Η Μόρια καίγεται και μαζί της οι ευρωπαϊκές αξίες: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κρύβουν τις ενοχές τους…

FILE PHOTO: Πυροσβέστης επιχειρεί στην κατάσβεση φωτιάς σε σκηνές στο ΚΥΤ της Μόριας, Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Ο Πράσινος ευρωβουλευτής Philippe Lamberts περιέγραψε ως εξής τα τραγικά γεγονότα στο υπερπλήρη καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών της Μοριάς στην Ελλάδα μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε εκεί την Τρίτη το βράδυ.

Η Μόρια καίγεται, και μαζί της, οι ευρωπαϊκές αξίες που προσποιούμαστε… Αυτό αναφέρει ο ιστότοπος Euractiv, σε κείμενο του Sarantis Michalopoulos.

Αφού οι φωτογραφίες των καμμένων ερειπίων πλημμύρισαν τα ΜΜΕ εχθές το πρωί, είναι σαφές ότι αυτό που καίγεται σήμερα είναι η αξιοπρέπεια της Ευρώπης. Περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν το ΚΥΤ της Μόριας και βγήκαν στους δρόμους του νησιού της Λέσβου.

Σε μια προσπάθεια να κρύψουν την ενοχή τους, οι ηγέτες της ΕΕ ήταν απασχολημένοι εκφράζοντας την αλληλεγγύη και την πλήρη υποστήριξή τους στους μετανάστες και τους πρόσφυγες στο στρατόπεδο από νωρίς το πρωί.

Η Ursula von der Leyen εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη της για τα χθεσινά γεγονότα στο κέντρο προσφύγων στην Μόρια, αναφέροντας ότι είναι  έτοιμοι να παρέχουν υποστήριξη με τα κράτη μέλη.

 «Πλήρης αλληλεγγύη προς τους κατοίκους της Λέσβου που παρέχουν στέγη, στους μετανάστες και στο προσωπικό. Είμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές και είμαστε έτοιμοι να κινητοποιήσουμε την υποστήριξη μας», πρόσθεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, τη στιγμή που η γερμανική κυβέρνηση κάλεσε άλλα κράτη μέλη να υποδεχθούν μετανάστες.

Ωστόσο, το πολυαναμενόμενο σύμφωνο μετανάστευσης για την αντικατάσταση του ξεπερασμένου κανονισμού του Δουβλίνου II έχει καθυστερήσει για πολλούς μήνες, ουσιαστικά, λόγω της έλλειψης βασικής αίσθησης αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι κινδυνεύουν να εκτοπιστούν έως το 2050 λόγω της ταχείας αύξησης του πληθυσμού, της έλλειψης τροφίμων και νερού και της αυξημένης έκθεσης σε φυσικές καταστροφές, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένες μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη, σύμφωνα με νέα έκθεση του Ινστιτούτου για την Οικονομία και την Ειρήνη (IEP).

Ο κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής και η εξάπλωση των μολυσματικών ασθενειών θεωρούνται ως οι κορυφαίες απειλές από την πλειονότητα των ανθρώπων σε 14 οικονομικά προηγμένα έθνη, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Pew Research Center. 

ΠΗΓΗ: The Brief, powered by amfori – Moria burns, and solidarity with it

Η ντροπή της Ευρώπης: Οι φλόγες στη Μόρια ανέδειξαν την αποτυχημένη μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: