Κορυφώνεται η ανησυχία: 359 κρούσματα και 9 νεκροί σε 24 ώρες – 212 μόνο στην Αττική – 69 οι διασωληνωμένοι

File Photo: Στις 30 θα αυξηθούν οι ΜΕΘ Covid-19 του «Ιπποκρατείου» χάρη στη συνδρομή νοσηλευτριών, που φτάνουν από διάφορες περιοχές της χώρας. Photo via @amna_news




Άλλοι 9 θάνατοι ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θυμάτων στα 325 συνολικά, αλλά και έκρηξη κρουσμάτων με 359 νέα περιστατικά δημιουργούν νέα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας στη χώρας μας.

 

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, 359 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 21 συνδέονται με γνωστές συρροές και 36 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 14400, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.

2500 (17.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6070 (42.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

69 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 21 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 178 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 9 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 325 θανάτους συνολικά στη χώρα. 121 (37.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πώς κατανέμονται τα κρούσματα

Σήμερα, δηλώθηκαν 359 επιπλέον κρούσματα εκ των οποίων τα 322 είναι εγχώρια. Τα 21 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 11 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.
Αναλυτικότερα:
– 36 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 1 κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο
– 212 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 9 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 11 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 18 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αχαΐας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου, συνδεόμενα με γνωστή συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 5 συνδέονται με το ΚΥΤ Μόριας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου
– 16 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Νωρίτερα σύμφωνα με το skai.gr ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, ανακοίνωσε πως μια εκπαιδευτικός στο 9ο δημοτικό σχολείο εντοπίστηκε θετική στον κορωνοϊό με αποτέλεσμα η διοίκηση του σχολείου να πάρει τα μέτρα της και οι αρμόδιες Αρχές να κάνουν τα προβλεπόμενα.

Αναλυτικά η δήλωση του δημάρχου :

“Εκπαιδευτικός στο 9ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης μας διαγνώστηκε σήμερα με κορονοϊό. Προχωράμε αμέσως σε απολύμανση του σχολείου (θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το βράδυ) και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ εφαρμόζεται από την διεύθυνση του σχολείου το προβλεπόμενο πρωτόκολλο για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, η αρμοδιότητα για το κλείσιμο ή μή του τμήματος ή του σχολείου ανήκει στα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας μετά τη σύμφωνη γνώμη του ΕΟΔΥ.

Ως εκ τούτου, με απόφαση των αρμοδίων αρχών, από αύριο και για τις επόμενες 14 ημέρες το τμήμα που διδάσκει η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός δεν θα λειτουργήσει.

Ευχόμαστε ολόψυχα περαστικά και ταχεία ανάρρωση στην εκπαιδευτικό. Για μία ακόμη φορά επαναλαμβάνουμε την έκκληση να τηρούμε τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών.

Η δημοτική μας αρχή παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα για οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμοδίων αρχών.»

 

Όλα ανοιχτά, ο “πυρετός” της Αττικής

Πάντως τα πιθανά σενάρια για την ύπαρξη 500 κρουσμάτων κορωναϊού καθημερινά αναησυχεί ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου και βέβαια τους ειδικούς, ενώ είναι πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός lockdown στην Αττική.

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σπύρου Μουρελάτου στο ethnos.gr η ανησυχία διογκώνεται στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Υγείας για την αυξητική τάση των κρουσμάτων κορωναϊου  στο λεκανοπέδιο, εξέλιξη, που υποχρεώνει επιδημιολόγους, αλλά και κυβερνώντες να εξετάζουν εκ νέου την πιθανότητα ενός καθολικού, πλην όμως σε δόσεις, την Αττική, όπου φιλοξενεί σχεδόν το μισό πληθυσμό της χώρας.

«Το φαινόμενο είναι δυναμικό. Θα πάρουμε όποιο μέτρο χρειαστεί» επιβεβαίωσε εκ νέου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στο briefing των πολιτικών συντακτών, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση προς τους πολίτες να «συμπράξουμε όλοι απέναντι στον κοινό εχθρό, να τηρούμε τις συστάσεις των ειδικών, προκειμένου να αποτρέψουμε τα χειρότερα και να μην χρειαστούν νέα μέτρα».

 

Ξεκάθαρος o Σύψας: Αν σε 10 – 15 μέρες τα μέτρα δεν αποδώσουν το lockdown είναι αναμφίβολο

Σοβαρές ανησυχίες για την εξέλιξη της επιδημίας εξέφρασε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής για την παρακολούθηση της πανδημίας, Νίκος Σύψας, προειδοποιώντας ότι εάν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες δεν αποδώσουν στις επόμενες 10 έως 15 μέρες, τότε το επόμενο βήμα θα είναι ο περιορισμός της κυκλοφορίας.

«Η κατάσταση δεν εξελίσσεται καλά. Η ανοδική τάση της επιδημίας είναι πολύ έντονη και αυτό φαίνεται κυρίως στις διασωληνώσεις. […] Αν αφήσουμε αυτή την κατάσταση να συνεχίζεται χωρίς δραστικά μέτρα, τότε θα πιεστεί πολύ το σύστημα Υγείας. Δεν θέλουμε να ξεφύγει η επιδημία» ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, οι επιστήμονες που απαρτίζουν την επιτροπή θα δώσουν περιθώριο 10 ημέρες ή δύο εβδομάδες στα νέα μέτρα που ελήφθησαν για να διαπιστωθεί αν θα αποδώσουν. «Αν συνεχιστεί η ανοδική τάση, τότε ενδεχομένως να πάμε στο ακραίο μέτρο», ανέφερε.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι τυχόν νέο lockdown «θα είναι μικρότερης διάρκειας», πιθανώς μίας εβδομάδας.

Γι’ αυτό, πρόσθεσε, «απευθύνω έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια. Είναι ο καιρός για να το κάνουμε, όχι για να είμαστε χαλαροί. Τα πράγματα σοβαρεύουν».

Ο κ. Σύψας ερωτήθηκε για τα κρούσματα κορωναϊού στα σχολεία και είπε:

«Το κυρίως πρόβλημα είναι οι καθηγητές. Αυτή είναι η ομάδα που κινδυνεύει περισσότερο λόγω κίνησης στα ΜΜΜ. Ερευνες από την Αγγλία έδειξαν ότι οι εκπαιδευτικοί είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Υπάρχει, ωστόσο, σαφές πρωτόκολλο διαχείρισης κρουσμάτων κορωνοϊού. Τα σχολεία θα είναι τα τελευταία που θα κλείσουν, θέλουμε να συνεχίσουν να λειτουργούν. Γι’ αυτό πρέπει καθηγητές και μαθητές να τηρούν τα μέτρα».

Δείτε εδώ τη συνέντευξη του κ. Σύψα στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1    

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΕΛΛΑΔΑ

Με πληροφορίες από ΕΟΔΥ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ethnos.gr,  skai.gr και άλλες πηγές
Αθήνα, Ελλάδα

Αλεξανδρούπολη: Θετικό στον covid-19 βρέφος, ηλικίας μόλις έξι μηνών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: