Βγήκε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα το ερευνητικό τουρκικό σκάφος Oruc Reis: Θα ξαναμπεί;

File Photo: Το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία. Φωτογραφία: Τουρκικό υπουργείο Ενέργειας




Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» εξήλθε αργά το απόγευμα της Τετάρτης από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. To σεισμογραφικό σκάφος και τα πλοία που το συνοδεύουν κινούνται εντός της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με την τηλεόραση της ΕΡΤ.

Το σεισμογραφικό και τα πλοία που το συνοδεύουν έχουν εισέλθει στην κυπριακή ΑΟΖ λίγο μετά τις 8:00 μ.μ. ώρα Ελλάδος. Το ερευνητικό Oruc Reis, χρειάζεται περίπου άλλες οκτώ ώρες ή αλλιώς 35 ναυτικά μίλια για να καλύψει την παράνομη ναυτική οδηγία που εξέδωσε.

Τι θα πράξει απ’ εδώ και μετά θα φανεί: αν δηλαδή θα συνεχίσει τις υποτιθέμενες έρευνες ή αν τυχόν θα κατευθυνθεί προς το λιμάνι της Αττάλειας. Ελληνικά πολεμικά πλοία παρακολουθούν την πορεία του «Oruc Reis».

Πηγές στη Λευκωσία θεωρούν ότι το ερευνητικό της Τουρκίας θα επιστρέψει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

  • Διατήρηση επιχειρησιακής ετοιμότητας

Πάντως ακόμη είναι έντονη η παρουσία των δύο στολών στο Αιγαίο, με τα Τουρκικά πλοία να βρίσκονται περισσότερο προς τα παράλια αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή δεν μπορούν να πάρουν θέσεις που είχαν τις προηγούμενες ώρες.

Αυτός είναι και ο λόγος όπου από το Ελληνικό Επιτελείο έχει ζητηθεί η διατήρηση στο 100% της επιχειρησιακής ετοιμότητας του συνόλου των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να λειτουργήσουν απόλυτα αποτρεπτικά όπου απαιτείται.

  • Επικοινωνίες υπουργού Άμυνας

Λιγο νωρίτερα ο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Φλορανς Παρλί, η οποία εξέφρασε την πάγια θέση της Γαλλικής διπλωματίας στηρίζοντας απόλυτα τις Ελληνικές θέσεις.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε επίσης συνάντηση με τον Ισραηλινό πρεσβευτή μετά την επίσημη ανακοίνωση του Ισραηλινού κράτους για πλήρη στήριξη των Ελληνικών θέσεων και δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Η «αλλοπρόσαλλη» πορεία του Oruc Reis: Κάνει έρευνες ή… διεθνή προπαγάνδα; [εικόνα]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: