Η «αλλοπρόσαλλη» πορεία του Oruc Reis: Κάνει έρευνες ή… διεθνή προπαγάνδα; [εικόνα]

File Photo: Το Καστελόριζο είναι εδώ και πολλά χρόνια κάρφος στα σχέδια της Τουρκίας και επιχειρεί με κάθε τρόπο να ανατρέψει το status της περιοχής. Photo Hellas Journal




Ρεπορτάζ Hellas Journal

Η πορεία του Oruc Reis που εδώ και αρκετές ώρες κινείται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μοιάζει αρχικά αλλοπρόσαλλη.

Κινείται σε ένα συγκεκριμένο εύρος δυτικά ανατολικά, κάνοντας αναστροφή και στη συνέχεια ξεκινάει την αντίστροφη πορεία. Το σχετικό σκαρίφημα που δημοσιεύουμε είναι αποκαλυπτικό.

Προφανώς πρόκειται για πορεία που θεωρητικά επιτρέπει την έρευνα, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό δεν μοιάζει να είναι εφικτό.

Το συγκεκριμένο ερευνητικό σκάφος φέρει ποντιζόμενα καλώδια μήκους 15 χιλιομέτρων που χρησιμοποιεί για να συλλέγει πληροφορίες από το βυθό. Στην περίπτωσή του όμως, έως χθες το βράδυ σύμφωνα με πληροφορίες του Hellas Journal είχε «απελευθερώσει» καλώδια μόλις 200 μέτρων. Αυτό σε συνδυασμό με τα πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν σε κοντινή απόσταση καθιστά τις έρευνες αδύνατες.

Σήμερα ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ με ανάρτηση του στο twitter υποστηρίζει ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος πόντισε 1.750 …χιλιόμετρα σεισμικών καλωδίων, που προφανώς δεν υπάρχουν. Σύμφωνα πάντα με έγκυρες πληροφορίες του Hellas Journal δεν έχει ποντίσει ούτε καν 1.750 μέτρα, άρα καθίσταται σαφές ότι πρόκειται απλώς για μια ακόμη ψηφίδα στη συνολικά προπαγανδιστική στρατηγική της Τουρκίας.

Το άγχος για προπαγάνδα παράγει φαιδρότητα: Ποντίσαμε εκατ. μέτρα καλωδίων, λέει ο Ντονμέζ

Το ζήτημα λοιπόν είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο βρίσκεται το Oruc Reis στη συγκεκριμένη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Και γιατί παρά το γεγονός ότι έχει απέναντί του το σύνολο των κρατών της περιοχής, την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ αυτός επιμένει.

Για όλους τους διπλωματικούς παρατηρητές στην Ελλάδα είναι σαφές ότι η Τουρκία με απόφαση Ερντογάν θέλει να κάνει μια επίδειξη δύναμης και προθέσεων. Ο τελικός του στόχος δεν είναι οι έρευνες στην περιοχή, καθώς υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι δυνατόν να εξαχθούν συμπεράσματα ασφαλή. Ο στόχος του είναι να κάτσει η Ελλάδα στο τραπέζι του διαλόγου, κάτι που η χώρα μας δεν αρνείται. Αυτό που φυσικά αρνείται είναι το να τεθούν στο τραπέζι ζητήματα που έχουν λυθεί εδώ και περίπου 100 χρόνια με συνθήκες και βούλες.

Το γεγονός ότι στη σημερινή Τουρκία δεν αρέσουν οι υπογραφές του παρελθόντος, αυτό προφανώς δεν αφορά κανέναν πέραν από τον Ερντογάν και τους συνεργάτες του.

Έτσι ο Ερντογάν δοκιμάζει τα όρια: Τα δικά του, της Ελλάδας και της διεθνούς κοινότητας. Είναι ένα παιχνίδι πολύ επικίνδυνο καθώς όλα κινούνται σε μια λεπτή γραμμή.

Πάντως από το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπεται προς όλες τις κατευθύνσεις και τους διεθνείς συνομιλητές της Ελλάδας η απόφαση να μην κάνει η χώρα μας ούτε ένα χιλιοστό παραχωρήσεων επί των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Είναι σίγουρο ότι αυτό το θρίλερ θα συνεχιστεί πολλές ημέρες ακόμη και η κατάληξη εξαρτάται αποκλειστικά από τη στάση της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Τις διαθέσεις της Άγκυρας για τις επόμενες ημέρες εξετάζουν οι Ε.Δ.: Τα δυο σημαντικά γεγονότα…

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: