Φόβοι για lockdown μετά το ρεκόρ κρουσμάτων στην Αττική, σχέδιο για «επιστράτευση» τριών μεγάλων νοσοκομείων

File photo: Επιβάτες σε αποβάθρα του Μετρό. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές




Ολο και πιο ανοιχτά μιλούν για την πιθανότητα lockdown στην Αττική επιστήμονες και εμπλεκόμενοι φορείς καθώς τα χθεσινά 212 κρούσματα συνιστούν αριθμό ρεκόρ για το λεκανοπέδιο.

Ο ημερήσιος αριθμός θανάτων «ισοφάρισε» τον αριθμό της 56ης Απριλίου, ενώ τις τελευταίες τρεις ημέρες, ο πήχυς των κρουσμάτων στο λεκανοπέδιο κινείται σταθερά πάνω από τα 170 σε ημερήσια βάση, ενώ όλο το καλοκαίρι δεν είχε ξεπεράσει ποτέ τα 160.

«Είναι λογικό να έχουμε 15 μέρες lockdown στην Αττική» δήλωσε σήμερα η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ/

«Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά αναφερόμενη στην εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων κορωναϊού «με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων εννοείται το lockdown στην Αττική».

Η ίδια σημείωσε ότι αυτό θα καθοριστεί από τρείς παράγοντες:

Τον αριθμό των κρουσμάτων
Τον αριθμό νοσηλευομένων
Τον αριθμό διασωληνωμένων

Αν αυτοί οι 3 παράμετροι συνεχίσουν να ανεβαίνουν τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και λογικό είναι να ληφθούν άμεσα μέτρα, πρόσθεσε.

Η κα Παγώνη σημείωσε ότι επειδή η πορεία της πανδημίας δεν εξελίσσεται καλά,  υπάρχει σχέδιο να μπουν τρία νέα μεγάλα νοσοκομεία το Γεννηματά, το Λαϊκό και το Ιπποκράτειο για να βοηθήσουν τα υπόλοιπα σε σχέση με τον κορωνοϊό και άλλα 40 κρεβάτια ΜΕΘ.

Η ίδια υπογράμμισε ότι τα λεωφορεία βρίσκονται ανάμεσα στις εστίες υπερμετάδοσης.

Επιπλέον ανέφερε πως ταξιδιώτες που γύρισαν από περιοχές υψηλού κινδύνου δεν τήρησαν καραντίνα στην επιστροφή και αυτό προκάλεσε μεταξύ άλλων και τον σημερινό τριψήφιο αριθμό.

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων η ίδια υπογράμμισε πως η πρώτη εβδομάδα δεν κύλησε καλά: «Κατά την άποψη μου οι καθηγητές και οι δάσκαλοι θα έπρεπε να κάνουν το τεστ πριν πάνε επειδή είναι και μεγαλύτερης ηλικίας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε ότι η επιβολή του lockdown ή μή θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά του καθενός μας.

«Βρισκόμαστε σε επίπεδο συναγερμού μεταξύ κίτρινου και πορτοκαλί, συνολικά στην Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Βατόπουλος.

Πληροφορίες για κρούσματα σε εργοστάσιο

Τη χθεσινή ανησυχητική εικόνα επέτεινε η πληροφορία για τουλάχιστον 11 κρούσματα σε εταιρεία στο Κορωπί. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, στην εταιρεία εργάζονται περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι, ενώ υπάρχει φόβος ο αριθμός των κρουσμάτων να είναι μεγαλύτερος.

Σύμφωνα με το Εθνος, κυβερνητικές πηγές εξηγούν πως μολονότι η χώρα μας βρίσκεται σε καλύτερη συγκριτικά θέση στους δείκτες θανάτων και κρουσμάτων, η επικίνδυνη, όπως εξελίσσεται, επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και δη σε ό,τι αφορά στις κλίνες στις ΜΕΘ προβληματίζει εντόνως τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως επισημαίνεται, εξάλλου, από τις πλέον αρμόδιες πηγές, μόνο ως ψευτοδίλημμα μπορεί να εκληφθεί το «δημόσια υγεία ή οικονομία», γεγονός, που κατ΄ ουσίαν υποδηλώνει τη βούληση του Μεγάρου Μαξίμου να κινηθεί εκ νέου προληπτικά, προτού κληθεί να διαχειριστεί μία άκρως αρνητική κατάσταση, όπως αυτή προοιωνίζεται από την επιβάρυνση της επιδημιολογικής καμπύλης.

Κυβερνητικά στελέχη, που παρακολουθούν από πολύ κοντά την πορεία της πανδημίας του κορωναϊού, επιμένουν πως ένα δεύτερο lockdown στην Αττική θα είχε ως απόλυτη προτεραιότητα την προστασία των ευπαθών ομάδων, εξ ου και σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η επαναφορά του μοντέλου των sms 13033 και εν προκειμένω ο περιορισμός ή και η επιβολή ωραρίου στις μετακινήσεις των γηραιότερων (άνω των 65) συμπολιτών μας.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΙ, ΑΝΤ1, ΕΘΝΟΣ

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAl στο ΝΕWS GOOGLE

Κορυφώνεται η ανησυχία: 359 κρούσματα και 9 νεκροί σε 24 ώρες – 212 μόνο στην Αττική – 69 οι διασωληνωμένοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: