Επιστολή Μηταράκη στον δήμαρχο Μυτιλήνης: Για αναμόρφωση Μόριας και αντικατάσταση Καρά Τεπέ

File Photo: Γενική άποψη του καταυλισμού στο πεδίο βολής στο Καρά Τεπέ της Λέσβου, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




«Η άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του συνόλου των προβλημάτων που ανέκυψαν από τη φωτιά που κατέστρεψε το ΚΥΤ Μόριας, αποτελεί για την κυβέρνησή αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα και στην κατεύθυνση αυτή» σημειώνει σε επιστολή του στο δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη (που στάλθηκε απόψε) ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης ζητώντας «την άμεση και ουσιαστική στήριξή, ώστε να αμβλύνουμε σε σημαντικό βαθμό τις επιπτώσεις που δημιουργήθηκαν στην τοπική κοινωνία».

Με της επιστολή του ο κ. Μηταράκης αφού κάνει γνωστό ότι για αποζημιώσεις β τριμήνου 2020 έχει καταβληθεί στο Δήμο Μυτιλήνης ποσό σχεδόν πέντε εκατομμυρίων ευρώ ζητά να χωροθετηθεί νέα δομή σε αντικατάσταση της σημερινής προσωρινής λύσης ανάγκης στον Καρά Τεπέ.

Σημειώνει επίσης ότι κλείνει στις 31 Δεκεμβρίου τη δημοτική δομή του Καρά Τεπέ ενώ ζητά κοστολογημένη πρόταση μελέτη για τον καθαρισμό, την απομάκρυνση των καμένων αλλά και των εναπομεινάντων πρόχειρων κατασκευών, καθώς επίσης και την αποκατάσταση μέσω φύτευσης, του ελαιώνα της Μόριας. Τέλος ζητά απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου για την καταβολή αποζημιώσεων σε ιδιοκτήτες, γης και επιχειρηματίες που επλήγησαν από τα πρόσφατα επεισόδια.

Πιο συγκεκριμένα στην επιστολή του ο κ. Μηταράκης αναφέρει:

Με την ασφαλή λειτουργία της Προσωρινής Δομής Φιλοξενίας στο Μαυροβούνι (σ.σ. Καρά Τεπέ), με διαδικασίες που πραγματοποιήθηκαν σε λιγότερο από μία εβδομάδα, αντιμετωπίστηκε η πρώτη φάση διαχείρισης της πρωτοφανούς κρίσης που άφησε πίσω της η πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας. ‘Αμεση αναγκαιότητα αποτελεί να καταλήξουμε άμεσα στη βέλτιστη τοποθεσία για την δημιουργία, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύγχρονου κέντρου υποδοχής, με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και αυξημένες προδιαγραφές ασφαλείας. Ωστόσο, η μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο / μεταναστών σε μια νέα και ασφαλή δομή δε μπορεί και δεν είναι η μόνη μας προτεραιότητα. Βασικό πυλώνα στην ολοκληρωμένη και πολύπλευρη στρατηγική που εφαρμόζει πλέον το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αποτελεί, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η στήριξη των τοπικών κοινωνιών που βιώνουν καθημερινά τον αντίκτυπο του μεταναστευτικού προβλήματος τόσο σε οικονομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Σε συνέχεια, λοιπόν, των ενισχύσεων που έχουν καταβληθεί στο Δήμο σας, συνολικού ύψους 4.898.130 εκατομμυρίων ευρώ για αποζημιώσεις Δήμου Β΄ Τριμήνου 2020 και αποζημιώσεις κατοίκων, έχει εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ και είναι θέμα ημερών η εκταμίευση των χρημάτων, που συμπεριλαμβάνουν αποζημιώσεις Δήμου για το 2019 και τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2020, αλλά και αποζημιώσεις κατοίκων για ζημιές του 2019 ύψους 100.000 ευρώ (ΦΕΚ Β΄ 3863.2020), άμεση προτεραιότητα αποτελεί η καταβολή αποζημιώσεων σε πληγέντες κατοίκους και επιχειρήσεις από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Καλώ τον Δήμο Μυτιλήνης να αναζητήσει και να εγκρίνει με Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, ονομαστικό κατάλογο ιδιωτών και επιχειρήσεων που έχουν πληγεί. Η σχετική απόφαση θα πρέπει να περιλαμβάνει το είδος της ζημιάς και το κόστος αποκατάστασής της και να αποσταλεί σε έντυπη και ηλεκτρονικά – επεξεργάσιμη μορφή. Επίσης, καλώ τον Δήμο Μυτιλήνης με Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, να αποστείλει άμεσα μια κοστολογημένη πρόταση – μελέτη για τον καθαρισμό, την απομάκρυνση των καμένων αλλά και των εναπομεινάντων πρόχειρων κατασκευών, καθώς επίσης και την αποκατάσταση μέσω φύτευσης, του Ελαιώνα της Μόριας.

Τέλος, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ανταποκρινόμενος στο πάγιο αίτημά σας, έως τις 31/12/2020 θα έχει αποδεσμευτεί από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου η χρήση της δημοτικής Δομής του Καρά Τεπέ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ/του ανταποκριτή  Σ. Μπαλάσκα
Μυτιλήνη, Ελλάδα

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΕΛΛΑΔΑ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Προφυλακίστηκαν οι έξι κατηγορούμενοι για τον εμπρησμό της Μόριας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: