Ύπουλη παγίδα του Στόλτενμπεργκ στην Αθήνα: Έσπευσαν να τον χειροκροτήσουν οι Τούρκοι…

Ο Γενικός Γραμματέας Jens Stoltenberg μιλά στο γερμανικό ινστιτούτο GIGA. Photo via NATO




Διαψεύδουν διπλωματικές πηγές από την Αθήνα τις πληροφορίες ότι η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν συμφωνήσει στην έναρξη διαλόγου σε επίπεδο τεχνικών επιτροπών, όπως ισχυρίστηκε ο απαράδεκτος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, κερδίζοντας τα εύσημα των Τούρκων.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου, αν η Τουρκία δεν σταματήσει τις παραβιάσεις, αν δεν συμμορφωθεί και αν δεν αποχωρήσουν όλα τα τουρκικά πλοία από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι πως θα ασχοληθούν οι τεχνικές επιτροπές με το μείζον θέμα των θαλασσίων ζωνών, αφού πρέπει να ληφθεί πολιτική απόφαση… Μία διπλωματική πηγή μας είπε πως εικάζει ότι οι τεχνικές επιτροπές θα μπορούσαν να ασχοληθούν με την αποκλιμάκωση, αφού πρόκειται για στρατιωτικό ζήτημα.

Παρατηρητές πιστεύουν ότι ο κ. Στόλτενμπεργκ έστησε ένα σκηνικό για να εγκλωβίσει την Αθήνα και είναι χαρακτηριστική η ύπουλη ανακοίνωση των Τούρκων, η οποία αναφέρει:

“Αναμένουμε από την Ελλάδα να υποστηρίξει την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις για εξεύρεση δίκαιων και διαρκών λύσεων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.”

«Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» αναφέρουν πάντως οι ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα συγκρατεί την πρόθεση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. «Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα», υπογραμμίζουν.

Παράλληλα, αναφέρουν ότι τα όσα υποστήριξε ο κ. Στόλτενμπεργκ, πιθανόν να αφορούσαν συζήτηση σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων στο ΝΑΤΟ.

«Ο κ. Στόλτενμπεργκ δεν είχε ενημερώσει κανέναν από την ελληνική πολιτική ηγεσία, είτε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είτε τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ή τον Υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο» σημειωνουν χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει μέχρι την Παρασκευή κάποια συνομιλία.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του OPEN TV και της Αλεξίας Τασούλη, την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε συνομιλία και με τις δύο πλευρές (Ελλάδα και Τουρκία δηλαδή) και τους έδωσε ένα έγγραφο με όλες τις προτάσεις του ΝΑΤΟ για αποκλιμάκωση στην περιοχή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ανοιχτού Καναλιού, την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ για να τον ενημερώσει για τη θέση της χώρας μας.

  • Τι ανακοίνωσε ο Στόλτενμπεργκ

Διάλογο Ελλάδας -Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και σε τεχνικό επίπεδο για την αποφυγή στρατιωτικών συμβάντων και ατυχημάτων, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, χωρίς να έχει συνεννοηθεί με την Αθήνα.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι «μετά τις συζητήσεις μου με τους ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας, οι δύο Σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για τη θέσπιση μηχανισμών στρατιωτικής απεμπλοκής για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύτιμοι Σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ είναι μια σημαντική πλατφόρμα για διαβουλεύσεις για όλα τα θέματα που επηρεάζουν την κοινή μας ασφάλεια. Παραμένω σε στενή επαφή με όλους τους ενδιαφερόμενους Συμμάχους για να βρω μια λύση στις εντάσεις στο πνεύμα της αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ» είπε.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ με Ερντογάν

Το απόγευμα της Πέμπτης τηλεδιάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο πραγματοποίησαν ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN, Μαρία Ζαχαράκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες της Γερμανίδας καγκελαρίου για την επίλυση του προβλήματος, το οποίο προκαλείται –όπως είπε- από τα βήματα της Ελλάδας και των χωρών που την υποστηρίζουν, βλάπτοντας την περιφερειακή ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε στην Άνγκελα Μέρκελ ότι θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός η εγωιστική και άδικη στάση της Ελλάδας να υποστηρίζεται από ορισμένες χώρες, ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα, την Κυπριακή Δημοκρατία και τις χώρες που τις υποστηρίζουν ότι είναι εκείνες που κλιμακώνουν την ένταση κι έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Είναι σαφές ότι ασκούνται σφοδρές πιέσεις στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να σταματήσει τις προκλήσεις στη Μεσόγειο και γι’ αυτό η Γερμανίδα καγκελάριος άργησε να έρθει σε επικοινωνία με τον Ερντογάν, προκειμένου να του καταστήσει σαφές ότι αυτή τη φορά η κατάσταση δεν γέρνει υπέρ του. Κι αυτό διαφαίνεται ξεκάθαρα από τη στάση που κρατά η Ευρώπη αλλά και η Αμερική απέναντι στην Τουρκία.

Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, το πρόσφατο μήνυμα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, για αποκλιμάκωση στην περιοχή, η άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο και όλες οι ενέργειες που γίνονται για να τονιστεί ότι πρέπει να επιτευχθεί η αποκλιμάκωση.

Έρχονται Rafale, φρεγάτες, ελικόπτερα και τορπίλες

Εκτός, όμως, από τις πολιτικές επαφές, η Ελλάδα θέλει να ενισχυθεί και επιχειρησιακά. Γι’ αυτό και μονόδρομο αποτελεί για την Ελλάδα η εξοπλιστική ενίσχυση στις Ένοπλες Δυνάμεις. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει θέσει εδώ και καιρό τα εξοπλιστικά στην κορυφή της ατζέντας, ωστόσο, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά η ενίσχυση με νέα όπλα και δυνατότητες μπήκε σε δεύτερη μοίρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει δώσει το «πράσινο φως» για χρηματοδότηση νέων αγορών στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και αναβαθμίσεις του υπάρχοντος υλικού. «Στα θέματα των εξοπλισμών και της ενίσχυσης της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας θα είναι σαφής ο πρωθυπουργός στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων επιβεβαίωσε την Δευτέρα 31 Αυγούστου και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον Alpha. «Έχουμε όλες τις επιλογές για να στηρίξουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις και όχι μόνον με τα εξοπλιστικά προγράμματα», τόνισε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο προϋπολογισμός του δεκαετούς προγράμματος για την Άμυνα μπορεί να ανέλθει ακόμα και σε βάθος χρόνου στα 10 δισ. ευρώ, με το υπουργείο Άμυνας να έχει θέσει επί τάπητος όλες τις επιλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές είναι:

Απόκτηση 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale 4ης γενιάς.
Αγορά δύο υπερσύγχρονων γαλλικών Belh@rra.
Συντήρηση των μαχητικών Mirage 2000-5
Αναβάθμιση 4 φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.
Απόκτηση τορπιλών βαρέως τύπου για τους «αόρατους κυνηγούς» του Αιγαίου, τα ελληνικά υποβρύχια.
Απόκτηση 4 ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου, Romeo.
Αναβάθμιση 11 ελικοπτέρων Aegean Hawk.

Η Αθήνα διαψεύδει τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ: Οι πληροφορίες που έδωσε δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: