“Κλειδώνει” η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας: Καταθέτει τη συμφωνία Αθήνας-Καΐρου στον ΟΗΕ ο Δένδιας

File Photo: Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν (Δ) με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (Α), στο Προεδρικό Μέγαρο Ηλυσίων, στο Παρίσι. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Έντονη είναι η διπλωματική κινητικότητα από πλευράς κυβέρνησης, απέναντι στα εμπρηστικά παιγνίδια που επιχειρεί να στήσει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διάλογος και αποκλιμάκωση, προσεκτικές κινήσεις στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Αυτές είναι οι θέσεις-κλειδιά της ελληνικής διπλωματίας.

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει πρόθεση να υπάρξει αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας στις 10 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι και στη συνέχεια οι δύο ηγέτες Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμμανουέλ Μακρόν να μεταβούν την ίδια ημέρα στην Κορσική, για την Ευρωμεσογειακή σύνοδο.

Οι διπλωματικές διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας και Παρισιού είναι έντονες το τελευταίο 24ωρο, προκειμένου να “σφραγιστεί” η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών για την απόκτηση- μεταξύ άλλων – των γαλλικών μαχητικών Rafale.

Καταθέτει τη συμφωνία Αθήνας-Καΐρου ο Δένδιας

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναχωρεί σήμερα για τη Νέα Υόρκη, όπου και πρόκειται να καταθέσει στην έδρα του ΟΗΕ τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα έχει εντός της ημέρας συνάντηση με τον Γ.Γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, για ζητήματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις τρέχουσες εξελίξεις στη Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό, καθώς και το ρόλο του ΟΗΕ, σύμφωνα και με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δένδιας θα δώσει απάντηση στην επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ, στην οποία η Άγκυρα κατηγορεί την Αθήνα για τη χρονική στιγμή που επέλεξε να τη διευθετήσει, ενώ θα θέσει και το ζήτημα του Καστελόριζου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Σεπτεμβρίου λήγει η τουρκική Νavtex και μένει να διαπιστωθεί ποια στάση θα κρατήσει η Τουρκία, αν δηλαδή θα υπάρξει νέα navtex και αν αυτή θα είναι πιο κοντά στο Καστελόριζο ή αν θα υπάρξει αποκλιμάκωση με την απόσυρση του Orus Reis και των τουρκικών δυνάμεων από την περιοχή.

Με πληροφορίες από opentv, ethnos.gr

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ύπουλη παγίδα του Στόλτενμπεργκ στην Αθήνα: Έσπευσαν να τον χειροκροτήσουν οι Τούρκοι…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: