Οι μνηστήρες των κονδυλίων για τους εξοπλισμούς: Παραμένουν στο “τραπέζι” οι γαλλικές «Belh@ra»

File Photo: Γαλλική φρεγάτα τύπου Belh@rra Φωτογραφία, πηγή DCNS




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

-Εντείνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις την επιφυλακή τους
-Επιχειρούν προκλήσεις οι Τούρκοι
-Επικοινωνιακά «κόλπα» στο Καστελόριζο

Την ώρα που ο ελληνικός στόλος βρίσκεται σ’ έναν διαρκή πλου γενικού συναγερμού, πάνω από έναν μήνα και με τα πολεμικά πλοία να γράφουν από την 21η Ιουλίου έως σήμερα, ναυτικά μίλια που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα τα έκαναν μέσα σε περίπου δυο έτη, το Επιτελείο αναζητά την καλύτερη δυνατή συμφωνία για το Πολεμικό Ναυτικό, που αφορά νέα πλοία για τη διατήρηση της ναυτικής υπεροχής στο Αιγαίο αλλά και τη Μεσόγειο.

Αξιόπιστες πηγές αναφερόμενες στις ψηφιακές γαλλικές φρεγάτες «Belh@ra», σημειώνουν ότι τίποτα δεν έχει παγώσει και τίποτα δεν μπαίνει στο συρτάρι, όμως εξετάζονται και άλλες προτάσεις που φαίνεται ότι έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Πάντως δεν αποκλείονται και εκπλήξεις κατά την υπογραφή της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας, ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν…

Το βέβαιο είναι πως το Πολεμικό Ναυτικό έχει δηλώσει ότι θέλει τα νέα γαλλικά πολεμικά πλοία, αλλά δεν μπορεί να μην εξετάσει και τους «μνηστήρες» που καιρό τώρα έχουν δηλώσει την παρουσία τους, αναμένοντας τη σειρά τους για να κάνουν την πιο δελεαστική πρόταση.

Πολυτέλεια χρόνου είναι βέβαιο πως δεν υπάρχει ώστε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους μνηστήρες. Πολλές φορές έχουμε επισημάνει την άμεση ενίσχυση του ελληνικού στόλου με νέα πλοία, κυρίως φρεγάτες.

  • 460.000.000 για τις ΜΕΚΟ

Το μόνο χειροπιαστό ως είδηση αποτελεί η απόφαση για τις φρεγάτες ΜΕΚΟ του Πολεμικού Ναυτικού, τις νεότερες δηλαδή φρεγάτες του στόλου. Το ποσό εκτοξεύεται από τα 160 στα 460 εκατομμύρια ευρώ για έναν ουσιαστικό εκσυγχρονισμό.

Αυτό όμως μεταφράζεται σε περίπου έναν χρόνο εκτός υπηρεσίας για κάθε πολεμικό πλοίο από τη στιγμή που εκσυγχρονίζονται πλήρως το σύστημα πρόωσης, το ραντάρ αντικαθίσταται με νέο, ενώ αλλάζουν όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα του πλοίου.

Χρήματα θα αποδεσμευτούν και για τη συντήρηση των παλαιότερων φρεγατών τύπου S, οι οποίες παραμένουν όλο αυτό το χρονικό διάστημα εν πλω χωρίς να αντιμετωπίζουν προβλήματα κι αυτό όπως επισημαίνουν με νόημα ανώτατοι Αξιωματικοί, οφείλεται στις άοκνες προσπάθειες των πληρωμάτων που συντηρούν τις φρεγάτες όπως θα έκαναν και στο ίδιο τους το σπίτι.

  • Εντείνεται η επιχειρησιακή ετοιμότητα για μακράς διάρκειας επιφυλακή

Πάντως όλα αυτά αφορούν σίγουρα την επόμενη μέρα της Ελληνοτουρκικής κρίσης, στο άμεσο ή έμμεσο μέλλον.

Στο παρόν το Πολεμικό Ναυτικό, σύμφωνα με πληροφορίες ήδη προετοιμάζεται για ένα μακρύ χρονικό διάστημα εν πλω διότι ακόμη και μετά την προ ολίγον ωρών συνομιλία του Τούρκου προέδρου με την Γερμανίδα Καγκελάριο, φαίνεται ότι ο εκνευρισμός του κου. Ερντογάν θα διατηρήσει υψηλά την πρακτική των προκλήσεων.

  • Ανάλογη είναι και η προετοιμασία στην Πολεμική Αεροπορία και τον Στρατό Ξηράς, διότι ακόμη κι αν η Τουρκία δεχτεί να κάτσει στο ίδιο τραπέζι μόνο για το ζήτημα διευθέτησης των θαλασσίων ζωνών, θα βρει τον τρόπο να παγώσει τις συζητήσεις από τη στιγμή που κάτι τέτοιο η ίδια πιστεύει ότι δεν είναι προς το συμφέρον της.

Άλλωστε τα τελευταία γεγονότα στο Καστελόριζο, με το νέο επικοινωνιακό τρικ της Τουρκίας μέσω δημοσιογράφων, δείχνουν στο Επιτελείο ότι η γείτονα προσπαθεί με κάθε τρόπο να προβάλει τις αξιώσεις που έχει για τη Μεγίστη όλο και περισσότερο.

Όπως σημειώνουν Επιτελείς, η τρίτη navtex έχει μετακινήσει το Oruc Reis πιο βόρεια, με το κοντινότερο σημείο απ’ όπου διέρχεται το σεισμογραφικό σε σχέση με την Ελληνική νησιωτική γη να είναι περίπου 30-35 ναυτικά μίλια από τη Στρογγύλη.

Κατά συνέπεια στο Επιτελείο σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις που θα γίνουν αν η Τουρκία, επιχειρήσει να τοποθετήσει με μια νέα navtex το σεισμογραφικό ακόμη πιο βόρεια, πολύ πιο κοντά πλέον στο Καστελόριζο. Πληροφορίες πάντως σημειώνουν ότι το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα κάτσει κανείς με σταυρωμένα τα χέρια…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Η Αθήνα διαψεύδει τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ: Οι πληροφορίες που έδωσε δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: