Ξεκάθαρος ο καθηγητής Σύψας: Μπορεί να γίνουμε Ιταλία χωρίς να το καταλάβουμε

File Photo: Τουρίστες με μάσκες στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Ξεκάθαρη προειδοποίηση ότι εάν συνεχιστεί η χαλάρωση, η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα μπορεί να εκτραπεί στο δράμα που έζησε η Ιταλία απευθύνει ο επιδημιολόγος Νίκος Σύψας.

Σε συνέντευξή του στο Liberal ερωτάται:

«Ακούμε για σενάρια ότι τα κρούσματα θα μπορούσαν να φτάσουν τα 600 ή και τα 1.000 την ημέρα. Πόσο εύκολα μπορεί να ξεφύγει η κατάσταση;

Και απαντά:

«Είναι 100% βέβαιο ότι η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει. Και μπορεί να γίνουμε Ιταλία, χωρίς να το καταλάβουμε. Αν οι πολίτες συνεχίσουν να επιδεικνύουν χαλαρότητα, άρα να διασπείρουν τον ιό ανελέητα, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, ασφαλώς και στην Ελλάδα μπορεί να δούμε οποιαδήποτε εικόνα. Η επιδημία μας έχει δείξει ότι δεν συγχωρά κανένα λάθος. Και έχουν γίνει πολλά λάθη όσον αφορά την διασπορά. Άρα ή θα αλλάξουμε ή θα έχουμε σημαντικότητα πρόβλημα στην Ελλάδα.

Αναλόγως ανησυχητική είναι και η εκτίμησή του για το πότε ουσιαστικά θα αντικρύσουμε τις επιπτώσεις της χαλάρωσης:

«Αν τώρα πληρώνουμε τις «αταξίες» των τελών Ιουλίου, τούτο σημαίνει ότι στα τέλη Αυγούστου θα δούμε την χαλάρωση των αρχών του μήνα, σωστά;» είναι η ερώτηση, στην οποία ο κ. Σύψας απαντά ως εξής:

«Ακριβώς. Υπάρχει ένα επιδημιολογικό κενό τουλάχιστον δύο εβδομάδων, κατά τις οποίες είμαστε «τυφλοί», δεν ξέρουμε πως συμπεριφέρεται η πανδημία. Από την στιγμή που θα συμβεί ένα γεγονός μέχρι να δούμε τις επιπτώσεις περνούν 10-15 ημέρες. Ελπίζουμε στα τέλη Αυγούστου να δούμε τις επιπτώσεις των μέτρων που έχουμε λάβει την τελευταία εβδομάδα».

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE 

Με πληροφορίες από Liberal

Κορωναϊός στην Ελλάδα: 126 νέα κρούσματα και 1 θάνατος σε μια μέρα, 24 διασωληνωμένοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: