καταγραφεί στην Ουάσιγκτον και είναι προσωπική μου άποψη πως δεν υπάρχει πλέον άνθρωπος στην αμερικανική πρωτεύουσα που θα πει ότι δεν γνωρίζει ποιος δημιουργεί τα προβλήματα. Και στην κυβέρνηση αλλά ειδικά στο Κογκρέσο, οι πάντες γνωρίζουν τα πραγματικά γεγονότα.

Ο κ. Πομπέο δήλωσε συγκεκριμένα:

  • “Καλούμε όλους να κάνουν ένα βήμα για να μειωθούν οι εντάσεις και να αρχίσουν διπλωματικές συνομιλίες στο θέμα των διενέξεων που υπάρχουν στην ανατολική Μεσόγειο”.

Ο κ. Πομπέο είπε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ έχει συνομιλήσει με τον Πρόεδρο Ερντογάν, μιλά και με τον πρωθυπουργό στην Ελλάδα.

Προτρέπουμε, τόνισε, όλους να κάνουν πίσω, να μειώσουν τις εντάσεις και να αρχίσουν να διεξάγουν διπλωματικές συζητήσεις σχετικά με τις συγκρούσεις που υπάρχουν εκεί στην Ανατολική Μεσόγειο, τις συγκρούσεις ασφάλειας, τις συγκρούσεις για τους ενεργειακούς πόρους, και τις θαλάσσιες συγκρούσεις», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός.

Σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Πρέπει να καθίσουν και να συζητήσουν σχετικά με αυτό (εννοεί τα προβλήματα στη Μεσόγειο, που βεβαίως δημιουργεί η παραβατική Τουρκία) και να το επιλύσουν διπλωματικά. Δεν είναι χρήσιμο να αυξηθεί η στρατιωτική ένταση στην περιοχή. μόνο αρνητικά πράγματα μπορούν να ρέουν από αυτή την κατάσταση».

Ο κ. Πομπέο ρωτήθηκε για την απόφαση να αρθεί το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο και απάντησε ότι «ερχόταν εδώ και πολύ καιρό».

Είπε και το εξής το οποίο χρήζει πολλών ερμηνειών, αν και πιστεύω ότι είναι ξεκάθαρο τι εννοεί:

  • «Γνωρίζουμε ότι αυτή η απόφαση ανακοινώθηκε υπό το φως των αυξημένων εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά νομίζαμε ότι ήταν το σωστό, γι’ αυτό αποφάσισα ότι θα προχωρήσουμε».

Επίσημη θέση της αμερικανικής κυβέρνησης είναι ότι στις διπλωματικές αυτές πρωτοβουλίες πρέπει να λάβουν μέρος η Άγκυρα, η Αθήνα αλλά και η Λευκωσία, η οποία αποτελεί και αυτή πλέον στρατηγικό εταίρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η χθεσινή μερική άρση του εμπάργκο είναι σημαντική από κάθε πλευρά. Είναι μία ιστορική απόφαση. Ναι, χωρίς αμφιβολία θα θέλαμε να είναι μία πλήρης άρση του εμπάργκο. Αλλά η Αμερική έστειλε τα μηνύματά της, ότι η στρατικοποίηση των προβλημάτων δεν είναι η λύση.

Τέλος, ο κ. Πομπέο είχε μία εξαιρετική συνομιλία με τον πρόεδρο της Κύπρου και έδειξε να γνωρίζει με ακρίβεια τι συμβαίνει στην Κυπριακή ΑΟΖ και για την επίθεση που δέχεται η Κύπρος από την κατοχική δύναμη. Είναι καλό να γνωρίζει διότι μπορεί να κληθεί να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

Κίνηση προς την ορθή κατεύθυνση η μερική άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο από τις ΗΠΑ, αλλά…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: