Η ντροπή της Ευρώπης: Οι φλόγες στη Μόρια ανέδειξαν την αποτυχημένη μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε.

File Photo: Πρόσφυγες και μετανάστες κουβαλούν τα υπάρχοντά τους μετά την φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας. AΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Οι φλόγες που κατέστρεψαν το κέντρο προσφύγων και μεταναστών της Μόριας τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης ανέδειξαν την αποτυχία της μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει ο ιστότοπος Politico, σε κείμενο των Davis M. Herszanhorn, Jacopo Barigazzi και Nektaria Stamouli:

Σύμφωνα με τις ΜΚΟ που συνεργάζονται με μετανάστες στο νησί της Λέσβου, όπου βρίσκεται η καταπράσινη δομή φιλοξενίας, η πυρκαγιά, η οποία εκτόπισε περισσότερους από 12.000 ανθρώπους, απετέλεσε την αναπόφευκτη συνέπεια της παραίτησης από τη χάραξη συγκεκριμένης ευρωπαϊκής πολιτικής για την μετανάστευση.

Από την πλευρά τους, οι εθνικές πρωτεύουσες έχουν βρεθεί πολλές φορές σε αδιέξοδο σχετικά με τον τρόπο διανομής ατόμων που φτάνουν στα νότια σύνορα της ηπείρου, με διαφορετικές απόψεις, αντί να προσπαθούν να έρθουν σε συμφωνία με την πάροδο του χρόνου.

Μια προτεινόμενη λύση της Επιτροπής, που ετέθη πριν από μήνες, δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί και υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι η Γερμανία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, έχει το πολιτικό εύρος επιρροής για να ξεπεράσει το επιδεινούμενο αδιέξοδο.

«Η πυρκαγιά στη Μόρια πυροδοτήθηκε από τις ευρωπαϊκές πολιτικές», δήλωσε ο Απόστολος Βεϊζης, διευθυντής της Ιατρικής Επιχειρησιακής Μονάδας Υποστήριξης Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι «ήταν προβλέψιμο και θα μπορούσε να προληφθεί.» «Ήταν μια πολιτική επιλογή από την ΕΕ, ακολουθούμενη από το ελληνικό κράτος», επεσήμανε.

Σε τηλεοπτική ομιλία του την Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε τις κακές συνθήκες στο στρατόπεδο. “Εκφράζω τη λύπη μου για τα χθεσινά γεγονότα στη Μοριά”, είπε. «Καταλαβαίνω πόσο δύσκολες είναι οι συνθήκες. Ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για τις βίαιες αντιδράσεις σε ελέγχους υγείας. Και, πολύ περισσότερο, για ταραχές αυτού του μεγέθους. Η κατάσταση στη Μόρια δεν μπορεί να συνεχιστεί επειδή είναι ταυτόχρονα ζήτημα δημόσιας υγείας, ανθρωπότητας και εθνικής ασφάλειας. “

Οι Βρυξέλλες δήλωσαν επίσης ότι θα συνδράμουν στην άμεση βοήθεια. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, δήλωσε ότι “οι σκέψεις του πηγαίνουν σε όλους εκείνους που έχουν τεθεί σε κίνδυνο”, ενώ ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς πρόκειται να ταξιδέψει στην Ελλάδα την Πέμπτη. Η Ylva Johansson, επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, τόνισε στο Twitter ότι είχε ήδη συμφωνήσει να χρηματοδοτήσει τη μετεγκατάσταση 400 ασυνόδευτων παιδιών και εφήβων από το κέντρο της Μόριας. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, επεσήμανε ότι η Ελλάδα, με τη βοήθεια της ΕΕ, μείωσε τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν στη Μόρια τους μισούς τους τελευταίους έξι μήνες, από 25.000, και είχε ήδη μεταφέρει  άλλους ασυνόδευτους νέους.

Ωστόσο, ο Iratxe García, Ισπανός βουλευτής του ΕΚ και ηγέτης της σοσιαλιστικής ομάδας στο Κοινοβούλιο, κάλεσε την ΕΕ να κάνει περισσότερα. “Σταματήστε να κοιτάτε προς την αντίθετη κατεύθυνση!” έγραψε στο Twitter. “Οι ζωές 13.000 ανθρώπων βρίσκονται σε κίνδυνο.”

Υπήρχαν ελπίδες ότι η δύναμη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Γερμανίας θα μπορούσε να γεφυρώσει το κενό, ακόμη και με το γεμάτο φόντο Brexit, την επικύρωση του πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ και τη συνεχιζόμενη πολιτική αναταραχή στη Λευκορωσία. Ωστόσο, οι διπλωμάτες επισημαίνουν ότι από τώρα έως το τέλος της Προεδρίας τον Δεκέμβριο, υπάρχουν μόνο δύο προγραμματισμένες συναντήσεις υπουργών Εσωτερικών όπου θα μπορούσε να συζητηθεί οποιαδήποτε πρόταση της Επιτροπής.

ΠΗΓΗ: Greek refugee camp blaze highlights EU’s migration failure

Αυτά είναι… Η Κύπρος αποφάσισε να μπλοκάρει τις κυρώσεις στη Λευκορωσία, λέει το Bloomberg

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: