Η Μέρκελ «δασκάλεψε» τον Ερντογάν: Τώρα δηλώνει έτοιμος για διάλογο για να γλυτώσει τις κυρώσεις της ΕΕ

File Photo: Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (Α) και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Δ), στην Κωνσταντινούπολη. EPA, TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT




Αμέσως μετά την λήξη της τηλεδιάσκεψης μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η Τουρκική Προεδρία προέβη σε ανακοίνωση στην οποία  αναφέρει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών με την Ελλάδα.

Το τελευταίο διάστημα είχε σαφώς διαφανεί ότι η διαμεσολαβούσα Γερμανία αναζητούσε τρόπο να “πέσει στα μαλακά” η Τουρκία στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία και αυτό φαίνεται και από το σχέδιο συμπερασμάτων που προετοιμάζεται για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.

Πλέον, η ανακοίνωση της Τουρκικής Προεδρίας μετά την τηλεδιάσκεψη αποτελεί «όπλο» στα χέρια της καγκελαρίου Μέρκελ και όσων σαφώς δεν επιθυμούν επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψη ο Ερντογάν ανέφερε ότι το “μομέντουμ” που διασφαλίστηκε με την έναρξη του διαλόγου πρέπει να διατηρηθεί με αμοιβαία βήματα, αναφέρει η ανακοίνωση της τουρκικής Προεδρίας.

Ο Ερντογάν σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της Τουρκικής Προεδρίας, έθεσε και τους όρους του για την “καλή του διαγωγή”, δηλώνοντας πως “ευελπιστεί ότι η Σύνοδος Κορυφής της 24-25 Σεπτεμβρίου θα δώσει νέα ώθηση στις σχέσεις Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ενωσης, και προσθέτοντας ότι επιπλέον συγκεκριμένα βήματα στην ανανέωση της τελωνειακής συμφωνίας και την ελεύθερη μετακίνηση χωρίς χρήση βίζας καθώς και το  μεταναστευτικό, θα βοηθήσουν ώστε να τεθούν οι σχέσεις σε θετική βάση”.

Θα πρέπει να σημειωθεί μια ακόμη σημαντικότατη παράμετρος, πέραν όλων των άλλων, σε σχέση με τις προθέσεις του Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει εξηγήσει ακόμη αν ο διάλογος που επιθυμεί είναι μόνο με την Ελλάδα, καθώς δεν καταπατά μόνο τα δικά της κυριαρχικά δικαιώματα. Το ίδιο ακριβώς και ακόμη πιο απροκάλυπτα κάνει και με την Κύπρο. Εκεί από όπου δεν έχει αποσύρει τα γεωτρύπανα από την ΑΟΖ, εκεί που προκαλεί, που ο δικός του στρατός κατέχει παράνομα το 40% του εδάφους της.

Αρα ο διάλογος του Ερντογάν για να είναι πλήρης και για να απαλλάσσει την ΕΕ από την ηθική, πολιτική και νομική υποχρέωση των κυρώσεων οφείλει να σέβεται και την Κυπριακή Δημοκρατία που είναι αναγνωρισμένο μέλος του ΟΗΕ και πλήρες ισότιμο μέλος της ΕΕ.

HJ με πληροφορίες από Reuters

Άσχημα ξεκινάμε: Πάνε να περάσουν την Τουρκία στα… ψιλά στο προσχέδιο συμπερασμάτων

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: