Συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για διάλογο: Ενώ παραμένουν τα τουρκικά πολεμικά στην Κύπρο

File Photo: Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανταλλάσσει χειραψία με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου . ΑΠΕ ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα το απόγευμα από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση οδηγείται σε ένα διάλογο υπό τον εκβιασμό των τουρκικών πολεμικών πλοίων στην Κύπρο… Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία η αποχώρηση του Barbaros και του Yavuz από την κυπριακη ΑΟΖ.

  • Τουρκική προεδρία: Ελλάδα και Τουρκία είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές διαπραγματεύσεις

Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές διαπραγματεύσεις αναφέρθηκε στην τηλεδιάσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι για να μειωθεί η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο και να λειτουργήσουν τα κανάλια διαλόγου, πρέπει να γίνουν αμοιβαία βήματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, στην τριμερή τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν διεξοδικά οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ. Η τουρκική προεδρία αναφέρει ότι «στη σύνοδο κατά την οποία αξιολογήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, αναφέρθηκε ότι Τουρκία και την Ελλάδα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές διαπραγματεύσεις».

Προστίθεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «για να μειωθεί η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο και να λειτουργήσουν τα κανάλια διαλόγου, πρέπει να γίνουν αμοιβαία βήματα και να διατηρηθεί η ώθηση που έχει επιτευχθεί. Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ακόμη ότι η Τουρκία δίνει πάντα έμφαση στο διάλογο και τις διαπραγματεύσεις, και ότι παρά τις τόσες προκλήσεις δεν εγκατέλειψε την κοινή λογική και ψυχραιμία της».

Ο Τούρκος Πρόεδρος, σύμφωνα πάντα με την τουρκική προεδρία, εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες διαμεσολάβησης της Γερμανίας και δήλωσε ότι τα βήματα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα θα είναι σημαντικά για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η συμφωνία η οποία θα διασφαλίσει την αναζωογόνηση των διερευνητικών συνομιλιών και των άλλων καναλιών διαλόγου.

Η τουρκική προεδρία αναφέρει ακόμη ότι ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι πιστεύει πως μια περιφερειακή διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή όλων των μερών, συμπεριλαμβανομένων και των Τ/Κ στην ανατολική Μεσόγειο, θα λάβει θετικές και εποικοδομητικές αποφάσεις που θα ωφελήσουν όλους.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η Σύνοδος Κορυφής των Ηγετών της ΕΕ που θα ξεκινήσει την Πέμπτη θα δώσει μια νέα ανάσα στις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ και πως στην περίπτωση που με καλή τη πίστη γίνουν συγκεκριμένα βήματα στο θέμα της τελωνειακής ένωσης, της απελευθέρωσης της βίζας και της συμφωνίας για τους μετανάστες, δεν έχει καμιά αμφιβολία ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ θα μετακινηθούν και πάλι σε ένα θετικό κανάλι.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι μια υγιή συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία θα φέρει συνεργασία και θα διασφαλίσει την επίλυση των περιφερειακών προβλημάτων, προσθέτοντας ότι εκφράζει ικανοποίηση για τις προσπάθειες Μέρκελ και Μισέλ να επιτευχθεί μια θετική ατζέντα στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ, ο αρχηγός της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, ο πρόεδρος διοικητικών υποθέσεων της προεδρίας Μετίν Κιραλτί, ο επικεφαλής του γραφείου επικοινωνίας Φαχρετίν Αλτούν, ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν και ο ειδικός προεδρικός γραμματέας Χασάν Ντογάν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Η Μέρκελ «δασκάλεψε» τον Ερντογάν: Τώρα δηλώνει έτοιμος για διάλογο για να γλυτώσει τις κυρώσεις της ΕΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: