Αδειάζει η κλεψύδρα για τη Σύνοδο Κορυφής: Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη Ερντογάν-Μέρκελ-Μισέλ

File Photo: Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν. Φωτογραφία Αρχείου, Τουρκική Προεδρία.
Εντός της ημέρας η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, δυο 24ωρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, όπου θα εξεταστούν οι κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας.

Επιβλήθηκαν οι πρώτες κυρώσεις για παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Η αποχώρηση του Ορούτς Ρέις είναι ένα θετικό δείγμα, αλλά πρόκειται για ένα πρώτο δείγμα, αναγνώρισε το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, που εξέτασε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, ανέφερε ο Νίκος Δένδιας.

Η Τουρκία πρέπει να δώσει απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου, πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι το ζήτημα θα συζητηθεί πάλι στο Συμβούλιο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, ώστε να καταλήξουμε σε κατευθύνσεις για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις.

  • Την ίδια ώρα, εντείνονται οι επαφές ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, με το επικρατέστερο σενάριο να τοποθετεί την πρεμιέρα των συζητήσεων, μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Πιστός στη γραμμή Ερντογάν, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επιχειρεί να κρατήσει διαλλακτική στάση επισημαίνοντας αφενός ότι στην ανατολική Μεσόγειο δεν υπάρχει καμία αλλαγή και αφετέρου ότι η χώρα του είναι υπέρ των διαπραγματεύσεων και του διαλόγου.

Πάντως ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε ότι η Ευρώπη θα στείλει σαφές και αυστηρό μήνυμα πως πρέπει να γίνουν σεβαστά τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της Ένωσης και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.

  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε τη Δευτέρα κυρώσεις σε τρεις εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης μιας τουρκικής, διότι κατ’ αυτήν ενέχονται σε παραβιάσεις του εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων που είχαν κηρύξει σε βάρος της Λιβύης τα Ηνωμένα Έθνη, απόφαση την οποία κατήγγειλε με έντονο τρόπο η Τουρκία.

Πέραν της τουρκικής Avrasya Shipping, οι άλλες δύο εταιρίες στις οποίες επιβάλλονται κυρώσεις είναι η Med Wave Shipping (Ιορδανία) και η Sigma Airlines (Καζακστάν), σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της ΕΕ, στην οποία τονίζεται επίσης πως επιβλήθηκαν κυρώσεις σε δύο Λίβυους, που φέρονται να ενέχονται σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η απόφαση αυτή υιοθετήθηκε την Παρασκευή, σε επίπεδο πρεσβευτών, και οριστικοποιήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών κατά τη διάρκεια του συμβουλίου τους χθες Δευτέρα στις Βρυξέλλες, διευκρίνισαν διπλωμάτες.

Η απόφαση αυτή αντανακλά «τη στρατηγική αξιοποίηση από την ΕΕ του καθεστώτος των κυρώσεών της και τη δυνατότητά της να αντιδρά στις εξελίξεις επί του πεδίου για να υποστηρίξει την πολιτική διαδικασία και να αποτρέψει όσους διέπραξαν ή διαπράττουν παραβιάσεις από το να διαπράξουν νέες», σύμφωνα με την ανακοίνωση Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

  • Η Τουρκία χαρακτήρισε χθες Δευτέρα «εξαιρετικά λυπηρή» την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος τουρκικής εταιρείας για παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη που έχει κηρυχθεί από τα Ηνωμένα Έθνη.

«Σε μια στιγμή που καταβάλλονται προσπάθειες να μειωθούν οι εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο, το να λαμβάνεται μια τόσο λαθεμένη απόφαση είναι εξαιρετικά λυπηρό», έκρινε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, προσθέτοντας ότι η απόφαση αυτή δεν έχει «καμία αξία», κατά την άποψη της Άγκυρας.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ-Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ακολουθήστε το HELLAS στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Η Τουρκία πρέπει να δώσει κι άλλα πολλά απτά δείγματα σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: