Η στρατιωτική διπλωματία, τα συμμαχικά μηνύματα και ο εκνευρισμός της Τουρκίας

Στιγμιότυπο από Διαγωνισμός Ουλαμών Αρμάτων στο Πεδίο Βολής Αρμάτων στο Πετροχώρι Ξάνθης. Πηγή φωτογραφίας ΓΕΣ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Το βλέμμα των Ενόπλων Δυνάμεων στρέφεται στις διπλωματικές κινήσεις που κάνει η Αθήνα και στο πλαίσιο της έναρξης του διερευνητικού διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Όπως και η διπλωματία, έτσι και οι Επιτελείς σημειώνουν ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την στάση που έχει αποφασίσει να κρατήσει από δω και στο εξής η γείτων διότι αυτή είναι ο ταραξίας της ευρύτερης περιοχής.

Η εγρήγορση παραμένει στις Ένοπλες Δυνάμεις διότι μπορεί να περνάμε από την αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, στις ημέρες του διπλωματικού bras de fer αλλά η βιομηχανία των navtex διατηρείται από την γείτονα. Ήδη τις προηγούμενες ημέρες και σε αντίθεση με το παρελθόν, τα πολεμικά πλοία της Άγκυρας εμφανίστηκαν στην περιοχή που είχε δηλωθεί για ασκήσεις ανάμεσα από τη Ρόδο και το Καστελόριζο, σε διεθνή και τουρκικά χωρικά ύδατα.

  • Η επόμενη άσκηση είναι μέσα στο Σαββατοκύριακο ανάμεσα από την Χίο και τη Λέσβο σε διεθνή ύδατα. Ωστόσο επισημαίνεται ότι μόλις πριν λίγα εικοσιτετράωρα, η Τουρκία είχε εκδώσει navtex που αφορούσε και πάλι την αποστρατιωτικοποίηση της Χίου. Η αγγελία εκείνη είχε εκδοθεί μετά την Ελληνική navtex με την οποία ενημερώνονταν όλοι ότι θα γίνουν ασκήσεις του Στρατού Ξηράς στην θάλασσα.

Πάντως η προσοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στρέφεται και σε έναν άλλον τομέα πάνω στον οποίο εργάζεται ιδιαίτερα το ΓΕΕΘΑ, πρόκειται για τις συνεργασίες με σύμμαχες χώρες ιδίως με όσες τους τελευταίους δυο μήνες στάθηκαν στο πλευρό της χώρας κι έστειλαν μήνυμα προς την Τουρκία ότι δεν ανέχονται την επιχείρηση αλλαγής του status quo που έχει ξεκινήσει η γείτονα.

Οι σιωπηρές κινήσεις της στρατιωτικής διπλωματίας

Η ενεργητική στρατιωτική διπλωματία φαίνεται ότι δεν σταματά μόνο στις έως τώρα συμφωνημένες στρατιωτικές ασκήσεις που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα, την στιγμή που ήταν σε πλήρη εξέλιξη η Ελληνοτουρκική κρίση.

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ήδη έχει προγραμματίσει τις επόμενες κινήσεις μέσα σε στη σκακιέρα των στρατιωτικών συνεργασιών, χτίζοντας επιπλέον συμμαχίες για την Ελλάδα και τις Ένοπλες Δυνάμεις και στέλνοντας έτσι το μήνυμα πως η Ελλάδα αποτελεί διαχρονικά τον πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.

Πληροφορίες από το Επιτελείο μάλιστα, λένε ότι άμεσα ο Στρατηγός ξεκινά έναν κύκλο συνομιλιών με ομόλογούς του με σκοπό και στόχο να κλειδώσουν στρατιωτικές συνεργασίες στο εγγύς μέλλον, οι οποίες θ’ αναδεικνύουν με κάθε τρόπο- σε τακτικό κυρίως πεδίο- την πρόθεση, η Ελλάδα να βγαίνει όλο και περισσότερο πιο μακριά από το Αιγαίο, στα νερά της Μεσογείου.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, όπως εξηγούσαν Αξιωματικοί πολλές από τις εντάσεις που δημιουργούσε η Τουρκία ήταν στην περιοχή του Αιγαίου, κυρίως στο κεντρικό κι αυτό γίνονταν ώστε να πιέσει την Ελλάδα να παραμένει προσηλωμένη και μόνο στην υπεράσπιση της μεγάλης «αυλής» του σπιτιού της που είναι το Αρχιπέλαγος. Παρ’ όλα αυτά η γείτονα έχει αμελήσει ότι αυτή η «αυλή» είναι πολλά τετραγωνικά μίλια και εκτείνεται στα σημεία που η ίδια πονά ιδιαίτερα.

Και τα Mirage 2000-5 της ΠΑ μαζί με τα F-16 Block 60 των ΗΑΕ

Ήδη οι συνεργασίες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δεν έχουν μείνει μόνο στις πτήσεις με τους «Κρητικούς». Η αεροπορική βεντάλια έχει διευρυνθεί και στο φτερό των F-16 Block 60 των Εμιράτων έχουν πετάξει και τα F-16 M του Αράξου αλλά και τα Γαλλικά Mirage 2000-5 όπου οι χειριστές τους έδειξαν στους Άραβες αεροπόρους την διαφορετικότητα των χαμηλών ταχυτήτων στις κλειστές αερομαχίες. Πάντως είναι χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης συνεργασίας ότι οι αεροπόροι των ΗΑΕ είχαν έρθει αρχικά για ένα δεκαπενθήμερο και ήδη ξεπέρασαν και την Τρίτη εβδομάδα συνεκπαίδευσης με τα Ελληνικά «γεράκια» κάτι που σημαίνει πολλά για την σχέση που αναπτύσσεται.

Και δεν είναι μόνο αυτή η συνεργασία διότι οι Ελληνοαμερικανικές στρατιωτικές σχέσεις που έχουν τεθεί στην νέα στρατηγική βάση, πέρασαν σε άλλο επίπεδο.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό των αγώνων αρμάτων που έγιναν στο πεδίο βολής Πετροχωρίου Ξάνθης όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες απέστειλαν τα Abrams M1A2.

Πηγές από τον Στρατό Ξηράς έλεγαν ότι κάτι τέτοιο έχει να γίνει πάνω από 40 χρόνια, δηλαδή να γίνουν αγώνες ανάμεσα σε Έλληνες και Αμερικανούς στρατιωτικούς και σε επίπεδο αρματιστών.

Επιπλέον η κοινή άσκηση των Ελλήνων και Αμερικανών SOF «Κλεμμένος Κέρβερος», συνεχίστηκε και φέτος. Και αυτή η δραστηριότητα διεξήχθη εν το μέσω της Ελληνοτουρκικής κρίσης και κατά την οποία οι σπεσιαλίστες των Ειδικών Επιχειρήσεων είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν με τους Αμερικανούς Commando σε πολλά σημεία της επικράτειας.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΔΩ

Πτήση… εξομολόγησης από αυτόν που πέταξε με Rafale: «Η ζωή του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας είναι η ζωή ενός κοσμοκαλόγερου»

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: