Το όνομά μου είναι Κόμαλα! To «άνθος του λωτού» που βάζει πλώρη για τον Λευκό Οίκο

Η Γερουσιαστής Καμάλα Χάρις. EPA/ETIENNE LAURENT




Κόρη Ινδής μητέρας και Τζαμαϊκανού πατέρα η Καμάλα Χάρις συγκεντρώνει ιστορικές πιθανότητες, καθώς ο Τραμπ καταρρέει δημοσκοπικά και βουλιάζει πολιτικά, να είναι η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Μόνο δύο γυναίκες στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ είχαν επιλεγεί ως σήμερα για συνυποψήφιες επίδοξων προέδρων:

Η Σάρα Πέιλιν το 2008 στο πλευρό του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου αείμνηστου Τζον Μακέιν και η Τζεραλντίν Φεράρο το 1984 με τον Δημοκρατικό Ουόλτερ Μοντέηλ.

Καμία δεν τα κατάφερε, αφού το 1984 ο Ρέιγκαν κέρδισε δεύτερη θητεία, ενώ το 2008 νικητές ήταν οι Δημοκρατικοί του Ομπάμα.

Το όνομά μου προφέρεται «Κόμα-λα , όπως το σημείο στίξης», έγραφε στη αυτοβιογραφία της το 2008  (The Truths We Hold) και εξηγούσε τις ρίζες του: «Σημαίνει το άνθος του λωτού, και είναι σύμβολο σπουδαιότητας στην Ινδική κουλτούρα. «Ο λωτός φυτρώνει κάτω από το νερό, τα άνθη του απλώνονται πάνω από την επιφάνειά του αλλά η ρίζες του μένουν στέρεες στον πυθμένα των ποταμών»

Η Καμάλα μεγάλωσε μαζί με την αδελφή της Μάγια σε ένα σπίτι  γεμάτο από αφροαμερικανική μουσική.

Η μητέρας της μάλιστα είχε τραγουδήσει με την Αρίθα Φράνκλιν στα πρώιμα βήματά της στη γκόσπελ μουσική, ενώ το πικάπ του πατέρα της, μεγάλου λάτρης της τζαζ και καθηγητού Οικονομικών στο Stanford University, έπαιζε αδιαλείπτως Thelonius Monk και John Coltrane.

Οι γονείς της, Shyamala Gopalan και Donald Harris, χώρισαν όταν η Καμάλα ήταν πέντε ετών.

Έτσι η Καμάλα μεγάλωσε κυρίως με τη μητέρα της, ερευνήτρια του καρκίνου και ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που δεν θέλησε στιγμή να αφήσει τις κόρες της χωρίς να να γνωρίζουν τις ρίζες τους.

«Η μητέρα μου ήξερε καλά ότι μεγάλωνε δύο μαύρες θυγατέρες και ήθελε αν είναι σίγουρη ότι θα μεγαλώσουμε με εμπιστοσύνη στον εαυτό μας».

Η 55χρονη σήμερα Καμάλα προτιμά να περιγράφει απλά τον εαυτό της ως «Αμερικανίδα». Το 2014 η Χάρις παντρεύτηκε τον εβραϊκής καταγωγής δικηγόρο Douglas Emhoff.

Ωστόσο η δημόσια εικόνα της είναι κυρίως συνδεδεμένη με αυτή μίας Αφροαμερικανίδας πολιτικού, κάτι που αναδείχθηκε και πρόσφατα από τον δημόσιο διάλογο που ακολούθησε τον βίαιο θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

Οι Ινδοαμερικανοί την βλέπουν όμως και ως δικό τους παιδί, γεγονός που αναμένεται να λειτουργήσει ως πολιορκητικός κριός για τις ψήφους των Ινδικών και νοτιοανατολικοασιατικών κοινοτήτων των ΗΠΑ.

Η μητέρα της αποτέλεσε μεγάλη πηγή έμπνευσης για την Καμάλα: Γεννήθηκε στο Τσενάι της νότιας Ινδίας και αφού πέρασε στο πανεπιστήμιο του Νέου Δελχί έκανε αίτηση στα 19 της για μεταπτυχιακά στο Berkeley, σε ένα πανεπιστήμιο που ποτέ δεν είχε δει , σε μια χώρα που ποτέ δεν είχε επισκεφθεί».

Έτσι βρέθηκε στις ΗΠΑ το 1958.

Το σχέδιό της μητέρας της ήταν να τελειώσει τις σπουδές της και να γυρίσει στην Ινδία για γάμο με συνοικέσιο. Αλλά ή μοίρα είχε άλλα σχέδια.

Γνώρισε τον κύριο Χάρις στο Berkeley, ενταγμένος και εκείνος στο κίνημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που φούντωνε στις ΗΠΑ και ερωτεύτηκαν, φέροντας στον κόσμο το 1964 την Καμάλα.

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Με πληροφορίες από BBC

Ξαφνιάστηκε ο Τραμπ όταν έμαθε πως η Καμάλα Χάρις θα είναι η υποψήφια αντιπρόεδρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: